Uns 7.700 bagencs celebraran la Festa del Xai aquest dijous

Les institucions consideren important un "acostament de posicions" |Cada vegada es maten menys xais al Berguedà, ja que no es poden sacrificar segons halal

Aida Morales
23 de setembre del 2015
Actualitzat a les 12:24h
Pregària musulmana a Lleida
Pregària musulmana a Lleida | ACN

La població musulmana de la comarca del Bages, unes 7.700 persones segons dades del 2015 del Departament de Benestar Social i Família, celebrarà, aquest proper dijous 24 de setembre, la Festa del Xai, coneguda també com a Festa del Sacrifici o festa gran, ja que és, juntament amb la del final del Ramadà, la més important de la cultura islàmica.

Una celebració, per altra banda, que comença a trenc d'alba amb una pregària ritual a l'oratori, i que recorda l'episodi de l'Alcorà en què Déu va ordenar, en un somni a Ibrahim I, que sacrifiqués el seu fill Ismaïl per tal de demostrar-li la seva fidelitat. Davant d'aquesta situació, quan Ibrahim estava a punt de complir la petició, Déu el va aturar, i va fer que substituís Ismaïl per un xai com a objecte d'ofrena. Amb els anys, aquesta cita de l'Alcorà s'ha anat reproduint, i s'ha establert com un ritual per a la comunitat islàmica, i un dels cinc pilars fonamentals de l'Islam. 

No obstant això, la Festa del Xai també és un moment de trobada, de celebració familiar i de solidaritat. I és que, segons la tradició, la família només s'ha de quedar una tercera part del xai, mentre que la resta s'ha de repartir entre les persones necessitades, veïns, amics i coneguts.