Llibertat provisional per als detinguts durant l'operació al Moianès i Osona

Se'ls ha retirat el passaport, se'ls prohibeix sortir de l'Estat i han de comparèixer diàriament al jutjat

Pere Fontanals
20 de setembre del 2015
Actualitzat el 21 de setembre a les 14:26h
Castell de Rocafort, a Santa Maria d'Oló, on els Mossos d'Esquadra van practicar sis detencions.
Castell de Rocafort, a Santa Maria d'Oló, on els Mossos d'Esquadra van practicar sis detencions. | Jordi Torras

El jutjat d'instrucció número 4 de Manresa, en funció de jutjat de guàrdia, ha deixat aquest diumenge a la tarda en llibertat amb càrrecs nou de les deu persones detingudes el passat divendres a Santa Maria d'Oló (Moianès), Vic i Olost (Osona), en una operació contra el blanqueig de capitals portada a terme pels Mossos d'Esquadra. La desena persona detinguda és un advocat de Madrid que no va declarar a Manresa.

Segons han confirmat a Manresainfo.cat fonts judicials, les nou persones detingudes han quedat en llibertat amb càrrecs, se'ls ha retirat el passaport, tenen prohibit sortir de l'estat i han de comparèixer diàriament al jutjat, fins que no se celebri el judici. Dels nou detinguts, sis són d'una mateixa família resident al castell de Rocabruna a Santa Maria d'Oló, de nacionalitat armènia i els altres tres són un veí del Segrià i els altres dos, d'Osona, tots ells de nacionalitat espanyola.

Els nou detinguts han declarat durant tot aquest diumenge als jutjats de Manresa.

Operació contra el blanqueig de capitals

Cal recordar que divendres passat, els Mossos d'Esquadra van detenir nou persones -inicialment es parlava de deu- en una operació contra el blanqueig de capitals a Vic, Olost (Osona) i Santa Maria d'Oló (Moianès). Al Moianès es van detenir sis integrants d'una mateixa família, de nacionalitat armènia, que viuen des de fa deu anys en el castell de Rocabruna, una masia de la seva propietat de 17 hectàrees de terreny. Els agents van fer, en total, set entrades i registres, sis a Catalunya -incloent els d'Osona i el Moianès- i un en un despatx professional de Madrid. La família detinguda és natural d'Armènia i l'organització a la qual presumptament està vinculada té origen als EUA.

Les investigacions que van desembocar en l'operació policial d'aquest divendres van començar fa tres anys. Per ara, als nou detinguts se'ls atribueix els presumptes delictes de pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals i frau fiscal. Segons fonts properes a la investigació, els detinguts haurien blanquejat almenys 30 milions d'euros i la seva activitat estava relacionada amb múltiples activitats comercials. L'operació continua oberta.

El clan familiar d'origen armeni està dirigit per Arthur Harutian, que consta com a administrador de l'empresa Greenwood Proyectos Globales S.L; dedicada a la promoció immobiliària i a la gestió d'establiments hostalers; de Restaurant Dalí S.L., local que es troba a Vic i ofereix cuina internacional; de l'empresa Tsar Nikolay S.L., que com a activitat constra la distribució i comercialització de productes alimentaris d'alta gastronomia i Igitian Art Gallery S.L., dedicada a la gestió i compravenda d'immobles. Harutian i la seva família viuen en un castell al terme municipal de Santa Maria d'Oló, en una finca d'unes 17 hectàrees de terreny.