González a Junyent: «L'alcalde de Manresa ha de presidir la Diputació»

En la rèplica, Toni Llobet va demanar al portaveu socialista que deixés de posar èmfasi en "Unió" quan parla de CiU, "perquè de segons quins partits ja no sé ni què en queda". Miquel Davins, darrera seu, va fer com si no anés amb ell

Pere Fontanals
19 de setembre del 2015
Actualitzat a les 18:40h
Felip González i Valentí Junyent, en dues imatges d'arxiu.
Felip González i Valentí Junyent, en dues imatges d'arxiu. | Àlex Gómez Ribera

Felip González i Valentí Junyent, en dues imatges d'arxiu. Foto: Àlex Gómez Ribera


"Des de sempre, quan el PSC hem tingut un càrrec de responsabilitat hem partit de la premissa que si havia de participar d'un altre òrgan ho havia de fer des de la Presidència", explicava el portaveu socialista, Felip González, al ple de dijous, "i com a exemple puc posar en Jordi Valls amb Localred, o fins i tot un alcalde convergent, com Juli Sanclimens, amb l'Associació Catalana de Municipis".

Per això, González, tot i que es mostrava convençut que "la participació de l'alcalde a la Diputació serà beneficiosa per a Manresa", creu que aquest càrrec a l'ens provincial "l'hauria pogut agafar un Tinent d'Alcalde". "L'alcalde de Manresa ha de entrar a la Diputació per presidir-la".

Aquest debat es donava dijous en el ple de l'Ajuntament de Manresa en el punt per aprovar la reducció de dedicació i de sou de Valentí Junyent, després de ser nomenat diputat provincial. De fet el dictamen només recollia que amb efectes retroactius al 15 de juliol, Junyent té una dedicació a l'Ajuntament del 49% amb un sou brut de 2.345 euros mensuals.

A banda del PSC, la resta de grups, excepte ERC, van considerar que d'una manera o una altra Manresa notaria la nova doble dedicació del batlle manresà.

Dídac Escolà, de Democràcia Municipal – Podem, va denunciar "l'acumulació de càrrecs que es dóna en el sistema polític actual" i va recordar que si bé el sou de l'alcalde a l'Ajuntament es reduïa a la meitat "la part del sou de la Diputació surt de la mateixa bossa".

Ciutadans va ser el grup que es va mostrar més convençut que la feina d'alcalde se'n ressentiria. En el seu habitual to vehement, Antonio Espinosa li va vantar a Junyent que "no es guanyarà el sou en cap de les dues administracions". Tampoc creia que fos bo "que destini més temps a la Diputació -un 51%- que a l'Ajuntament -un 49%".

Per la seva part, Jordi Masdeu, va assegurar que, des de la CUP "no estem convençuts que [aquesta doble dedicació] sigui positiva per a la ciutat". Els de l'esquerra rupturista "tenim dubtes que es puguin fer les dues feines bé".

En el torn de rèplica, la republicana Mireia Estefanell es va avançar a les respostes de Toni Llobet des del govern. "Un alcalde ho és les 24 hores del dia i els 365 de l'any, per sobre del què posi un paper" va respondre als que posaven en dubte la dedicació de Junyent a l'Ajuntament. "La dedicació en un i un altre lloc és orientativa", va sentenciar.

Més irònic, en la seva línia, va ser el portaveu de CiU, Toni Llobet, que va acusar Espinosa d'estar "ple de prejudicis" en el sentit "que fa judicis abans de poder comprovar com van els fets". En aquest sentit, "el temps demostrarà que els seus prejudicis estan molt equivocats". La rèplica de Llobet també va tenir el seu moment distès quan va demanar a González que deixi de posar èmfasi en "Unió" quan parla de CiU "perquè de segons quins partits ja no sé ni què en queda". Darrera seu, l'únic regidor que encara milita a Unió a dia d'avui, Miquel Davins, va fer com si la cosa no anés amb ell.

La nova dedicació i retribució de l'alcalde de Manresa es va aprovar amb els vots de CiU, ERC i el PSC. La resta de grups es van abstenir.