Una intervenció artística magnificarà la desolació després de l'incendi d'Òdena

L'artista guardiolenc Marc Sellarés composa un "ritual de dol" amb prop de dues-centes creus a partir dels troncs cremats sobre una hectàrea de sòl desolat que és visible des de la carretera de Can Masana

Pere Fontanals
18 de setembre del 2015
Actualitzat a les 22:36h
Les creus sobre superfície cremada al Bruc.
Les creus sobre superfície cremada al Bruc. | Xavier Gil

Les creus sobre superfície cremada al Bruc. Foto: Xavier Gil


Entre cent cinquanta i dues centes creus en una hectàrea del que va ser massa forestal i que ara és la viva imatge de la desolació després de l'incendi d'Òdena, a cavall entre l'Anoia i el Bages, entre el Bruc i Sant Salvador de Guardiola. Aquesta és la imatge que ja es pot veure des de la carretera de Can Masana i que l'artista guardiolenc, Marc Sellarés, deixarà enllestida a mitjans de la setmana entrant.

Amb aquesta intervenció artística a l'espai natural, en el que es coneix com a landard, Sallarés s'inspira en les creus de Normandia per mostrar la desolació d'una de les àrees on el foc va ser més cruent. L'obra vol mostrar "el ritual del dol" magnificant els efectes de "la catàstrofe que significa un incendi per a la natura" amb creus formades a partir de la poca materia primera que va quedar rere les flames que van cremar més de 1.200 hectàrees.

La intervenció, en la que Sellares treballa des de poc després que s'apagués l'incendi ha consistit en la neteja d'espais i esporga dels troncs dels arbres, i en la col·locació del travesser de la creu a partir d'altres tiges cremades.

Marc Sellarés, junt a Xavier Gil, que és el responsable d'immortalitzar gràficament la intervenció, han iniciat els tràmits per, d'acord amb l'Ajuntament del Bruc, contactar amb els propietaris forestals dels terrenys on s'assenta l'obra per fer-la menys efímera i que pugui aguantar tres o quatre anys, mentre la pròpia natura la respecti.

El proper divendres Gil prendrà imatges d'aquesta hectàrea de creus a ull de dron per produir-ne un vídeo que, acompanyat de les fotografies que s'han anat fent, serà exposat, inicialment, a la xarxa i, potser més endavant, en una exposició tangible.
 

Marc Sellarés treballant en la intervenció artística. Foto: Xavier Gil