Pregons escalfa la Mediterrània amb tres falsos documentals

Redacció
17 de setembre del 2015
Actualitzat el 20 de setembre a la 1:20h
990_1442495922Sin_ttulo-3
990_1442495922Sin_ttulo-3
La Fira Mediterrània encara la seva divuitena edició, que arrencarà d'aquí un mes, amb la publicació de tres vídeos que formen part del projecte Pregons. La Fira ha proposat a tres personalitats creatives de la vida social i cultural catalana que recordin la potència i la vigència de la cultura popular, sota el lema "La tradició és viva. Res és el que sembla". La proposta és una coproducció entre la Fira Mediterrània i el festival EVA (En Veu Alta).

Els pregoners escollits han estat l'escriptor Màrius Serra, el director d'escena Xavier Albertí i la cuinera Carme Ruscalleda, que escalfen motors de cara a la fira exposant en tres vídeos les seves teories al voltant del llegat català: totes les llengües del món provenen de la nostra, totes les músiques del món són originàries de Catalunya i la forquilla és un invent català.

Aquests pregoners seran els encarregats d'inaugurar i reinaugurar la Fira. Ho faran acudint a la forma del pregó, un dels elements de transmissió de coneixement més antics. Això sí, no es tractarà d'uns pregons a l'ús, sinó de tres accions performàtiques úniques, personals i intransferibles amb les quals els espectadors s'endinsaran en un laberint de miralls on es veuran reflectits i interpel·lats.

Els pregoners

Màrius Serra. Pregó poliglot sota el paraigües d'una única llengua

Absolutament clarivident i amb proves irrefutables, amb les orelles a l'aguait i una pronúncia exquisida, aquest pregó inaugural tindrà un abans i un després en la història i en totes les ments atentes, totes les ments curioses i totes les ments despertes que el vulguin escoltar. La base, l'origen, només pot ser aquest: el català com a llengua mare de totes les llengües. Amb demostracions, exposicions i visions nascudes d'una veu tan eloqüent com la de Màrius Serra i d'una llengua tan absoluta com la catalana. La Llumanera dix it*.

*La Llumanera de Nova York, edicions en català a NYC del 1874 al 1881

Espectacle/pregó inaugural. Teatre Kursaal · Dijous 15 d'octubre, 21h · 20min

Gratuït amb l'entrada de l'espectacle inaugural.



Xavier Albertí i Wanda Pitrowska. Pregó a dues bandes i una sola veu amb piano

Ell, i ella, tots dos de fet, seran els protagonistes d'aquest espectacle no tan espectacle i més pregó anunciador que no pas cap altra cosa. Ell, en Xavier, director del TNC, la convida, a ella, Wanda Pitrowska, gran estudiosa de la música, a oferir-nos la gran teoria i a delectar-nos les orelles, passin i escoltin, senyors! que totes les músiques del món són originàries de Catalunya. Fet que per als més entusiastes és obvi i per als més escèptics, arribarà a ser-ho.

La Casa Torrents (Buresa), Plaça Fius i Palà, 1 Esc. Esquerra, Pral 2a ·

Dissabte 17, 20h i 21h · 20min 



Carme Ruscalleda. Pregó de forquilla i tovalló

Una bona celebració ha de concloure sempre amb una taula ben parada, i en aquesta cloenda, enlloc de treure els estris i menges de la cuina, Carme Ruscalleda ens ho farà sortir tot d'una olla ben plena de teca estranya. Fidel al concepte de quilòmetre zero, ens aproparà amb una subtil i entusiasta exposició contrastada literàriament, a l'inqüestionable origen català de la forquilla, estri de delicada i elegant utilització inventat per als bons àpats i encara millors maneres, a la Catalunya del s. XIV. Hi esteu tots convidats.

Plaça Major · Diumenge 18, 18.15h · 20min