Querella contra Josep Ramon Bosch per amenaçar personalitats catalanes

El santpedorenc, president de Societat Civil Catalana, acusat d'un delicte d'amenaces i injúries a través d'un compte anònim de Facebook a l'actor Toni Albà i nombroses personalitats catalanes com Pilar Rahola, Hilari Raguer, Santi Vidal i Arcadi Oliveras

Redacció
16 de setembre del 2015
Actualitzat el 20 de setembre a la 1:19h
El president de Societat Civil Catalana, Josep Ramon Bosch
El president de Societat Civil Catalana, Josep Ramon Bosch | Pere Gendrau

L'equip de juristes Drets.cat ha acudit als jutjats de Manresa per interposar una querella contra el santpedorenc Josep Ramon Bosch, president de Societat Civil Catalana per haver amenaçat i injuriat presumptament nombroses personalitats catalanes des d'un perfil de Facebook sota la identitat de "Fèlix de Sant Serní de Tavernoles". 

En aquesta pàgina, creada l'any 2012, Bosch hauria publicat molts missatges amenaçadors contra persones que s'han posicionat a favor del dret a decidir dels catalans, com l'actor Toni Albà –en nom de qui Drets.cat actua com a querellant-, Pilar Rahola, Hilari Raguer, Santiago Vidal, Arcadi Oliveras, Artur Mas o David Fernández. Es tracta de missatges profundament injuriosos que contenen odi visceral envers aquestes persones i que són constitutius dels delictes d'amenaces i injúries tipificats als articles 169, 170, 205, 208 i 209 del Codi Penal. 

Drets.cat també demostraria en el text de la querella que la mateixa pàgina ha servit a l'autor per celebrar públicament la consumació de diversos delictes, com danys contra béns públics (màstils, banderes i altres propietats de consistoris municipals), destrucció de béns privats (banderes penjades als balcons, simbologia catalanista, etc.) i robatoris de material de campanya de partits polítics favorables a la independència de Catalunya. En algunes ocasions fins i tot s'hi han anunciat delictes poques hores abans que es perpetressin. El fet que la pàgina exposi els actes consumats de violència agreuja encara més les amenaces que des d'aquesta es llançaven contra les persones afectades.

Alguns exemples són les amenaces que dedica a Pilar Rahola: "Anirem a per tu, prepara't senyora Pepis" o al monjo de Montserrat Hilari Raguer: "I si cremem Montserrat, amb el senyor Raguer a dins?", o injúries com les que dedica a l'actor Toni Albà: "Fill de puta. No hi ha més. Un xarnego fastigós que es diu Antonio Álvarez i es fa dir Toni Albà, renegant dels seus origens. FdP". I més endavant: "La direcció, el telèfon i el contacte del fill de puta anomenat ANTONIO ALVAREZ i que es fa dir TONI ALBA (per catalanitzar el nom). Li haurem de dir alguna cosa amb aquest bailet, no?". A continuació publica les dades de contacte de Toni Albà. 

Els advocats de Drets han acompanyat la querella de nombrosos documents que demostrarien que la persona física que s'amaga darrere el pseudònim "Fèlix de Sant Serní de Tavernoles" és Josep Ramon Bosch. Aporten proves com el telèfon mòbil amb què es dóna d'alta a la xarxa social (ja que Facebook permet la cerca de perfils a través d'un número de telèfon), les coincidències entre el personatge fictici i el real (identificació amb la ciutat de Santpedor, historiador de formació, aficions, amics), imatges on apareix ell mateix en actes de Societat Civil Catalana, o posts redactats de manera idèntica al seu perfil personal oficial i amb molt pocs segons de diferència. Els querellants demanen que la Unitat de Delictes Informàtics del Cos de Mossos d'Esquadra confirmi la IP de l'ordinador des del qual s'han publicat aquestes amenaces i injúries. 

El perfil de Facebook denunciat encara està actiu i es pot consultar a l'adreça: https://www.facebook.com/felixdesantserni.detavernoles

El mes de juliol Drets ja va presentar oposició a l'oficina espanyola de patents i marques perquè Societat Civil Catalana no es pugui registrar com a marca, argumentant que s'estaria apropiant d'una denominació genèrica que defineix un col·lectiu molt ampli de persones. Aquesta acció encara no ha obtingut resposta. 

Drets

L'associació Drets és una entitat sense ànim de lucre formada per professionals del dret que actua contra la catalanofòbia i en defensa de la societat catalana. En el transcurs del darrer mig any ha acudit en deu ocasions a la Fiscalia, en tres casos per denunciar piulades d'odi i amenaces contra els catalans a la xarxa social Twitter i també contra diversos mitjans de comunicació com ara el diari ABC i diverses personalitats com Felipe González per comparar el dret a decidir dels catalans amb el nazisme. 

Drets també va denunciar els partits falangistes pels seus discursos d'odi el 12 d'octubre a Montjuïc, i és acusació popular en el cas dels DNIs dels jutges sobiranistes que va publicar el diari La Razón. Recentment ha posat en marxa un observatori de pluralisme polític als mitjans de comunicació estatals per denunciar la nul·la presència de líders polítics sobiranistes a ràdios i televisions amb seu a Madrid. 
 

Querella de Toni Albà

Captures de pantalla del Facebook

Arxivat a