Coral Escriny i JOCC, units per interpretar els grans romàntics

Redacció
16 de setembre del 2015
Actualitzat a les 15:46h
La Coral Escriny i la JOCC s'uneixen divendres al Kursaal
La Coral Escriny i la JOCC s'uneixen divendres al Kursaal

Aquest proper divendres 18 de setembre a les 21h la Sala Gran acull el muntatge "El Destí" de la Jove Orquestra de la Catalunya Central –JOCC i la Coral Escriny de Santpedor. El muntatge, dirigit per Jesús Badia, proposa un recorregut pels compositors més destacats del primer romanticisme com Schubert, Brahms o Mendelssohn. L'espectacle ja es va poder veure la primavera passada amb gran èxit a la col·legiata romànica de Sant Vicenç de Cardona i també al Convent de Sant Francesc de Santpedor. 

Actualment la JOCC ofereix una gran qualitat musical i tècnica amb el lideratge del violinista Gabriel Coll al seu capdavant. La simbiosi sorgida amb la coral Escriny de Santpedor, dirigida per Marc Reguant, esdevé una unió perfecte amb un cor entusiasta i rigorós.  Una proposta musical de gran qualitat nascuda des del territori. 

Per més informació  a les taquilles del teatre, per telèfon (93 8723636) i per internet. El preu de les entrades és de 15€ (12€ amb Carnet Galliner, Escoles de Música, menors de 25 anys i majors de 65). 

Coral Escriny

La Coral Escriny es va fundar a Santpedor l'any 1968 per un grup de joves amb ganes de cantar dirigits per Xavier Santamaria, que en fou responsable fins l'any 1988. Aquell any es va fer càrrec de la direcció Jaume Serra, que conduí la coral fins al 2005. En aquell moment prengué el relleu en la direcció Enric Mieza, amb la col·laboració d'Oriol Torras. Des del setembre de 2009, el director és Marc Reguant.

Al llarg d'aquests anys, el cor ha treballat repertori de diversos estils i gèneres, des de música tradicional catalana a grans èxits del pop dels anys setanta i vuitanta, passant per música clàssica, jazz, gòspel, etc. Alguns dels programes més rellevants han estat l'òpera barroca Dido and Aeneas, el musical Hair, una selecció de temes dels anys 70 i 80 amb el títol de Remember i el concert del 40è aniversari de l'entitat, amb un recull de peces de totes les èpoques de la coral. I darrerament, el Gloria del compositor barroc Antonio Vivaldi, D'un temps, d'un país, un recull de peces de la Nova Cançó, el Magnificat de John Rutter i A Ceremony of Carols de Benjamin Britten. L'Escriny ha actuat a molts pobles i ciutats de Catalunya, ha participat en diversos festivals i concursos (d'aquí i de l'Estat Espanyol) i ha fet intercanvis amb corals del País Basc, d'Itàlia, d'Hongria i de Polònia.

La JOCC

La Jocc (Jove orquestra de la Catalunya central) creada el gener de 2007 a redós de les escoles municipals de música de Súria i Sant Joan de Vilatorrada, amb l'objectiu d'establir un espai en comú per a estudiants de música -en l'especialitat de corda fregada- de les comarques centrals. Actualment la JOCC compte ja amb tres grups de formació segons el seu nivell. N'és el seu director el violinista Gabriel Coll.

Ha assolits alguns dels repertoris propis de l'orquestra de cambra de corda com ara La Battaglia de I. Biber, el Rèquiem i la Simfonia 40 de W.A. Mozart (versió per orq. de corda de P. Lichtenthal), la Simfonia 8 per a corda de Mendelssohn, Quartet nr 1 de Schubert, la Simfonia Simple de B. Britten, les Danses romaneses de B. Bartók o la Fantasia on a Theme by Thomas Tallis de R. Vaughan Williams, entre d'altres.

El repte simfònic es va encetar el curs passat en interpretar la 7a simfonia de Beethoven. Aquest mes de febrer ha comptat ja amb el talent indiscutible i el treball entusiasta del violinista nord americà Barry Sargent, especialista en interpretació historicista. Ara, amb la figura del Cor, permet afrontar el repte Simfònic-coral. Així, la JOCC juntament amb la Coral Escriny de Santpedor, posa dalt l'escenari el projecte "El Destí"  amb obres de compositors destacats del primer romanticisme. Manté així, la idea intacta inicial del projecte JOCC de dotar cada programació de contingut musical, ètic i estètic, com a valor afegit, a la tasca eminentment pedagògica que defineix el dietari principal de la formació.