L'acte institucional de la Diada posa l'accent en un futur per construir

Natxo Tarrés, que ha dut a terme el parlament, ha deixat clar els pals de paller per tirar endavant una Catalunya independent haurien de ser la sostenibilitat, el bé comú i l'ús conscient dels recursos

Aina Font Torra
11 de setembre del 2015
Actualitzat el 12 de setembre a les 8:53h
Els representants polítics portant l'ofrena floral.
Els representants polítics portant l'ofrena floral. | AFT.

Els representants polítics portant l'ofrena floral. Foto: AFT.


L'acte instutucional de la Diada de l'11 de setembre a Manresa ha començat puntual a les onze del matí a la Plaça Onze de Setembre. Sota la presentació del periodista Carles Jódar i sota l'emparament de la bandera estelada -que ha presidit l'acte en motiu de l'adhesió de l'Ajuntament de la ciutat a l'Associació de Municipis per la Independència- la celebració ha començat amb un ball d'homenatge a la Diada, una dansa que tal com ha explicat Jódar "està pensada per ser present en els actes més importants de Catalunya". Amb la coreografia creada per Joan Serra i la composició de la mà del músic Jaume Arnella, el ballarí de l'Esbart Manresà Jordi Gros ha estat l'encarregat d'escenificar-la davant del públic.

Un cop acabada l'actuació, ha estat el torn del músic manresà Natxo Tarrés, que ha dut a terme un parlament farcit de reflexions que ha incidit sobretot en la importància de "no repetir els errors del passat i de tenir en compte que estem davant d'un nou paradigma". I és que Tarrés, a banda de parlar de Catalunya també ha parlat del planeta en el qual vivim. Un planeta que segons ha dit "s'enfronta a reptes cabdals que aquest segle XXI han de tenir solució". El cantant del grup manresà Gossos no ha volgut deixar escapar l'oportunitat de parlar del benestar personal i interior de cada persona, afirmant rotundament que la felicitat de cadascú és el més important "per aconseguir augmentar la nostra qualitat de vida interna i que nomenclatures com el PIB no ens ensenyen". I és per això que ha fet referència a paraules com sostenibilitat, bé comú o ús conscient de recursos per descriure què ha de tenir en compte la possible creació d'una nova Catalunya. "Entrem en un nou món, que és el de les idees; de la qualitat i no de la quantitat. Un món on els valors han de ser viscuts i no només pensats; que la cultura del fer i del tenir ha de deixar pas a la del ser i el sentir", ha afirmat afegint que "tenim l'oportunitat d'experimentar aquest nou paradigma en pròpia pell, creant un nou estat que pot ser un referent mundial i que ha d'incloure totes les persones".

Amb llargs i sentits aplaudiments Tarrés ha abandonat la tarima, que ha rebut, seguidament, la presència de l'alcalde de la ciutat, Valentí Junyent. El batlle ha fet referència "a l'estimació que tenim cap al nostre país" i "el desig de llibertat que ens ha de permetre canviar el futur". Amb la intenció de recordar els ciutadans catalans "que ens van precedir i que no podran veure el que nosaltres segur que viurem", Junyent ha fet una esmena especial a l'empordanès Rafael Patxot que va morir exiliat a Suïssa l'any 1964 i que feia reflexions com aquesta: "Catalunya és una nació amb un present complex però amb un futur que només està a les seves mans". 

L'acte de la Diada ha finalitzat amb l'himne de Catalunya i amb les ofrenes florals que han fet totes les entitats, associacions i partits de la ciutat.