Orgue i gospel meravella un públic expectant a Montserrat

El concert de l'organista Tomasz Adam Nowak i els barcelonins Messengers omple la basílica de gom a gom

per Redacció , 9 d'agost de 2015 a les 19:33 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 d'agost de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La vintena de joves del grup Messengers, dirigits pel seu director, Ramon Escalé Foto: ACN


Speak to me o I can go to God in pray són dos dels temes del repertori que s'ha pogut escoltar aquest dissabte al vespre a la Basília de Montserrat. Amb motiu del Vè Festival Internacional d'Orgue de Montserrat, el públic ha gaudit d'allò més amb una combinació de luxe entre l'instrument estrella del festival, l'orgue, i un grup de joves talents de gospel. Es tracta del concert més innovador d'aquesta cinquena edició en què l'orgue ha fet un gran salt cap a la contemporaneïtat. De la mà de Tomasz Adam Nowak, organista titular de S. Lambert de Münster, el mestre ha improvisat sobre cants espirituals de gospel interpretats pel popular grup Messengers, participant del programa Oh Happy Day de TV3.


El director artístic del festival, el Pare Abat Jordi Agustí, ha explicat a l'ACN que en vista de l'èxit de convocatòria d'aquest i d'altres concerts del festival, l'organització s'està plantejant de traslladar algun dels esdeveniments a la plaça de davant del temple. Agustí també s'explica l'èxit de la convocatòria com una conseqüència de tot allò que representa l'orgue, que tot i ser un instrument litúrgic i de cultura, "també acaba essent un instrument de tots".

Abans de començar, el director dels Messengers, Ramon Escalé, ha explicat que aquesta era una vetllada "molt especial" pel grup. En primer lloc perquè era la primera vegada que actuaven al monestir, però també perquè era la primera vegada que es combinaven amb un orgue, "una experiència del tot curiosa", ha dit. El director ha explicat que la preparació ha estat "molt senzilla", i tot plegat gràcies a l'"actitud" que han demostrat els músics.


Cinquena edició del Festival

El V Festival Internacional Orgue de Montserrat està essent novament un homenatge a la memòria del Pare Abat Cassià M. Just, organista i músic rellevant que va morir el 12 de març de 2008. Igualment, aquest certamen musical continua amb la voluntat de possibilitar l'audició en l'orgue Blancafort (2010) d'alguns dels millors intèrprets de l'orgue de l'àmbit internacional.

La propera cita serà el dia 5 de setembre, un concert que clourà la cinquena edició del festival. Es tracta d'un concert també singular, que combinarà la veu de l'oboè amb els solistes Cristian Moré i Màxim Solanes, acompanyats a l'orgue pel mestre Jordi Vergés, organista titular de la Catedral de Tarragona.

El Festival Internacional Orgue de Montserrat, patrocinat per l'Abadia de Montserrat i la Fundació Pinnae, està projectat sota la direcció artística del Pare Jordi Agustí i l'assessorament de l'organista Miquel González, mentre que la coordinació general és a càrrec del Pare Manel Gasch, majordom-administrador de l'Abadia de Montserrat.

 

Participació