Hiroshima, 70 anys. Com hauria quedat Manresa?

El primer atac nuclear de la història va deixar unes 130.000 víctimes i d'altres van morir per malalties derivades de la radiació |A la capital del Bages hauria mort tota la població en 4 segons

Europa Press/L.A.
06 d'agost del 2015
Actualitzat a les 17:00h
990_1438873078CLuHmSGWEAA1_2y_copy
990_1438873078CLuHmSGWEAA1_2y_copy
Aquest dijous es compleixen 70 anys del llançament de les bombes atòmiques a Hiroshima i Nagasaki per part de l'aviació dels EUA. Un simulador www.nuclearsecrecy.com, saturat aquests dies, fa una simulació del llançament d'una bomba atòmica allà on li indiquis. Amb aquesta premissa es pot despendre que durant els següents 4 segons al llançament d'una bomba d'aquest tipus a Manresa, els seus més de 70.000 habitats moririen, com es pot veure en aquest gràfic.
 

La bomba atòmica sobre el Japó

La Segona Guerra Mundial és el conflicte bèl·lic amb el major número de víctimes mortals de la història. Però també és la causa del desenvolupament i ús de l'arma més poderosa que ha creat l'home: la bomba atòmica. Avui fa 70 anys que els Estats Units va llançar una bomba atòmica sobre la ciutat japonesa d'Hiroshima i, tres dies després, a Nagasaki, que va deixar al voltant de 130.000 víctimes i malalties derivades de la radiació.

L'exposició Hiroshima-Nagasaki. 70 anys de la bomba atòmica, que s'ha pogut visitar aquest any a Barcelona i Granollers, mostra els efectes dels bombardejos a les dues ciutats nipones l'agost de 1945, per commemorar les set dècades des de l'atac i reclamar el final de les armes nuclears i de les guerres. Els panells recollien fotografies, textos, gràfics i dibuixos dels supervivents que repassen els efectes del bombardeig sobre les persones, les infraestructures i el medi ambient.

El Projecte Manhattan

Les investigacions sobre la fissió nuclear estaven a l'ordre del dia abans que comencés la Segona Guerra Mundial, però la por que els nazis aconseguissin fabricar bombes amb aquesta tècnica va provocar una carrera entre diversos països per aconseguir primer l'artefacte. Els científics nuclears Leó Szilárd, Edward Teller i Eugene Wigner, van convèncer el famós físic Albert Einstein perquè escrigués una carta al president dels Estats Units, en aquell moment Franklin D. Roosevelt, i l'alertés del perill que suposa una arma com aquesta en mans d'Adolf Hitler.

En aquest moment, Roosevelt va crear un comitè per decidir investigar la situació sobre la fissió nuclear, que va donar com a resultat el Projecte Manhattan per aconseguir crear la bomba atòmica, autoritzada pel president nord-americà l'any 1941. 
 

Hiroshima després de l'explosió de la bomba atòmica. Foto: US Navy

Trinity

Quatre anys després es van resoldre tots els problemes que es van trobar en el desenvolupament de l'artefacte. Es va aconseguir un enriquiment d'urani, es va trobar un disseny factible i es van començar a buscar objectius militars per llançar-la. Tot i així, abans es va provar la seva eficàcia en un desert de Mèxic- una operació anomenada Trinity- on va deixar un cràter de tres metres de profunditat.

Ja amb el president Harry S. Truman al capdavant, Estats units va amenaçar al Japó amb destruir les seves Forces Armades si no es rendia immediatament, tal i com havia fet Alemanya, però sense mencionar la bomba atòmica ni el seu possible ús. Malgrat tot, Japó no es va rendir, i Truman va autoritzar el llançament de la bomba sobre Hiroshima. La intenció principal era aconseguir una rendició dels nipons amb un cop d'efecte i evitar una invasió terrestre de les tropes nord-americanes, que hagués suposat uns dos milions de víctimes dels dos bàndols.
 
6 d'agost de 1945, Hiroshima

El bombarder B-29 Enola Gay es va enlairar de la base nord-americana de North Field i va arribar al Japó després de sis hores. A les 8:15 es va llançar la bomba Little boy sobre Hiroshima, que va explotar a 600 metres d'altura perquè l'efecte fos major. Es calcula que la temperatura es va elevar a més d'un milió de graus centígrads i van morir unes 70.000 persones amb l'explosió. Després de 16 hores, el president Truman va reconèixer l'autoria dels fets i va amenaçar Japó amb una destrucció total si no es rendia. 

9 d'agost de 1945, Nagasaki

El Japó no va acceptar la rendició i la segona i última bomba atòmica fins els nostres dies, Fat man, es va llançar sobre Nagasaki. Malgrat que era més potent, va matar menys persones de forma directa (unes 40.000) per desviar-se de l'objectiu. Estats Units tenia més bombes preparades, però l'emperador Hirohito va decidir rendir-se, tenint un altre front obert amb l'URSS.
 

Foto: Charles Levy (Wikimedia)