Els ajuts Leader creen 130 llocs de feina a la Catalunya Central

Navàs, Súria i Santa Cecília de Voltregà s'incorporen al programa

Redacció
30 de juliol del 2015
Actualitzat a les 20:58h

Roda de premsa sobre els ajuts Leader a la Catalunya Central Foto: ADBerguedà


L'Associació pel Desenvolupament a la Catalunya Central, que gestiona els ajuts Leader en aquest àmbit territorial, ha presentat els resultats de les ajudes durant el període 2007-2013, així com les principals novetats del nou programa que engloba des del 2014 fins el 2020. Ha estat aquest dijous, després de l'assemblea general, conjuntament amb el president del Consell Comarcal del Berguedà i l'Agència de Desenvolupament, David Font; el delegat del Govern a la Catalunya Central, Juli Gendrau; la directora general de Desenvolupament Rural, Esther Peña, i el president de l'Associació a la Catalunya Central, Antoni  Clement. 

Segons han informat, el Berguedà, el Lluçanès, el Moianès, les Valls de Moncau, Gaià, Santa Eulàlia de Riuprimer i Muntanyola han tramitat, fins el 2013, un total de 231 expedients de projectes empresarials, que han incentivat una inversió de 14,6 milions d'euros i han creat 130 llocs de feina. Aquest fet, segons Clement, demostra la "millora de la competitivitat" d'aquesta part del territori i el seu desenvolupament. Concretament el Berguedà és la comarca que més se n'ha beneficiat, ja que ha acaparat 136 d'aquests 231 expedients, amb un total de 3,8 milions d'euros d'ajudes.

A partir del 2014, però, cal continuar treballant, sobretot centrant el nou programa en els sectors agrari i forestal, ha destacat Peña, per tal de "fomentar la reactivació econòmica" i la creació d'ocupació, molt intensament entre els joves. Per a la directora de Desenvolupament Rural, però, els programes Leader també han de servir per millorar la col·laboració públicoprivada, la cooperació i l'emprenedoria.

I és que, tal com ha remarcat Gendrau, és "important" tenir un "territori equilibrat". En aquest sentit, ha considerat "prioritari" tenir estratègies que prevegin les possibilitats de l'entorn rural, tot complementant els ajuts Leader amb altres iniciatives i programes, tant del Govern de la Generalitat, com de la Diputació de Barcelona o de la Unió Europea. 

Més municipis

En aquest nou perióde fins el 2020, s'incorporen tres municipis més a la metodologia Leader: Navàs, Súria i Santa Cecília de Voltregà. Amb aquests s'arriba a un total de 61, entre els quals es troben tots els que integren el Berguedà. 

Per altra banda, també es mantenen Gaià, Mura, Sant Feliu de Sasserra, i Talamenca, del Bages; Alpens, Lluçà, Muntanyola, Olost, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Martí d'Albars, Santa Eulàlia de Riuprimer i Sobremunt, d'Osona; i tots els municipis que conformen el Moianès.
 

Nova estratègia 2014-2020 i anàlisi de l'anterior

 

Assemblea general de l'Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central Foto: ADBerguedà

Arxivat a