L'incendi d'Òdena ha afectat pinedes de pi blanc en regeneració

Gran part de les zones afectades pel foc ja van patir els efectes de l'incendi de l'any 1986

Imatge per satèl·lit de la zona afectada per l'incendi
Imatge per satèl·lit de la zona afectada per l'incendi | Miramon
ACN
28 de juliol del 2015
Actualitzat a les 23:59h

L'anàlisi preliminar que ha realitzat Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) determina que el foc de l'Anoia i el Bages ha afectat sobretot pinedes de pi blanc. Un 70% de les 1.200 hectàrees cremades estava poblat per aquesta espècie i la gran majoria encara es trobava en fase de regeneració. Es dóna la circumstància que un 40% de la zona afectada ja havia patit les conseqüències del gran incendi de l'any 1986. Segons el CREAF, l'estructura d'aquestes masses en regeneració ha pogut ajudar a augmentar la magnitud del foc ja que aquesta espècie "genera molta densitat quan es recupera d'un incendi". La pinassa ha sigut la segona massa forestal més afectada.

Tot i que faltarà un anàlisi més profund sobre el terreny, el CREAF ha comunicat que el pi blanc és l'espècie més afectada, gairebé 900 hectàrees de les 1.200 que ha cremat l'incendi. D'aquestes 900 hectàrees, 517 eren de pi blanc que es trobava en fase de regeneració després de l'incendi del 1986 que també va afectar la zona. La recuperació d'aquesta espècie després d'un foc fa que generi "autèntiques catifes d'arbrets molt densos", i això pot haver ajudat a donar més vida a l'incendi, segons el CREAF. 

La pinassa ha sigut la segona espècie forestal més afectada amb un total de 36 hectàrees, el 2,8% del total. El CREAF recorda que la pinassa ja va reduir un terç la seva superfície en només quatre anys després dels incendis del 1994 i el 1998 i que també van afectar la Catalunya Central. Els conreus i el matollars també s'han vist força afectats amb 193 i 129 hectàrees respectivament, i la resta són prats, herbassars i altres superfícies que s'han vist afectades en menor mesura.