El Lluçanès vota aquest diumenge si es converteix en la 43a comarca

"Vols que el teu municipi formi part de la comarca del Lluçanès?", la pregunta de la consulta

Maria Macià
25 de juliol del 2015
Actualitzat el 26 de juliol a les 15:32h
Els 13 alcaldes del Lluçanès, al santuari dels Munts.
Els 13 alcaldes del Lluçanès, al santuari dels Munts. | Consorci del Lluçanès
Aquest diumenge se celebra el procés participatiu on els veïns del Lluçanès decidiran si volen convertir-se en la 43a comarca de Catalunya. Els habitants de cada una de les 13 poblacions hauran de respondre a la pregunta: 'Vols que el teu municipi formi part de la comarca del Lluçanès?'. L'horari de la votació serà entre les 9 del matí i les 8 del vespre. A la consulta hi podran participar els majors de 16 anys i que s'hagin empadronat abans del 31 de desembre de 2014.

El resultat del procés participatiu no és vinculant. El que és vinculant és l'acord del ple que es prendrà a posteriori i que, en teoria, es correspondrà al que hagin decidit els veïns del municipi.

Un cop celebrada la consulta d'avui, es contemplen dos escenaris possibles:

Si guanya el vot afirmatiu: Els plens dels 13 municipis que conformen el Lluçanès decidiran si volen formar part de la nova comarca i, finalment, la Generalitat farà el decret que haurà d'aprovar el Parlament de Catalunya amb una llei per procediment de lectura única.

Tot seguit, s'iniciarà un procés de transició que està previst que acabi amb les eleccions municiapls de 2019. La capital de la futura comarca serà Prats de Lluçanès i el Consell Comarcal s'ubicarà a Santa Creu de Jutglar, en terme municipal d'Olost, en l'actual seu del Consorci. 

Si en algun municipi guanya el “no”: En cas d’un resultat negatiu a la consulta, per lògica, la comarcalitat ja no s'hauria ni tan sols de portar al ple. En aquest supòsit, si aquest municipi forma part de la frontera exterior del Lluçanès amb altres comarques (Berguedà, Bages o Osona), la comarca del Lluçanès es constituirà igualment i el municipi en qüestió restarà a la comarca on ja pertanyia. Si el municipi és interior, o sigui, el seu terme municipal no toca amb cap altre comarca, la decisió la prendrà el Parlament (seria el cas de Perafita, Prats de Lluçanès, Olost i Sant Martí d'Albars).

Tant els alcaldes com la conselleria s'han fixat un mínim d'un 35% de participació per tal de donar validesa a la consulta.