Un jove emprenedor manresà crea una aplicació mòbil d'oci nocturn

Es tracta de Tulist, un espai que permet a l'usuari estar al dia dels esdeveniments que duen a terme les discoteques de tot Catalunya

Aina Font Torra
23 de juliol del 2015
Actualitzat a la 13:00h
Ferran Lanau ensenyant l'aplicació Tulist a través del mòbil.
Ferran Lanau ensenyant l'aplicació Tulist a través del mòbil. | AFT.

Ferran Lanau ensenyant l'aplicació Tulist a través del mòbil. Foto: AFT.


El Ferran Lanau Mas té 24 anys acabats de fer. Amb 22 anys va tenir la idea de crear una aplicació mòbil destinada a l'oci nocturn. I és que ell, des que va tenir edat per poder treballar ha fet de cambrer a les discoteques el Sielu i La Carpa del Riu de Manresa. "Sempre havia pensat que en aquest món hi faltava alguna cosa i que el sistema de relacions públiques que hi havia era molt antic", diu. Per aquesta raó i sense haver fet cap mena d'estudis d'empresarials -ell ha estudiat psicologia- va llançar-se de cap al projecte que tan temps feia que li ballava pel cap.

L'aplicació que has creat, Tulist, en què consisteix?
Es tracta d'una idea que pretén unir la feina que fan els relacions públiques de les discoteques amb les xarxes socials. Quan una persona vol veure els esdeveniments que duen a terme les discoteques que freqüenta, l'única opció que té, pràcticament, és la de mirar el seu Facebook. Però si llavors en vol mirar una altra, ha de sortir del perfil de la primera que ha mirat per poder visitar-ne una altra. I això no és pràctic. Amb Tulist el que pretenc és que totes les discoteques de Catalunya es puguin trobar en un mateix lloc.

De tot Catalunya?
De moment aquesta és la intenció. Si la cosa va bé i ho puc portar a la resta d'Espanya, millor que millor. Però la idea és que a partir de la meva experiència personal i la dels meus amics, que a vegades ens trobàvem que anàvem a un lloc fora de Manresa a sopar i no sabíem on poder anar a prendre una copa o sortir una estona perquè desconeixíem els locals que hi havia, és que tothom que ho vulgui pugui saber quina oferta hi ha a cada punt de Catalunya per poder sortir amb garanties. L'objectiu, doncs, és que la gent pugui anar a un lloc on no ha estat mai i pugui sortir de marxa allà com si ho hagués fet tota la vida.

A part de conèixer altres locals, té algun avantatge més, l'aplicació?
Té l'opció de poder-se apuntar per llista. Només clicant una pestanya, l'usuari de l'aplicació entra directament a formar part de la llista de la discoteca per la festa a la qual vulgui assistir. Per tant, no només és una qüestió de conèixer altres locals nocturns, sinó que pots saber quins esdeveniments organitza la discoteca que habitualment freqüentes i et pots beneficiar d'ofertes que només pots gaudir sent usuari de l'aplicació. Per exemple, la Carpa del Riu ha muntat un esdeveniment l'entrada del qual val 12 euros. La gent que s'hi apunti per Tulist només n'haurà de pagar 8.

Però l'aplicació és gratuïta per a tothom.
Exacte.  La idea és posar-ho fàcil a les discoteques perquè tinguin publicitat, per informar als usuaris que hi van habitualment i perquè gent que sigui de fora pugui conèixer, també, el que fan. I per altra banda, que les persones ho tinguin més fàcil per sortir de festa i que puguin escollir el que realment els agrada i no el que coneixen.

Abans parlaves de xarxes socials...
Sí. Cada persona que es registra a l'aplicació pot seguir l'activitat nocturna que tenen els seus amics. Cadascú té un perfil i a part de seguir les discoteques que li interessin, també pot seguir els seus amics. Una mica com el que fa Instagram, on hi ha un mur de notícies que permet veure a l'usuari on aniran els seus amics o la noia que li agrada, per exemple.

De moment quantes discoteques estan adherides a l'aplicació?
Hem de tenir en compte que va sortir a la llum aquest passat dilluns 20 de juliol. Tot està una mica a les beceroles, però de moment ja estan registrades dues discoteques de Manresa, una de Terrassa i una d'Igualada. Ara estem mantenint contactes amb discoteques de Vilafranca i Vic.

Has de ser tu qui contacti amb elles per oferir-los el producte?
Fins ara sempre ha estat així. Però l'objectiu és que jo no hagi d'anar a tots i cada un dels locals sinó que siguin ells mateixos els que lliurement es registrin a Tulist. Sé que ara és una mica complicat perquè tot just comencem, però a la llarga aquesta és la idea.
 
"Ser emprenedor no és fàcil"
El Ferran va començar amb l'única idea de crear una aplicació, però ha acabat fundant una empresa, Ferlan Projects, que està dedicada a crear aplicacions.

Com va anar el procés de creació de l'aplicació?
La veritat és que ha sigut molt llarg. Tot va començar el febrer de l'any passat. Jo gairebé havia acabat la carrera de psicologia que estudiava a Tarragona i tenia molt temps lliure -només feia les pràctiques i el Treball de Final de Grau. Un dia, mirant vídeos al Youtube vaig topar amb una conferència duta a terme per l'emprenedor Pau García-Milà. A mi ja feia temps que em rosegava el cuc de fer una aplicació d'oci nocturn, i va ser la conferència del Pau la que em va donar l'impuls per tirar endavant la idea.

Però tu t’embrancaves en un món que no coneixies. Si no recordo malament has estudiat psicologia...
Aquest va ser un altre tema. Jo no tenia ni idea de programar ni de dissenyar. El primer que vaig fer va ser un Power Point amb el disseny del projecte. Vaig estar 2 mesos per fer totes les pantalles que jo creia que s'havien d'encabir a l'aplicació! Però, és clar, a l'hora de dur-ho a la pràctica vaig haver de buscar algú que fos programador. Quan vaig veure el que em costaria contractar-lo em vaig espantar i vaig decidir aprendre a programar jo.

Ostres, quina força de voluntat.
La veritat és que ho vaig intentar durant tres setmanes i vaig veure que tardaria tan a aprendre'n que vaig decidir gastar-me els diners perquè m'ho fes un professional.

Sense saber si la idea funcionaria o no...
Recordo que un dia li vaig dir a la meva mare: "No vull estar-me preocupant sempre de què hagués passat si hagués fet l'aplicació, de si hagués funcionat o no. Prefereixo no tenir els diners però haver-ho intentat que quedar-me amb el dubte". I com que no m'ha agradat mai quedar-me amb el dubte, vaig decidir que la cosa tirés endavant. També vaig demanar ajuda a un amic meu que és dissenyador perquè m'ajudés amb el tema del logo, i durant l'estiu passat, el programador, el dissenyador i jo vam engegar motors. I va ser quan vaig crear l'empresa Ferlan Projects.

Has acabat portant una idea a la realitat. És fàcil ser emprenedor?
No, no ho és. Sí que tens algunes facilitats, com per exemple que si ets menor de 30 anys, durant un temps pagues una quota més baixa d'autònoms, però tot i així són tantes les coses que has de fer que és molt complicat. El que em va anar molt bé van ser els cursos que ofereix gratuïtament el CEDEM de Manresa. La informació que em van donar em va ser molt útil, perquè em van explicar els passos que havia de seguir, on havia d'anar, com havia de crear un pla d'empresa... Però per mi, que desconeixia tot aquest món, no ha estat fàcil.

Consideres que has après?
Uf! Moltíssim! Jo sempre dic que és com si hagués fet un màster avançat d'empresa i d'emprenedoria sense passar per la teoria, directament a la pràctica!

I com recuperaràs els costos? Perquè si dius que Tulist és gratuït...
La idea és que quan hi hagi un número acceptable d'usuaris i s'hagi creat la necessitat de visitar l'aplicació perquè la gent ja hi ha vist la seva utilitat, es creï una versió millorada que permeti als usuaris apuntar-se per llista a totes les discoteques i gaudir d'ofertes pagant vuitanta cèntims l'any. Vull que a la gent li surti a compte pagar aquest poc. Però clar, perquè jo hi acabi guanyant, primer he de deixar que hi guanyin els altres.

A quin públic pretens arribar?
El públic final que pot tenir l'aplicació és molt ampli: des de nois i noies de 16 anys fins a gent de 50 anys o més. I és que hi ha discoteques per a tots els gustos i edats. És tan fàcil com que hi hagi una discoteca del seu estil registrada a Tulist. Per tant, tothom que alguna nit surti de marxa, podria estar registrat perfectament, excepte els menors de 16 anys.

Però la gent adulta està familiaritzada amb les aplicacions?
Jo creia que no. Però has de pensar que la gent adulta que surt de festa habitualment ja té una mentalitat més jove i oberta. A més, és qüestió de temps; avui en dia tots els bancs et deixen fer tots els tràmits a través d'aplicacions. I com aquest exemple, n'hi ha molts més.