Desarticulada a Manresa una xarxa que obligava a les dones a prostituir-se

La Policia Nacional ha detingut a sis membres de l'organització i ha alliberat deu víctimes de l'explotació |Les dones eren captades mitjançant anuncis de falses promeses de treball a la premsa |Una de les dones havia estat tancada i privada d'aliments fins que va accedir a prostituir-se

Redacció
14 de juliol del 2015
Actualitzat el 15 de juliol a les 20:13h
990_1436867431Untitled-2
990_1436867431Untitled-2

Registre d'un dels pisos. Vídeo: Policia Nacional

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització que explotava sexualment dones a Manresa. En l'operació, en la que també hi ha participat la Policia Local, han estat alliberades deu víctimes i s'ha detingut els sis membres d'aquesta xarxa de tràfic d'éssers humans. Les dones eren captades mitjançant falses promeses de treball per finalment ser prostituïdes, arribant fins i tot a tancar i privar d'aliments a una d'elles fins que va accedir a prostituir-se. Durant els registres efectuats s'han intervingut més de 75.000 euros en efectiu, 11 telèfons mòbils, 3 ordinadors, joies i documentació relacionada amb la seva activitat delictiva.

La investigació va començar quan els agents van identificar a una dona, de nacionalitat espanyola, que va manifestar haver estat víctima d'aquesta organització, i que mitjançant engany d'una falsa oferta de treball va ser traslladada des de València fins a Manresa. Un cop allà, va comprovar que no existia la feina promesa i que havia d'exercir la prostitució. En negar-se, els seus captors la van tancar en un dels pisos que controlaven, retirant-li l'aliment fins que finalment van aconseguir doblegar la seva voluntat i que acceptés mantenir relacions sexuals a canvi de diners que l'organització posteriorment es quedava.

Es va constatar que l'organització captava les seves víctimes, de diferents nacionalitats, mitjançant anuncis en premsa i Internet. Moltes de les dones es trobaven en situació administrativa irregular, el que les posava en una situació de vulnerabilitat que era aprofitada per obligar-les a exercir la prostitució. També es va comprovar que la xarxa estava liderada per un home d'origen ucraïnès amb la seva parella sentimental i la seva germana.

Milers d'euros en publicitat des de 2008 per captar clients

Les víctimes eren obligades a exercir la prostitució en pisos clandestins, on eren tancades perquè exercissin l'activitat durant les 24 hores del dia, sent controlades en tot moment pels seus explotadors a través de càmeres de gravació de vídeo que tenien instal·lades en els pisos. Mantenien a les víctimes en aquesta situació de captivitat amb l'objectiu de maximitzar els beneficis econòmics.

L'organització oferia els seus serveis en diferents mitjans de premsa i d'internet, podent documentar que des de 2008 s'havien gastat una quantitat de diners pròxima als 75.000 euros per anunciar-se en el Regió7 i en portals digitals. Mitjançant la investigació patrimonial paral·lela, es va descobrir que en els set anys d'activitat il·lícita s'hauria generat una gran quantitat de diners, del qual una part important hauria estat invertida en immobles i una altra enviada a Ucraïna. Concretament membres de l'organització havien adquirit tres finques urbanes residencials a Manresa de grans dimensions.

Sis detinguts i set registres domiciliaris

Finalment, l'operatiu policial es va saldar amb la detenció de tots els membres de l'entramat criminal, 6 individus (cinc a Manresa i un a Barcelona), als quals se'ls imputen els delictes de pertinença a organització criminal, prostitució coactiva o proxenetisme i delictes contra els drets dels treballadors. S'han realitzat set registres domiciliaris a Manresa on els agents han confiscat més de 75.000 euros en efectiu, nombroses joies, 11 telèfons mòbils, 2 ordinadors portàtils, 1 ordinador personal i nombrosa documentació relacionada amb l'explotació sexual de les víctimes com ara enviaments de diners a l'estranger, llibretes bancàries, resguards d'ingressos i resguards d'anuncis dels prostíbuls.

L'operació ha estat feta per agents del Grup IV de la Brigada Central contra la tracta d'éssers humans de la UCRIF Central, el Grup I de la UCRIF de Barcelona, amb la col·laboració de la Comissaria Local de Manresa i la Policia Local.

Les sis persones detingudes es troben en presó provisional sense fiança pendents de judici.