Comas: «Quan es va tancar el govern al Consell, a CiU li van venir les presses»

El regidor d'ERC a Santpedor serà el nou president del Consell Comarcal del Bages durant els propers quatre anys gràcies al pacte amb PSC i ICV |Una de les coses que el preocupa és que a vegades "la gent no entén per a què serveix un Consell Comarcal o quines coses fa"

Pere Fontanals
03 de juliol del 2015
Actualitzat el 04 de juliol a les 11:49h
El nou president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas.
El nou president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas. | Pere Fontanals

El nou president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas. Foto: Pere Fontanals


Agustí Comas serà el nou president del Consell Comarcal del Bages per als propers quatre anys gràcies a l'acord entre ERC, PSC i ICV. Comas ha iniciat la seva tercera legislatura a l'Ajuntament de Santpedor. Els darrers vuit anys ha estat regidor d'esports, i els darrers quatre, també de participació. Viu en parella des de fa anys i té una filla i un fill.

El nou president del Consell Comarcal és una persona que ha estat molt vinculada a les entitats del seu poble, especialment les esportives. Va jugar als clubs d'handbol, futbol i futbol sala. En aquesta darrera fou jugador i entrenador. També va participar a Ràdio Santpedor i va ser monitor de colònies durant la seva joventut.

Pendent encara de ser investit president de l'ens comarcal, "no hi ha data", assegura, rep a Manresainfo.cat a l'Ajuntament de Santpedor.

- Hem d'entendre que el nou govern del Consell Comarcal estarà marcat per la continuïtat?

- Bé, el pacte ha sigut fruit d'això, de la bona entesa que hi ha hagut entre els tres partits que formàvem el govern, que hem entès que podia continuar. Així doncs, sí que podem entendre que serà una línia continuïsta en el treball, amb la diferència que en aquesta ocasió ERC té més pes que altres vegades. Aquesta és una de les principals idees que ens van fer valorar que es podria continuar treballant junts.

- Aquesta força que té ERC es farà valer en el govern comarcal de cara al 27-S, o teniu clar que en el tema del procés català haureu de comptar amb altres majories?

- Ja ho anirem veient sobre la marxa. Com va dir el cap comarcal del PSC, Cristòfol Gimeno, ells també estan pel dret a decidir. Ara bé, jo no sé quina opinió en tindran els demès quan arribi el moment de prendre la decisió. També hem de recordar que en l'última legislatura -amb el mateix govern- es va posar l'estelada a la façana del Consell Comarcal i es varen fer altres passes amb el tema de la independència. Suposo que aquesta vegada no serà diferent i totes les forces sobiranistes anirem a la una.

- El turisme i la vertebració industrial de la comarca continuaran essent els eixos del Consell Comarcal?

- El turisme és un dels punts que més fort va apostar ERC en la darrera legislatura i un dels punts que es va posar sobre la taula en les negociacions de govern és que fos algú d'ERC qui portés aquesta cartera per donar-li continuïtat, ja que amb la feina que ha fet en Joan (per Vinyes), és un dels punts forts que potenciarem més amb una persona que ha estat vinculada sempre al món del turisme.

També intentarem potencial molt més el tema de polígons, industria i el tema dels microcrèdits que són unes de les funcions més importants del Consell Comarcal. Potenciar el territori a nivell industrial, a nivell turístic,...

Una altra de les coses que a mi m'agradaria és també que la comunicació de la feina que es fa des del Consell Comarcal arribi a la gent. A vegades la gent no entén per a què serveix un Consell Comarcal o quines coses fa. La majoria de la gent desconeix que s'hi fa al Consell Comarcal. S'ha de trobar la fórmula per a què totes aquestes coses que es fan arribin a l'usuari, al ciutadà.

- No has estat mai conseller comarcal. Es podria dir que entres per la porta gran. Ara et toca la feina de submergir-te intensament en el funcionament de l'ens.

- Sí, estic tenint molta feina d'estudi, de mirar com ho he de fer i de com tirar endavant tot aquest projecte. De fet, tots els consellers comarcals d'ERC serem nous, i tot plegat serà un repte. També per al Ferran Estruch com a president del Consell d'Alcaldes, que farà una feina molt important d'agrutinar tots els alcaldes independentment del partit al que pertanyin.

- Com a vicepresidenta, però, tens la Mercè Cardona, que va ser la darrera presidenta del Consell. Aquí sí que tindràs un bon punt de suport.

- Confio totalment en la Mercè, independentment que sigui del PSC, i tot i que en aquest mandat no sigui consellera, també tinc contacte constant amb l'Adriana Delgado, que va ser presidenta abans que la Mercè. Però sí, és clar, serà molt important tenir la Mercè al costat sempre. I també és molt important la confiança que tenim amb els tècnics i amb la gerent, pel que ens han transmès els consellers que ara acaben.

- A nivell de pacte de govern, al principi ERC deia que volia fer un govern que anés "des de CiU fins a la CUP", però darrerament, el president comarcal de Convergència es queixa que gairebé no li despengeu el telèfon.

- La idea inicial era fer la més ampla majoria possible, i tot i que jo no he estat en les negociacions, jo m'atreviria a dir que no es veritat que no li agafen el telèfon. El que passa és que quan a la premsa va sortir que gairebé estava fet el pacte actual, llavors va ser un "corre-m'hi tots". De fet, en les negociacions, amb els primers que es va parlar va ser amb Convergència, però les premisses que van presentar eren inassumibles. I després, en canvi, va semblar que acceptaven el què volguéssim, però clar, llavors ja estava tancat.

Després de tancar el pacte s'han fet nous contactes amb Convergència per establir vincles. El que no volem és excloure a ningú i totes les col·laboracions que hi pugui haver, jo com a president tindré la mà estesa en tot moment per acceptar-les. El què hem d'esperar ara és a veure les seves primeres passes, veure si hi ha algun gest per part d'ells, i evidentment per part nostra en farem els que siguin necessaris. ERC té les portes obertes als gestos de bona voluntat, però aquesta voluntat s'ha d'oferir quan toca, no quan els interessa. Espero que hi hagi molta sintonia, ja que a nivell comarcal és bàsic, més ara que s'ha equilibrat tot a nivell de municipis.

I també amb la CUP, després del pacte també se'ls ha ofert la possibilitat de col·laborar en el que creguin oportú.

- Entenc que et refereixes a bona entesa... des de fora del govern

- Sí, sí, sí... Em refereixo a que hi hagi bona entesa i a recollir les propostes que ens facin i ens semblin encertades. El que passa és que en el darrer mandat les coses no han estat així, i ens hem trobat amb una oposició que era dir 'no' a tot. Això també ha infruït en les negociacions.
Arxivat a