Les empreses de la Catalunya Central tenen 304 filials a l'estranger

La XXII Setmana de la Internacionalització Empresarial ha donat a conèixer que a la demarcació hi ha implantades 174 multinacionals

Mar Martí
18 de juny del 2015
Actualitzat a les 23:04h
Taula rodona durant la XXII Setmana de la Internacionalització Empresarial.
Taula rodona durant la XXII Setmana de la Internacionalització Empresarial. | Mar Martí

Les empreses de la Catalunya Central tenen un total de 304 filials a l'estranger, sobretot a països com Portugal, França, Romania i els Estats Units. Aquestes empreses són de sectors relacionats amb la maquinària i equips, el metal·lúrgic i el tèxtil, cuir i calçat, segons les dades que ha proporcionat aquest dijous a Manresa ACC1Ó, en el marc de la XXII Setmana de la Internacionalització Empresarial. El cens elaborat per l'agència per la competitivitat de l'empresa de la Generalitat també revela que a les comarques centrals hi ha implantades 174 multinacionals. Pel que fa a les exportacions, les vendes de les empreses barcelonines -incloses les de la Catalunya Central- han crescut un 3,9% el 2014.

L'agència per la competitivitat de l'empresa ACC1Ó ha celebrat aquest dijous a les instal·lacions de Món Sant Benet una de les jornades de la XXII Setmana de la Internacionalització Empresarial, que finalitzarà aquest divendres amb un acte central al Palau de Congressos. En concret, prop d'una vuitantena d'empresaris de la Catalunya Central que volen iniciar negocis internacionals participen a la jornada amb l'objectiu de conèixer de prop els serveis d'ACC1Ó i potenciar el seu procés d'internacionalització. Els empresaris del territori s'han interessat especialment per mercats com Alemanya, França, Colòmbia i el Japó. 

El secretari general d'Empresa i Ocupació, Xavier Gibert, ha explicat durant la inauguració de la XXII Setmana de la Internacionalització Empresarial que en els darrers anys "l'economia catalana ha fet una aposta decidida per la internacionalització, no de manera conjuntural, sinó com una aposta estructural que mostra que les empreses catalanes han entès que el mercat local, espanyol i, fins i tot, europeu és insuficient i que el seu objectiu és el món". De fet, segons Gibert, les dades que publica avui el Ministeri d'Economia referent a les exportacions catalanes "refermen que es tracta d'una procés que es consolida i va creixent". 

Segons aquestes dades del Ministeri d'Indústria, el mes d'abril a Catalunya s'ha registrat un increment del 3,7% de les exportacions respecte el mateix mes de l'any passat. Es tracta de la xifra més alta en un mes d'abril de tota la sèrie històrica i ha permès que les exportacions catalanes assoleixin entre els mesos de gener i abril els 20.936 milions d'euros, la xifra més alta en un primer quadrimestre. Les vendes catalanes a l'exterior han suposat el 25,6% del total d'exportacions de l'estat espanyol en els primers quatre mesos de l'any.

Les empreses de la Catalunya Central

En el marc de la jornada s'ha donat a conèixer que, segons un nou cens elaborat per ACCIÓ, a la Catalunya Central hi ha implantades 174 empreses multinacionals que treballen principalment en els sectors tèxtil-cuir-calçat, maquinària i equips, immobiliari, químic, elèctric-electrònic i energia-gas-aigua. Els principals països d'origen d'aquestes empreses són els Estats Units, Itàlia, França, Països Baixos, Suïssa, Regne Unit i Dinamarca. En referència a les empreses del territori que tenen filials a l'exterior, n'hi ha un total de 304, principalment a Portugal, França, Romania i els EUA. Aquestes empreses són de sectors relacionats amb la maquinària i equips, el metal·lúrgic i el tèxtil, cuir i calçat,

Pel que fa a les exportacions, les vendes a l'exterior de les empreses barcelonines, que inclouen les de la Catalunya Central, han crescut un 3,9% el 2014. Aquesta demarcació ha estat la que ha tingut un major creixement durant l'any passat, impulsat pel sector de l'automoció i pel químic. De fet, els vehicles concentren un 20% de les exportacions de la província de Barcelona. Un total de 41.951 empreses barcelonines van exportar el 2014, un 40,5% més que el 2008. D'aquestes, 13.866 ho fan de forma regular i aquesta xifra representa un increment del 17,2% des de 2008.