Les noies de Bellcaire ratifiquen davant el jutge que PxC els va falsificar la firma

Durant la declaració també han deixat mostres de les seves signatures per acarar-les amb les que consten al document d'acceptació d'anar a la llista electoral de la formació xenòfoba |La falsificació en document públic pot comportar penes de presó de 6 mesos a 3 anys

Pere Fontanals
16 de juny del 2015
Actualitzat a les 21:05h
Jutjats de Manresa.
Jutjats de Manresa. | Mar Martí

Jutjats de Manresa. Foto: Mar Martí


Carla Hinojosa i Gemma Domenjó, les universitàries de Bellcaire d'Urgell que el passat 12 de maig van presentar denúncia a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Lleida contra PxC per falsificació en document públic, s'han desplaçat aquest dimarts a Manresa per ratificar la seva denúncia al jutjat de primera instància i instrucció número 1 de Manresa. Com va informarManresainfo.cat, Hinojosa i Domenjó, segons el seu testimoni, van concórrer a les eleccions municipals de Manresa en les posicions 12 i 25 de la llista de PxC sense que haguessin donat el seu consentiment ni haguessin signat cap document d'acceptació per ser candidates.

Durant la declaració d'aquest dimarts davant del jutge instructor d'aquesta causa penal, les noies han ratificat que la número 2 d'aquesta candidatura, Thais Vázques, a qui coneixien des de feia anys, els va demanar una còpia del seu DNI per "ajudar-la a entrar a la llista i a promocionar-se en ella". Va ser després, durant la campanya electoral, i quan el termini per presentar al·legacions havia finalitzat, que van veure que havien estat incloses en la llista sense el seu consentiment. Com que per formar part d'una llista cal la signatura expressa dels candidats, Hinojos i Domenjó van presentar-se davant dels Mossos de Lleida, on estudien, i van denunciar que algú els havia falsificat la firma.

Durant la declaració d'aquest dimarts, el jutge ha mostrat a les denunciants els fulls d'acceptació de les dues candidatures per a què confirmessin que la signatura que hi constava no era seva. Després de confirmar-ho, els ha demanat diverses mostres originals de la seva firma per a que un pèrit caligràfic les acari amb les que consten al document. En l'apartat d'oferiment d'accions civils que es derivarien d'una condemna penal, Hinojosa i Domenjó han sol·licitat que els acusats es facin càrrec de l'eliminació dels registres digitals que els relacionin amb PxC, a través de l'aplicació lletrada del dret a l'oblit, i els costos dels desplaçaments que hagin de fer des de Lleida fins a la capital del Bages a conseqüència del procés.

Després d'aquesta declaració, el jutjat citarà a la part denunciada, la persona a qui les noies van facilitar còpia del seu DNI, la número 2 de PxC, Thais Vázquez, i possiblement a Sebastià Llort, com a principal responsable del partit a Manresa. En paral·lel es remetran les signatures a un pèrit cal·ligràfic per acarar-les i certificar la falsificació. Una vegada que s'hagi recollit tota la informació, es passarà l'expedient al fiscal per a que formuli l'acusació pública. Segons l'article 141 de la Llei Orgànica 5/85 del Règim Electoral General, la falsificació de document públic podria comportar penes de presó des de 6 mesos fins a 3 anys, ja que és una acusació que es resol per procediment penal.

La denúncia de les noies de Bellcaire d'Urgell

Segons el relat que Hinojosa i Domenjó van presentar a Mossos i que han ratificat davant del jutge, el 4 de maig mentre feien una cerca per Google, les noies van veure que estaven inscrites en el número 12 i 25 de la llista electoral de PxC a Manresa sense que haguessin donat cap consentiment ni haguessin signat cap tipus de paper. Dues setmanes abans, el 21 de març, havien confiat en una amiga, Thais Vázquez, que els va demanar una còpia del seu DNI per "ajudar-la a entrar a la llista i a promocionar-se en ella". Vázquez va acabar presentant-se a les eleccions com a número 2 de PxC. Les dues noies, que coneixen a Vázquez des de petites, van passar-li una còpia del DNI a través del Whatsapp. Per a que una persona formi part d'una llista electoral es necessita, a banda de la còpia del DNI, que signi expressament un document públic per donar el seu consentiment. Com que les noies asseguren que no van signar cap document, entenen que algú va falsificar les seves signatures per incloure-les a la llista i per això van presentar la denúncia.

Malgrat que la denúncia d'Hinojosa i Domenjó es limita a descriure els fets sense establir un objecte de l'acusació concret, Mossos d'Esquadra va derivar el cas al Jutjat de Guàrdia de Lleida que el va traslladar al jutjat de primera instància número 1 de Manresa que és on s'ha comès el presumpte delicte.