Les tensions de les negociacions locals decidiran el pacte al Consell Comarcal

ERC recorda que CiU no els ha donat suport a cap municipi del Bages, mentre que ells han fet possible l'alcaldia dels nacionalistes a Manresa, Sant Joan i Súria |El PSC diu que decidiran el seu suport aquesta setmana, però que també han de “negociar el Consell del Berguedà”, on sumen majoria amb CiU |CiU és la força més votada i suma majoria absoluta tant amb ERC com amb el PSC

Pere Fontanals
15 de juny del 2015
Actualitzat el 17 de juny a les 9:48h
Estelada onejant a la façana del Consell.
Estelada onejant a la façana del Consell. | AdD

Aquesta setmana serà clau per decidir el govern del Consell Comarcal del Bages. Foto: AdD


"Els pactes municipals al Bages dibuixen un mapa diferent al que hi havia abans de les negociacions", ha explicat enigmàticament el president comarcal d'ERC al Bages, Lluís Oliveras, que ha assegurat a Manresainfo.cat que "el govern del Consell Comarcal del Bages ha de mostrar un compromís clarament independentista, però també ha de fer un viratge social". Tot i no explicitar quin és el pacte de govern que prefereix a l'ens comarcal, Oliveras ha estat molt eloqüent quan ha recordat que en les negociacions municipals "CiU no ens ha donat suport a cap poble, mentre que nosaltres hem propiciat les seves alcaldies de Manresa, Sant Joan i Súria". És més, també ha recordat que a Balsareny i a Monistrol de Calders (Moianès) "han preferit permetre la investidura d'alcaldes de formacions més petites, per no donar-nos tant poder". Per tant, assegura el republicà, "les opcions estan més obertes que mai".

Cal recordar que al Consell Comarcal del Bages, CiU té 13 consellers, ERC, 11, el PSC 5, la CUP, 3 i ICV, 1. La majoria absoluta està situada en els 17 consellers i, per tant, ERC, PSC i ICV sumen, CiU i PSC també, i CiU i ERC també, tot i que si s'ha de fer cas als avisos d'Oliveras, malgrat que no ho hagi expressat directament, fan difícil de preveure aquesta última combinació.

Si es descarta, a priori, la possibilitat d'un pacte entre CiU i ERC, l'àrbitre de l'encontre serà el PSC. El primer secretari de la Federació Bages-Berguedà-Solsonès del PSC, Cristòfol Gimeno, ha assegurat que fins a finals de setmana no decidiran la política de pactes comarcals al Bages... "ni al Berguedà". Cal tenir en compte que a la comarca veïna del nord, CiU i el PSC també sumen majoria absoluta, i que l'única altra alternativa a aquest pacte seria un acord entre ERC, PSC i la CUP.

Sembla que la voluntat inicial d'ERC de formar un pacte independentista al Consell Comarcal del Bages que inclogués "des de CiU fins a la CUP" perd força per culpa de les negociacions municipals que hi ha hagut els darrers quinze dies. La solució a tot plegat se sabrà quan el PSC es posicioni, poc abans d'arribar al cap de setmana.