Els alumnes de l'IES Guillem Catà aprenen a fer una revetlla segura

Alumnes de l'Institut Guillem Catà durant la xerrada.
Alumnes de l'Institut Guillem Catà durant la xerrada. | Protecció Civil
Redacció
12 de juny del 2015
Actualitzat a les 18:39h

Alumnes de l'Institut Guillem Catà durant la xerrada. Foto: Protecció Civil


Aquest divendres, una cinquantena d'alumnes de 1r d'ESO de l'Institut Guillem Catà de Manresa, han après tant a nivell teòric com pràctic els principals consells d'autoprotecció per gaudir de les revetlles d'estiu amb seguretat.

La xerrada ha estat organitzada per Protecció Civil de la Generalitat conjuntament amb Protecció Civil de l'Ajuntament de Manresa, Creu Roja Manresa i l'entitat Xàldiga Taller de Festes.

La presentació ha anat a càrrec de la responsable de Protecció Civil de la Generalitat a la Catalunya Central, Agnès Centellas, qui tot seguit ha donat pas a la tècnica de Protecció Civil de l'Ajuntament de Manresa, Montse Cambray per explicar als alumnes les principals mesures d'autoprotecció perquè gaudeixin d'una revetlla segura (ús correcte dels petards, on guardar-los, com fer les fogueres amb seguretat, etc).

Posteriorment, un representant de Creu Roja Manresa, Cristian Torras, els ha ensenyat el protocol PAS en cas d'emergència (Protegir, Alertar i Socórrer), els ha insistit que el telèfon on sempre han de trucar per una emergència és el 112, i sobretot ha explicat quines són les ferides i lesions més habituals per manipulació incorrecta de petards i quins són els primers auxilis per a aquests casos.

Per acabar, un membre de la colla Xàldiga, Fede Morenate, els ha fet una explicació dels principals petards, les categories, les distàncies de seguretat, etc, acompanyada d'una demostració pràctica al pati de com s'han de llençar correctament per tal de minimitzar els riscos al màxim.

La xerrada d'aquest divendres s'emmarca en la sisena campanya de 'Revetlles amb precaució' que fa Protecció Civil de la Generalitat i en què s'han previst fins a dia d'avui 137 xerrades a escoles i altres centres de tot Catalunya destinades als nens, adolescents i a mares i pares. Les xerrades es fan conjuntament amb voluntaris d'Associacions de Voluntaris de Protecció Civil, tècnics municipals de Protecció Civil, policies locals, representants de la Creu Roja i colles de diables.

A la Catalunya Central hi ha programades una trentena de xerrades a diverses escoles i instituts dels municipis de Cercs, Navàs, Castellbell i el Vilar, Sant Vicenç de Castellet, Santpedor, Tona, Vic i Taradell.

Per aquesta mateixa campanya s'han imprès 4.000 pòsters amb el lema 'Feu la festa amb seguretat'; 4.000 pòsters 'Sigueu responsables amb els nens' i 6.000 quadríptics 'Feu la festa amb seguretat'.

Pel que fa als punts de venda de productes pirotècnics, l'Ajuntament de Manresa ha informat que enguany hi ha autoritzades a Manresa 6 casetes, a banda de dos locals que ja tenen llicència tot l'any per vendre aquest material. La majoria de casetes funcionaran entre els dies 18 i 23 de juny.

Balanç revetlla 2014

La revetlla de Sant Joan 2014 es va caracteritzar per ser força tranquil·la i amb les incidències típiques en aquesta nit, amb un total de 2.614 trucades al telèfon d'emergències 112 (entre les 18h i les 11h), mentre que el 2013 van ser 2.532 trucades.

La franja en què es van rebre més trucades va ser entre les 23 i les 00.30h. El 39,6% de les trucades es van derivar als bombers; el 30,3% a les diverses policies locals; el 15,8% als Mossos d'Esquadra; el 12,9% al Sistema d'Emergències Mèdiques SEM; i l'1,3% als Agents Rurals. D'aquestes trucades, 516 van ser per focs en contenidors; 392 per molèsties veïnals i sorolls; per incendis de matolls a la via pública 212 i per altres focs 106.

La major part d'incidents van tenir origen a la demarcació de Barcelona (75,3%), seguit de Girona amb un 9,7%, Tarragona el 9,5% i Lleida el 5,5%.

La nit de Sant Joan 2014 no hi va haver cap accident de trànsit mortal a la xarxa viària catalana.