CiU i ERC signen l'Acord d'Investidura i Governabilitat

Dos grups de treball s'encarregaran de garantir el compliment de l'acord i d'analitzar l'evolució de l'execució pressupostària

Jordi Torras
11 de juny del 2015
Actualitzat a les 23:10h
Pere Culell i Valentí Junyent signen l'Acord d'Investidura i Governabilitat.
Pere Culell i Valentí Junyent signen l'Acord d'Investidura i Governabilitat. | Jordi Torras

El cap de llista de CiU, Valentí Junyent, i el seu homònim d'ERC, Pere Culell, han signat aquest dijous a la tarda l'Acord d'Investidura i Governabilitat, un pacte que compromet als regidors de les dues a formacions a votar a favor de la investidura de Junyent com a alcalde de Manresa. Els dos partits han fet cinc sessions de treball per definir un document que comparteix punts com la participació ciutadana, les polítiques de promoció econòmica, l'impuls del centre històric o la millora de la mobilitat i l'espai públic. L'acord, que s'ha signat amb la presència de la majoria de regidors, inclou que dos grups de treball s'encarreguin del compliment del pacte i d'analitzar l'evolució pressupostària.

Els àmbits que queden recollits al document de l'acord són les polítiques socials i per a la igualtat, la participació ciutadana i la transparència, les polítiques de promoció econòmica i foment de l'ocupació, l'impuls del centre històric i la millora de la mobilitat i l'espai públic. Dins d'aquests punts trobem propostes com la creació d'un programa contra la pobresa infantil, l'actualització de Pla local d'habitatge o l'augment de recursos per fer front a la pobresa energètica. També inclou l'elaboració d'un Pla de Ciutat que ha de marcar les prioritats i les direccions de govern, el foment dels pressupostos participatius, l'elaboració d'un Pla industrial integral amb l'objectiu de generar més activitat econòmica, i la reconversió de l'estructura de la Fundació Fira Manresa per executar el Pla estratègic Manresa 2022.

Pel que fa al centre històric, l'acord inclou la designació d'un comissionat que lideri la gestió de la part més antiga de la ciutat i l'assaig de noves fórmules relacionades amb convenis entre propietaris i promotors per millorar el problema de l'habitatge i de l'activitat econòmica a aquesta zona. Per altra, CiU i ERC es comprometen a resoldre "amb diligència" l'aprovació del POUM "en complicitat amb el màxim de formacions polítiques". A més, el pacte també inclou un acord municipal de suport a procés nacional i el compromís de realitzar el pagament dels tributs municipals a l'Agència Tributària de Catalunya.

El pacte també estableix que en tots els aspectes que no afectin l'acció de govern ni l'acord d'estabilitat, i en els àmbits en què no s'hagi arribat a un consens en els grups de coordinació i de treball, CiU i ERC tindran plena llibertat d'acció política i de posicionament. El grup de treball de seguiment del pacte valorarà la continuïtat de l'acord de govern i la possibilitat de la posterior incorporació de regidors i regidores d'ERC al govern municipal.

Durant l'acte que s'ha fet a l'espai medieval del carrer del Balç amb la presència de la majoria de regidors, Valentí Junyent ha manifestat que "és un dia especial" perquè s'ha presentat un Acord d'Investidura i Governabilitat "per primera vegada en els 36 anys de governs locals en democràcia". L'alcalde en funcions també ha demanat "respecte" per la decisió que han pres les dues formacions i ha remarcat que "s'ha fet lliurement i amb la convicció ferma i decidida de voler-hi arribar". Junyent també ha explicat que en total s'han fet cinc sessions de treball per tancar un document "on les dues parts se sentissin còmodes" i que, tenint en compte el resultat de les eleccions, "és legítim que CiU i ERC s'hagin posat d'acord".

Culell, per la seva banda, ha explicat que la voluntat del seu partit és "avaluar la progressió de l'acord durant els pròxims mesos" i es mostren oberts en "poder anar més enllà per dotar Manresa d'un govern el més sòlid possible en un moment important des d'un punt de vista social i nacional". El cap de llista d'ERC també ha explicat que hi haurà dos òrgans de control per fer el seguiment de l'acord i així "veure si tot funciona com cal per fer una Manresa forta que progressi socialment i que pugui ajudar al procés nacional els pròxims mesos".
 

Document de l'acord d'investidura i governabilitat

La CUP dóna per fet que serà el principal partit de l'oposició