L'Ajuntament de Moià remet a fiscalia una adjudicació de l'exalcalde Montràs

La Comissió Jurídica Assessora declara la nul·litat de l'encàrrec "a dit" de Montràs per a la redacció del projecte d'urbanització d'un polígon de Montví de Baix, per valor de 160.000 euros, i d'una operació financera "en frau de llei" del consistori per pagar els interessos d'una pòlissa de crèdit de la societat

, Moià | 11/06/2015 a les 18:02h
Especial: Fallida Ajuntament de Moià
Arxivat a: Política, urbanisme, crisi Moià, corrupció
Aquesta notícia es va publicar originalment el 11/06/2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La urbanització de Montví de Baix, a Moià, en l'actualitat. Foto: CIC Moiànes


La Comissió Jurídica Assessora ha informat favorablement sobre la revisió d'ofici iniciada per l'Ajuntament de Moià per determinar la nul·litat d'un contracte per a la redacció d'un projecte de rehabilitació i urbanització d'un polígon d'actuació de Montví de Baix, que el consistori va adjudicar a dit a l'empresa Gorina i Farrés Arquitectes, SLP el 8 de novembre de 2006, sota l'alcaldia del convergent Josep Montràs. La Comissió també ha fallat en el mateix sentit en un reconeixement del deute que va aprovar Montràs el 12 de maig de 2010, en que l'Ajuntament de Moià es feia càrrec dels interessos d'una pòlissa de crèdit de 75.000 signada per aquesta societat a canvi de demorar el pagament del deute. El dictamen redactat per la Comissió ha estat remès per l'Ajuntament a la fiscalia i a la sindicatura de comptes.

El dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, al que ha tingut accés Manresainfo.cat, es divideix en dues parts tal i com proposava la revisió d'ofici iniciada per l'Ajuntament de Moià. Per una part, la revisió de les possibles irregularitats en la contractació del projecte, i per l'altra, l'aprovació d'un conveni de reconeixement de deute en que l'ajuntament de llavors assumia unes despeses que no li eren pròpies.

La cronologia de la contractació

Segons recull el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, el 8 de novembre l'Ajuntament de Moià encapçalat per Montràs va adjudicar a la societat Gorina i Farrés Arquitectes, SLP, de la que era administrador solidari l'arquitecte municipal, la redacció del projecte d'urbanització del sector A1 de la urbanització Montví de Baix, en dues fases, per 70.133 euros i 49.705 euros. Aquests treballs es van lliurar l'octubre de 2008, amb unes factures que en total pujaven fins als 160.275 euros, més de 40.000 euros més que el que s'havia pressupostat.

Segons ha considerat provat la Comissió en el seu dictamen, el 5 de gener de 2000, la mateixa societat havia assumit les tasques d'arquitecte municipal i havia delegat en un dels seus socis aquesta tasca. Malgrat que la contractació de l'arquitecte municipal s'ha de renovar any rere any fins a un màxim de 4 anys, la relació entre empresa, soci i Ajuntament es va allargar fins a l'agost de 2012, quan l'actual equip de govern va rescindir la relació.

Sobre la contractació de la redacció del projecte, la Comissió admet la diagnosi de la revisió d'ofici de l'Ajuntament, i aprecia "l'incompliment total i absolut de normes legals fonamentals que regeixen el procediment d'adjudicació dels contractes" al no obrir un concurs de pública concurrència per a l'adjudicació d'aquest treball, que era el pertinent per l'import d'adjudicació, i encarregar-lo directament a una societat.

A més a més, la Comissió també considera vàlid l'argument de la revisió d'ofici en que es va contractar "una societat, un dels administradors de la qual incorria en incompatibilitat" al ser de facto l'arquitecte municipal de l'Ajuntament de Moià. Finalment, la Comissió també considera que l'operació es va adjudicar "sense crèdit pressupostari adequat i suficient".

En tot plegat, a més a més, també es considera que "difícilment [la societat] hauria actuat de bona fe", atès que havia ja prestat molts serveis a l'administració i un dels seus administradors solidaris havia fet d'arquitecte municipal, de manera que coneixia sobradament el funcionament de les adjudicacions.

El dictamen de la Comissió també recull que, en total, la relació entre l'Ajuntament i la societat des de 2001 i 2014, es va traduir en 821.285 euros en factures, de les que el consistori en va pagar 647.086 euros.

Sobre l'endossament dels interessos d'una pòlissa privada

La segona part de la revisió d'ofici que el consistori de Moià va tramitar a la Comissió Jurídica Assessora fa referència a un conveni que el 12 de maig de 2010, l'Ajuntament de Montràs i la societat en qüestió van signar per al reconeixement de factures pendents per un import total de 292.401,34 euros des de gener de 2006 fins a març de 2010, inclosos els 160.000 euros de les dues fases de la redacció del projecte de Montví de Baix, i de deute per part del consistori de 73.000 euros.

En aquest conveni, a més a més, se signava una clàusula segons la qual l'Ajuntament es feia càrrec de les despeses i els interessos d'una pòlissa de crèdit signada per Gorina i Farrés Arquitectes, SLP per valor de 75.000 euros per cobrir la part del deute.

La Comissió considera que aquest conveni, del qual no consta cap antecedent ni tramitació, "s'aparta totalment i absoluta de la llei d'hisendes locals" i pot considerar-se com a "una operació en frau de llei" a l'eludir les normes de concertació d'operacions de crèdit de les entitats locals i d'estabilitat pressupostària.

El procediment no ha prescrit i es portarà a fiscalia i a sindicatura de comptes

La Comissió Jurídica Assessora conclou el seu dictamen admetent en la seva totalitat la revisió d'ofici realitzada per l'Ajuntament de Moià del contracte per a la redacció d'un projecte de rehabilitació i urbanització del polígon A1 del PERI de Montví de Baix, adjudicat a Gorina i Farrés Arquitectes, SLP, i el conveni de reconeixement de deute i finançament del seu pagament ajornat concertat amb la mateixa societat. A més a més, tot i el temps transcorregut, la Comissió considera que el cas no ha prescrit ja que durant aquest temps, les parts han presentat recursos i al·legacions que han fet que el termini s'aturés diverses vegades.

Després que el passat dilluns el ple de l'Ajuntament de Moià reunit de forma extraordinària i urgent, aprovés la revocació de tots els acords que cita el dictamen de la Comissió, el consistori ha portat a fiscalia i al síndic de comptes aquest escrit perquè consideri si els fets són constitutius de delicte.

COMENTARIS

Ara no dieu res?
Anònim, 11/06/2015 a les 23:02
+5
-10
i els que sempre diuen que en Dionís ha protegit al Montras on són ?
Per fi han vist la llum
Anònim, 11/06/2015 a les 23:19
+10
-6
Jo només dic que val mes tard que mai.
feina
Anònim, 12/06/2015 a les 00:02
+6
-8
Com sempre sense fer massa soroll, però fent la feina ben feta.....i sense gastar ni un euro del ciutadà!
Increible
Anònim, 12/06/2015 a les 07:39
+6
-4
O sigui, que el nostre Ajuntament donava feines a l'empresa del mateix arquitecte municipal? ESPECTACULAR!!!

Mare meva!!!, i la gent no pot pagar Casals als nens!!!!, i 4 foten el que volen!!!

Actuació responsable
Anònim, 12/06/2015 a les 08:55
+9
-3
Els qui governen l'ajuntament no poden actuar arbitràriament davant els fraus i les irregularitats conegudes de governs anteriors.

Sóc dels que en els darrers tres anys he opinat públicament sobre la manca de decisió de l'ajuntament en relació a totes les greus irregularitats comeses durant el mandat de Montràs.

Ara, en canvi, aplaudeixo les decisions dels dos darrers plens de la legislatura que s'ha acabat, preses gairebé en temps de descompte i que han estat votades per unanimitat.

És un canvi qualitatiu molt important i una actuació responsable que fa preveure que amb la còmoda majoria que ara tindrà l'equip de govern podrà impulsar sense entrebancs totes les accions necessàries en l'àmbit de la justícia.

Un comentari afegit sobre tots els projectes encarregats il·legalment a l'oficina tècnica de l'arquitecte municipal des del 2001. Els 821.285 € són molts calders d'irregularitats en una sola mà i en projectes. Després de la nul·litat del projecte de Montví, podrien ser declarats nuls tots o bé tota la resta ja ha prescrit?
m'agrada aquest final i principi de legislatura!
Didac R, 12/06/2015 a les 10:10
+6
-3
Aquesta notícia és molt bona pels interessos dels veïns Moià. Per la nostra experiència a MoiaDeute i el procés judicial iniciat a Manresa, per a que els expedients no restin en l'oblit damunt la taula d'un fiscal, cal ser proactius, realitzar un seguiment intens i aportar nova informació de manera regular. Ens posem a disposició de l'ajuntament per aquesta tasca, per a que la feina dels treballadors contractats per l'ajuntament, que no treballen gratis i tenen uns costos pels ciutadans, no sigui una perdua de temps i de recursos. I al mateix temps demanem determinació per seguir treien mes coses de la caixa dels trons de l'ajuntament de Moià.

Com sempre animo als anònims atrevits a signar amb el seu nom!

Seguim treballant!
algú ha llegit bé la noticia
Anònim, 12/06/2015 a les 10:42
+6
-4
Sembla que molts no hagueu llegit bé aquesta noticia. Aquests expedients ja fa molt temps (algun any) que es van enviar a la comissió juridico assessora, la cosa ha seguit el seu curs, i al moment que des de la comissió s ha dit que hi ha motiu de delicte, aleshores s ha actuat.
Ni ara s ha fet a ccorre cuita, ni abans no es feia res, com molts no van parar de criticar.
Tots aquests temes són lents, i jo aplaudeixo la feina feta per, encara, l actual govern.
camins diferents, objectiu comú
Amadeu, 12/06/2015 a les 11:17
+5
-2
Perdoneu que us ho digui així de clar, però a Moià sou ben burros de seguir burxant en les diferències de l'oposició a Montràs enlloc d'unir esforços. Els d'aramoià i els ex-entesa sempre esteu fent el ploricó i mantenint les dinàmiques de guanyadors i perdedors enlloc d'afrontar les responsabilitats generals. No es tracta de qui ha fet més o si uns critiquen o no. Es tracta de fer, esclarir i superar les coses del passat, no mantenir-vos en les vostres estúpides rivalitats personals i fraccionals.

Per mi qualsevol iniciativa en aquest sentit és bona, independentment de qui la faci o quan s'hagi executat. Camins diferents amb un mateix final, això és el que val.
No es la primera vegada....
Anònim, 12/06/2015 a les 23:03
+0
-0
I del pla parcial *La Pineda" que es diu? Un altre *chachullo del Montrás que caldrà investigar.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Quim Masferrer actuarà a Cardona
Quim Masferrer actuarà a Cardona | Promocional
Del divendres 22 al diumenge 24 de març
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 22
«No sin mis huesos» arriba al Kursaal a primers d'abril
«No sin mis huesos» arriba al Kursaal a primers d'abril | Promocional