L'Ajuntament de Moià remet a fiscalia una adjudicació de l'exalcalde Montràs

La Comissió Jurídica Assessora declara la nul·litat de l'encàrrec "a dit" de Montràs per a la redacció del projecte d'urbanització d'un polígon de Montví de Baix, per valor de 160.000 euros, i d'una operació financera "en frau de llei" del consistori per pagar els interessos d'una pòlissa de crèdit de la societat

Pere Fontanals
11 de juny del 2015
Actualitzat el 12 de juny a les 19:19h
La urbanització de Montví de Baix, a Moià, en l'actualitat.
La urbanització de Montví de Baix, a Moià, en l'actualitat. | CIC Moiànes

La urbanització de Montví de Baix, a Moià, en l'actualitat. Foto: CIC Moiànes


La Comissió Jurídica Assessora ha informat favorablement sobre la revisió d'ofici iniciada per l'Ajuntament de Moià per determinar la nul·litat d'un contracte per a la redacció d'un projecte de rehabilitació i urbanització d'un polígon d'actuació de Montví de Baix, que el consistori va adjudicar a dit a l'empresa Gorina i Farrés Arquitectes, SLP el 8 de novembre de 2006, sota l'alcaldia del convergent Josep Montràs. La Comissió també ha fallat en el mateix sentit en un reconeixement del deute que va aprovar Montràs el 12 de maig de 2010, en que l'Ajuntament de Moià es feia càrrec dels interessos d'una pòlissa de crèdit de 75.000 signada per aquesta societat a canvi de demorar el pagament del deute. El dictamen redactat per la Comissió ha estat remès per l'Ajuntament a la fiscalia i a la sindicatura de comptes.

El dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, al que ha tingut accés Manresainfo.cat, es divideix en dues parts tal i com proposava la revisió d'ofici iniciada per l'Ajuntament de Moià. Per una part, la revisió de les possibles irregularitats en la contractació del projecte, i per l'altra, l'aprovació d'un conveni de reconeixement de deute en que l'ajuntament de llavors assumia unes despeses que no li eren pròpies.

La cronologia de la contractació

Segons recull el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, el 8 de novembre l'Ajuntament de Moià encapçalat per Montràs va adjudicar a la societat Gorina i Farrés Arquitectes, SLP, de la que era administrador solidari l'arquitecte municipal, la redacció del projecte d'urbanització del sector A1 de la urbanització Montví de Baix, en dues fases, per 70.133 euros i 49.705 euros. Aquests treballs es van lliurar l'octubre de 2008, amb unes factures que en total pujaven fins als 160.275 euros, més de 40.000 euros més que el que s'havia pressupostat.

Segons ha considerat provat la Comissió en el seu dictamen, el 5 de gener de 2000, la mateixa societat havia assumit les tasques d'arquitecte municipal i havia delegat en un dels seus socis aquesta tasca. Malgrat que la contractació de l'arquitecte municipal s'ha de renovar any rere any fins a un màxim de 4 anys, la relació entre empresa, soci i Ajuntament es va allargar fins a l'agost de 2012, quan l'actual equip de govern va rescindir la relació.

Sobre la contractació de la redacció del projecte, la Comissió admet la diagnosi de la revisió d'ofici de l'Ajuntament, i aprecia "l'incompliment total i absolut de normes legals fonamentals que regeixen el procediment d'adjudicació dels contractes" al no obrir un concurs de pública concurrència per a l'adjudicació d'aquest treball, que era el pertinent per l'import d'adjudicació, i encarregar-lo directament a una societat.

A més a més, la Comissió també considera vàlid l'argument de la revisió d'ofici en que es va contractar "una societat, un dels administradors de la qual incorria en incompatibilitat" al ser de facto l'arquitecte municipal de l'Ajuntament de Moià. Finalment, la Comissió també considera que l'operació es va adjudicar "sense crèdit pressupostari adequat i suficient".

En tot plegat, a més a més, també es considera que "difícilment [la societat] hauria actuat de bona fe", atès que havia ja prestat molts serveis a l'administració i un dels seus administradors solidaris havia fet d'arquitecte municipal, de manera que coneixia sobradament el funcionament de les adjudicacions.

El dictamen de la Comissió també recull que, en total, la relació entre l'Ajuntament i la societat des de 2001 i 2014, es va traduir en 821.285 euros en factures, de les que el consistori en va pagar 647.086 euros.

Sobre l'endossament dels interessos d'una pòlissa privada

La segona part de la revisió d'ofici que el consistori de Moià va tramitar a la Comissió Jurídica Assessora fa referència a un conveni que el 12 de maig de 2010, l'Ajuntament de Montràs i la societat en qüestió van signar per al reconeixement de factures pendents per un import total de 292.401,34 euros des de gener de 2006 fins a març de 2010, inclosos els 160.000 euros de les dues fases de la redacció del projecte de Montví de Baix, i de deute per part del consistori de 73.000 euros.

En aquest conveni, a més a més, se signava una clàusula segons la qual l'Ajuntament es feia càrrec de les despeses i els interessos d'una pòlissa de crèdit signada per Gorina i Farrés Arquitectes, SLP per valor de 75.000 euros per cobrir la part del deute.

La Comissió considera que aquest conveni, del qual no consta cap antecedent ni tramitació, "s'aparta totalment i absoluta de la llei d'hisendes locals" i pot considerar-se com a "una operació en frau de llei" a l'eludir les normes de concertació d'operacions de crèdit de les entitats locals i d'estabilitat pressupostària.

El procediment no ha prescrit i es portarà a fiscalia i a sindicatura de comptes

La Comissió Jurídica Assessora conclou el seu dictamen admetent en la seva totalitat la revisió d'ofici realitzada per l'Ajuntament de Moià del contracte per a la redacció d'un projecte de rehabilitació i urbanització del polígon A1 del PERI de Montví de Baix, adjudicat a Gorina i Farrés Arquitectes, SLP, i el conveni de reconeixement de deute i finançament del seu pagament ajornat concertat amb la mateixa societat. A més a més, tot i el temps transcorregut, la Comissió considera que el cas no ha prescrit ja que durant aquest temps, les parts han presentat recursos i al·legacions que han fet que el termini s'aturés diverses vegades.

Després que el passat dilluns el ple de l'Ajuntament de Moià reunit de forma extraordinària i urgent, aprovés la revocació de tots els acords que cita el dictamen de la Comissió, el consistori ha portat a fiscalia i al síndic de comptes aquest escrit perquè consideri si els fets són constitutius de delicte.
Arxivat a