Tres entitats faran un «judici popular» a ICL i Promineria vol fer de mediadora

La Plataforma de Suport a la Mineria vol teixir ponts entre col·lectius i Iberpotash, mentre que Montsalat, Prou Sal! i BDS Bages volen "evidenciar que no cal esperar la resolució dels jutges per buscar responsabilitats"

Jordi Torras / Pere Fontanals
10 de juny del 2015
Actualitzat el 11 de juny a les 16:49h
Representants de Prou Sal!, Montsalat i BDS Bages, i de Promineria.
Representants de Prou Sal!, Montsalat i BDS Bages, i de Promineria. | Jordi Torras / Pere Fontanals

Les entitats bagenques Montsalat, Prou Sal! i BDS Bages, organitzaran el proper mes d'octubre un "judici popular" que reunirà totes les denúncies que s'han fet contra l'empresa ICL-Iberpotash. Per la seva part, la plataforma Promineria ha aprofitat la presentació de les II Jornades Mineria i Territori per oferir-se com a mediadors entre els col·lectius mediambientals i l'empresa minera. "Si després de la mediació, no s'arriba a cap acord, sempre quedarà la via legal, però al menys que no es digui que no s'ha intentat", ha afirmat el president de la plataforma, Esteve Pintó

"Judici popular" a Iberpotash

Les tres entitats proposen pel proper més d'octubre organitzar un "judici popular" davant de la població de la comarca del Bages. Arnau Carné ha explicat que "els judicis legals porten el seu temps i les resolucions sembla que estiguin fetes a mida entre les empreses i les administracions". Segons Carné, el judici que es farà a la tardor "recollirà les denúncies de la mà dels mateixos protagonistes que les estan patint tant a casa nostra com a Palestina". Les tres entitats també creuen que "no cal que els jutges ho dictaminin per buscar responsabilitats".

El representant de BDS també ha demanat que les entitats, associacions i institucions de la comarca no acceptin patrocinis de la multinacional. Carné ha manifestat que els patrocinis d'Iberpotash tenen la finalitat de "rentar la imatge de l'empresa" i també creu que el fet que el logotip estigui present a la samarreta d'un equip de bàsquet o al programa d'un teatre "no és gratuït". "Els recursos que dediquen a la publicitat és una part molt petita respecte els beneficis de l'empresa", ha explicat. Carné també ha demanat que ICL-Iberpotash "es vegi com una empresa que col·labora amb un règim d'ocupació militar i que contamina els recursos aqüífers per treure'n un benefici privat".

Per la seva banda, el representant de Prou Sal!, Jordi Iborra, ha manifestat que "fa molts anys que hi ha un problema de salinització" i ha lamentat que el Pla director urbanístic de la mineria al Bages que ha presentat la Generalitat recentment "vagi al ritme del Pla Phoenix" que està deplegant ICL-Iberpotash. Iborra també ha remarcat que la salinització de les aigües "no només és un problema de Sallent i Súria sinó que és problema que se'n va riu avall". Un problema que, segons Iborra, "se li dóna l'esquena perquè els polítics són més amics de les grans empreses que de la gent".

Durant l'acte de denúncia d'aquest dimecres al camí de les Forques de Sallent, les tres entitats també han explicat que municipis com Artés, Terrassa i Molins de Rei s'han adherit a la campanya internacional de BDS (Boicot, Desinversions i Sancions) que té per objectiu boicotejar l'Estat d'Israel "davant la implantació que fa de les polítiques d'ocupació militar i apartheid". 

Promineria vol fer de mediadora

Per la seva part, la Plataforma Promineria s'ha ofert a col·lectius mediambientals a fer de mediadora entre ells i ICL-Iberpotash per trobar solucions consensuades abans de recórrer als tribunals. "Si després de la mediació, no s'arriba a cap acord, sempre quedarà la via legal, però al menys que no es digui que no s'ha intentat", ha afirmat el president de Promineria, Esteve Pintó, durant la roda de premsa que han convocat aquest dimecres per presentar les segones Jornades sobre Mineria i Territori.

En aquest sentit, Pintó ha recordat que Promineria es va crear fa prop de 2 anys amb un únic objectiu inicial, davant del conflicte judicial que hi havia llavors, "que era el de protegir els més de 500 llocs de treball que ofereix la mineria al Bages, i tot el treball que en viu indirectament". A partir d'aquí es va demanar l'annexió de persones, empreses, entitats i sindicats, "i tots van respondre". "Ara mateix -ha continuat Pintó- els objectius de Promineria són quatre", l'original, o sigui "la defensa dels llocs de treball", divulgar "els beneficis del projecte Phoenix" que està construint ICL-Iberpotash, "exigir, tant en el sentit de fer-ho a l'empresa respecte al medi ambient, com a les institucions per tenir bones infraestructures", i finalment, "el d'intentar no radicalitzar les posicions "oferint-nos com a mediadors entre els col·lectius i l'empresa".

Les II Jornades Mineria i Territori

Els propers tres dilluns, l'EPSEM acollirà la segona edició de les Jornades de Mineria i Territori que enguany giraran al voltant de la formació i la sostenibilitat. La primera ponència serà el 15 de juny, i se centrarà en l'oferta formativa a nivell d'enginyeries relacionades amb la mineria. Una setmana més tard la ponència anirà sobre la sostenibilitat, i finalment, el dia 29 hi haurà una taula rodona sobre la mineria i el seu context.

Jornada I: Ponència sobre oferta formativa

Dia: 15/06/2015
Hora: 19.30h
Lloc: EPSEM

Ponent: Rosa Argelaguet. Directora de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa

Presenta: Lluís Sanmiquel. Director de la càtedra Iberpotash Universitat / Empresa

Jornada II: Ponència sobre sostenibilitat

Dia: 22/06/2015
Hora: 19.30h
Lloc: EPSEM

Ponent: Patrícia Reverter. Consultora i directora de Governance Risk and Compliance de KPMG

Presenta: Josep Oliva. Director del departament d'Enginyeria Minera i Recursos Naturals de l'EPSEM

Jornada III: Taula rodona sobre la mineria i el seu context

Dia: 29/06/2015
Hora: 19.30h
Lloc: EPSEM

Intervindran:
- Pere Palacín. Director general d'Energia, Mines i Seguretat industrial de la Generalitat de Catalunya
- Encarna Baras. Directora de sostenibilitat d'ICL Ibèria Súria-Sallent
- Toni Cornudella. Coordinador territorial d'Ensenyaments Professionals del departament d'Educació a la Catalunya Central

Presenta: Josep Oliva. Director del departament d'Enginyeria Minera i Recursos Naturals de l'EPSEM
Modera: Joan de Pablo. Director del Centre Tecnològic de Manresa
Arxivat a