La Catalunya Central pot veure com la producció de cereals baixa un 40%

Una màquina recol·lectora segant a Alfés a finals de maig.
Una màquina recol·lectora segant a Alfés a finals de maig. | Oriol Bosch
Redacció
10 de juny del 2015
Actualitzat a les 20:50h

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu una reducció del 25% de la producció de cereals, en relació amb l'última campany. En concret, la previsió per aquesta collita és de 695.000 tones de cereal davant les 925.000 tones de l'any passat. Aquestes estimacions tenen en compte els dos principals cultius, ordi i blat tou. Del total de la collita, 435.000 tones corresponent a ordi; la resta, unes 260.000, són blat. Per territoris, a la Catalunya Central, on encara no es sega, la davallada es preveu del 40% mentre que als secans de Lleida es registren rendiments irregulars amb produccions estables que poden arribar als 4.000 quilos per hectàrea o punts on s'ha reduït a la meitat.

El responsable del cereals de la FCAC, Jesús Ricou, explica que ''la caiguda de la producció pot afectar principalment les comarques de l'interior de Catalunya, on es conreen varietats de cicle llarg i on les altes temperatures van afectar un moment clau del granat del cereal''.

Així mateix, Ricou alerta que ''ens trobem amb una climatologia cada vegada més complicada i irregular, que condiciona el potencial productiu dels nostres secans. Tenint en compte que som un país clarament deficitari en cereal i proteïna vegetal, cal que incentivem la productivitat i els regadius poden ser una bona eina perquè progressem cap a la pràctica del doble cultiu''.