Cardona recupera la Mare de Déu del Patrocini restaurada

L'obra s'atribueix al mestre de Rieux i data de la segona meitat del segle XIV

Científics treballant en la restauració de la Mare de Déu.
Científics treballant en la restauració de la Mare de Déu. | Ramon Maroto
ACN
10 de juny del 2015
Actualitzat a les 19:46h

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya ha restaurat la Mare de Déu del Patrocini de la parròquia de Sant Miquel de Cardona, una feina que ha durat prop de dos mesos. L'obra, atribuïda al mestre de Rieux i esculpida durant la segona meitat del segle XIV, és una de les escultures de factura gòtica més belles de Catalunya. Durant el procés de neteja s'ha retirat l'acumulació de brutícia superficial, així com una resina aplicada l'any 1937 i algunes repintades de mala qualitat. En el procés de restauració també s'ha descobert un alt índex de policromia original que encara conserva la imatge i també s'ha reparat la fractura de la mà de la marededéu.

La Mare de Déu del Patrocini és una talla feta de pedra policromada a mida natural. Entre la llegenda i la història, la tradició popular situa el seu origen a la ciutat de Marsella d'on la va portar el comte de Cardona, Joan Ramon Folc II, durant el saqueig de la ciutat l'any 1423.

Durant la Guerra Civil, l'any 1936, la imatge va ser greument danyada. De manera immediata, però, es van recuperar tots els fragments a què s'havia reduït i es va restaurar. El pas dels anys va anar deixant una capa ennegrida damunt la marededéu que, juntament amb l'alteració de part dels retocs cromàtics i de la resina aplicada en la restauració de la imatge l'any 1937, distorsionaven totalment els colors originals. 

La imatge s'ha sotmès a un curós estudi científic, amb l'extracció i anàlisi de mostres de suport i de policromia, radiografies i fotografies amb UV. La informació obtinguda ha estat de gran ajuda per conèixer les reparacions que es van fer l'any 1937. 
Arxivat a