Sant Vicenç recorda l'arribada de la indústria

El comerç i les entitats del poble, protagonistes de la Fira del Vapor

Sant Vicenç ha reviscut aquest cap de setmana l'època de la industrialització.
Sant Vicenç ha reviscut aquest cap de setmana l'època de la industrialització. | Àlex Gómez Ribera
Àlex Gómez Ribera
07 de juny del 2015
Actualitzat el 08 de juny a les 18:24h

Sant Vicenç ha reviscut aquest cap de setmana l'època de la industrialització. Foto: Àlex Gómez Ribera


La instal·lació de diverses fabriques tèxtils i l'arribada del ferrocarril a finals del segle XIX a Sant Vicenç de Castellet va comportar canvis molt importants al poble, a partir d'aquell moment es va produir un creixement demogràfic que va continuar durant les primeres dècades del segle XX, el qual va portar progrés i riquesa a un poble que, fins aleshores, tenia bàsicament un caràcter rural. Els canvis d'aleshores van ser els que van portar a la creació del Sant Vicenç actual i, és per això, que es recorda aquesta etapa a través de la fira del Vapor que, enguany, celebra la setena edició.

Durant tot el cap de setmana el poble ha retornat a primers del segle XX amb les parades del mercat de pagès però, també, amb el vestuari d'època de molta gent de Sant Vicenç i les diferents actuacions teatrals al carrer, recreant situacions pròpies de l'època. Les parades ocupaven principalment el carrer Gran, el carrer de Maria Gimferrer i, també, les places de l'Ajuntament i Clavé que eren escenari de diverses actuacions de la fira.

Les parades eren formades principalment pels comerços del poble que aquest cap de setmana han optat per treure els seus productes al carrer i participar activament a la fira. A part de la oferta comercial també s'hi ha pogut trobar mostres de bestiar, oficis, de tractors antics, jocs i maquetes d'antics telers, de vehicles o de monuments de la comarca.

Les actuacions han animat i dinamitzat la fira més enllà de l'oferta comercial. A la plaça Clavé, s'hi ha recreat un antic envelat i entre d'altres, s'hi ha pogut veure actuar l'escola de dansa de l'Esbart Dansaire Santvicentí o també una mostra de hip-hop. Al llarg dels carrers del poble també s'hi ha pogut trobar la cercavila històrica on, a part de la música i els gegants, hi destacaven els elegants vestits femenins de primers del segle XX que portaven diverses actrius. Molts d'aquests vestits formen part del concurs de vestuari que es desenvolupa en el marc de la Fira del Vapor. La plaça de l'Ajuntament també ha comptat amb un escenari on amb diverses actuacions teatrals com, per exemple, la recreació d'una escena quotidiana en un envelat de l'època.

Les entitats del poble i el comerç local s'ha implicat en un esdeveniment que ha tingut el favor del públic que omplert els carrers més cèntrics de Sant Vicenç de Castellet consolidant, un any més, la Fira del Vapor.