CiU i ERC crearan una comissió de seguiment dels acords

Els republicans expliquen ara que el vot a la investidura de Junyent depèn d'un acord de sis punts que té les negociacions molt avançades |Consideren que els 16 punts de la CUP són "més populistes que no pas progressistes"

Pere Fontanals
05 de juny del 2015
Actualitzat el 06 de juny a les 10:51h
Els quatre caps de llista signant el Campromís per la independència.
Els quatre caps de llista signant el Campromís per la independència. | Pere Fontanals

Junyent i Culell, a la dreta, durant un acte de campanya. Foto: Pere Fontanals


'Donde dije digo, digo Diego'. ERC ha emès un comunicat aquest divendres en que explica l'estat de les negociacions amb CiU per establir un pacte de governabilitat que en aquests moments es troba en el debat de sis punts proposats per ERC i que, segons el portaveu de CiU, Toni Llobet, "estan molt avançats". L'acord en aquests sis punts garantirà el vot favorable dels republicans a la investidura de Valentí Junyent com a alcalde.

Malgrat que el mateix Toni Llobet ha assegurat que aquests sis punts que posa ERC en el seu comunicat "han estat sempre sobre la taula", la nota de premsa que van emetre els republicans el passat diumenge donava a entendre -així ho van recollir tots els mitjans- que el vot a Junyent era pràcticament a canvi, només, del compromís de seguir parlant.

Els punts que valen el vot a Junyent

- Gir en les polítiques socials: abordar la lluita contra la desigualtat, la fam entre els infants, els problemes d'accés a l'habitatge i la pobresa energètica.

- Gir en les polítiques de promoció econòmica i de foment de la ocupació: impulsar un acord de ciutat per aplicar les reformes necessàries que permetin avançar en la creació de llocs de treball, el comerç i la promoció de la ciutat.

- Gir en la participació ciutadana: establir els mecanismes necessaris per avançar en els processos de participació ciutadana tant en les decisions com en la confecció dels pressupostos. Molt especialment la redacció d'un pla d'actuació municipal per als propers quatre anys.

- Gir en les polítiques del Centre Històric: afrontar de manera global la gestió del centre històric amb un caràcter transversal, establint fórmules de participació, seguiment i avaluació.

- Gir en les polítiques urbanístiques: encaminades a garantir un debat obert i permanent sobre els aspecte més importants del POUM per tal d'afrontar la seva aprovació amb les millors garanties i una participació real.

- Acord nacional de suport al procés d'independència del país.

Una comissió de seguiment

A banda de la negociació de la investidura de Valentí Junyent, ERC reclama als nacionalistes un "gir social" per plantejar-se entrar al govern, tot i que hores d'ara és l'opció que menys convenç a la militància. Per contra, els nacionalistes preferirien tenir els republicans governant amb ells, "un govern de 16 regidors és un govern molt potent", assegurava Llobet. Per això es crearà una comissió de seguiment més enllà del 13 de juny, amb membres de tots dos partits, que s'allargarà una tres mesos i que explorarà les possibilitats d'entrada al govern.

La impossibilitat de l'acord amb la CUP

En el comunicat, ERC considera que "l'actitud dels representants de la CUP amb setze punts amb els quals ERC no se sentia globalment propers, però que van ser qualificats des del primer moment d'innegociables, complicava molt l'acord" amb unes propostes "més populistes que no pas progressistes".