Manresa, primera ciutat d'Espanya que enceta el programa New Generations

Es tracta d'una iniciativa de Rotary Club que ha dut a una estudiant d'Ohio a passar un mes a la capital del Bages

Aina Font Torra
02 de juny del 2015
Actualitzat a la 13:10h
L'Emily i el Joan programant el mes de juny.
L'Emily i el Joan programant el mes de juny. | AFT.

L'Emilie Vandenberg té 21 anys i és de Marietta, una ciutat americana situada a l'estat d'Ohio. Aquest maig ha acabat el segon any de nutricionista, la carrera que estudia i que al seu país l'anomenen "Medical dietetics". 

A través d'una de les fundacions Rotary que hi ha al seu municipi, l'Emilie va voler formar part del programa New Generation -creat per aquesta mateixa xarxa de clubs internacional ara farà dos anys-, que el que pretén és donar l'oportunitat a estudiants universitaris o gent que ja ha acabat la carrera de conèixer altres països i altres cultures alhora que enriqueixen els coneixements de la professió a la qual es volen dedicar.

A l'estat espanyol el programa arriba ara. I és que l'Emilie ha estat la primera persona que hi ha viatjat amb aquests objectius. Tal com ella mateixa explica "m'interessa molt aprendre més sobre la dieta mediterrània i els productes frescos i de proximitat, i com que he estudiat espanyol vaig pensar que Espanya seria el destí perfecte per fer-hi una estada". 

La petició de la d'Ohio va ser rebuda per tots els clubs Rotary de l'estat, però els primers en oferir-se com a amfitrions van ser els del Rotary Club Manresa Centre, fundat per Joan Sebarroja i presidit per Joan Carles Palacios. Concretament va ser la família de Sebarroja qui va decidir que l'Emilie s'allotgés a casa seva durant l'estada. I és que de fet aquest projecte internacional funciona a través de voluntaris. "Nosaltres no cobrem res per tenir l'Emilie a casa", explica Sebarroja, que posa l'accent en la "generositat" a l'hora de poder oferir oportunitats a altres persones.

New Generations, doncs, és un programa on només hi intervé Rotary i la persona interessada en fer el viatge enriquidor i professionalitzador. En aquest sentit, Sebarroja exposa que "no busquem subvencions públiques per dur-lo a terme. Aquest programa és una cosa voluntària i les entitats públiques no tenen perquè finançar-nos-el. A més, l'erari públic ja té prous problemes i ja sap on ha de dedicar els seus esforços". Tot i això, el de Rotary Manresa Centre no descarta que en un futur "alguna empresa ens pugui donar un cop de mà".
 
L'estada de l'Emilie
La de Marietta va arribar a Manresa el dijous passat i des de llavors que, amb l'ajuda de la seva família d'acollida, ha organitzat visites a diversos llocs de Catalunya per ampliar els seus coneixements en l'àrea de la nutrició. Durant la setmana passada i acompanyada per Joan Sebarroja, l'americana va visitar el mercat de la Sagrada Família i el forn de pa Reig, situat a Coll de Nargó i que és l'únic de tot Catalunya que elabora els seus productes amb un forn de llenya de tecnologia de 1932. 

També podrà veure com s'elaboren els menús i els càterings d'Althaia, visitarà la Fundació Alícia, la cooperativa MengemBages i altres entitats d'arreu de Catalunya que tinguin com a eix vertebrador la gastronomia.

Amb la voluntat clara de "seguir duent a terme intercanvis d'aquest tipus" i de voler que "la gent que vingui aquí ho aprofiti al màxim", Sebarroja posa de manifest la importància del New Generations a l'hora de fer contactes. "Tan personalment com professionalment és interessant conèixer gent de divesros llocs, perquè no saps mai quan et podran fer servei", expressa, alhora que fa una crida a totes les persones interessades a viatjar per cultivar-se professionalment a "posar-se en contacte amb la nostra seu".

Abans que l'Emilie agafi el vol cap els Estats Units -que serà a finals d'aquest mes de juny- elaborarà un dossier explicant què ha fet durant la seva estada a Catalunya. "Creiem que fer això és una manera que la gent tregui profit del que ha viscut", comenta Sebarroja que diu que "la nostra intenció és que el dossier es faci públic perquè estigui disponible per a tothom que vulgui conèixer més a fons aquest projecte".