La CUP només contempla un govern amb ERC, i ERC es deixa estimar

L'assemblea oberta dels independentistes consensua un "document de mínims" per oferir als republicans |ERC no descarta "a priori" cap fórmula, tot i que per fer alcalde Pere Culell serien necessaris els vots del PSC

Pere Fontanals
02 de juny del 2015
Actualitzat el 03 de juny a les 10:19h
ERC i la CUP, durant la nit electoral després de saber-se els resultats.
ERC i la CUP, durant la nit electoral després de saber-se els resultats. | AFT / AGR

ERC i la CUP, durant la nit electoral després de saber-se els resultats. Foto: AFT / AGR


L'assemblea oberta que la CUP va celebrar dilluns fins passada la mitjanit va elaborar un "document de mínims" per negociar amb ERC un govern de les dues formacions a l'Ajuntament de Manresa. Aquesta és l'única fórmula que els independentistes contemplen després de descartar un pacte en el que hi formi part CiU, tal i com havien proposat, inicialment els republicans. Per a què aquesta fórmula fos possible seria necessari el suport del PSC.

"Entenem que els punts que hem aprovat en assemblea per negociar el futur govern de la ciutat, no s'han portat a terme durant el mandat de CiU que ara acaba" i per tant "els portarem a la reunió que tenim amb ERC" aquest mateix dimarts, ha afirmat Jordi Masdeu. El portaveu dels independentistes considera que la CUP té una bona "oportunitat de formar part del govern de Manresa" i per això volen veure la predisposició que els republicans tenen per portar-lo a terme. El "document de mínims" per a la negociació aprovat recull la concreció dels quatre eixos que la CUP ja havia fet públics "serveis socials, habitatge, municipalització de serveis i auditoria del deute" i a més a més "algun altre punt del nostre programa electoral". Tot i així, "per respecte a ERC amb qui ens reunim aquest mateix dimarts", Masdeu no els ha volgut concretar més.

Per la seva part, ERC no descarta cap fórmula de govern, tot i que la que proposa la CUP requereixi del vot del PSC a la investidura com a alcalde de Culell. "Nosaltres no podem evitar que el PSC ens voti", ha assegurat el propi Culell. "El que és important -ha seguit el cap d'ERC- és definir quins són els punts que es proposen per a l'acord". En aquest sentit, els republicans esperaran a veure la proposta de la CUP quan a programa perquè el que "interessa és saber per fer què" vol negociar un pacte. En el darrer mandat "s'han aprovat mocions que no s'han portat a terme i el que necessitem és una acció de govern que es pugui posar en marxa".

Culell ha posat de manifest que la negociació a Manresa s'està portant a terme molt lentament. "En tot aquest temps només hem tingut una reunió amb CiU", i aquest dimarts es reuniran amb la CUP, i una altra vegada amb CiU. "Més endavant també ens reunirem amb el PSC i amb Democràcia Municipal", ha assegurat, "però no podíem reunir-nos amb ells si abans no ho havíem fet amb la tercera força política municipal", en referència a la CUP.

El proper dia 13 de junt es votarà la investidura del que serà alcalde de Manresa -de fet, de tots els ajuntaments de l'estat-. El sistema de votació és a una sola volta. Els regidors de tots els grups voten un candidat a prendre el bastó de batlle. Si no hi ha majoria absoluta, automàticament és alcalde el cap de llista de la llista més votada.