Navàs porta «Trencant silencis» a la seu de Memorial Democràtic

Aquest dimarts presentaran a Barcelona els projectes al voltant de la memòria democràtica endegats a la població del nord del Bages

Redacció
01 de juny del 2015
Actualitzat a les 12:06h
L'alcalde de Navàs, Jaume Casals, l'historiador Jordi Algué, i la sociòloga i especialista en l'Holocaust, Marta Simó, presentaran el 2 de juny, a la seu del Memorial Democràtic, a Barcelona, els projectes al voltant de la memòria democràtica endegats a Navàs. Els acompanyarà el director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos.

Navàs ha dut a terme un projecte de recuperació de la memòria democràtica innovador que té com a objectiu recuperar la memòria dels represaliats pel franquisme i el nazisme. Amb aquest esforç, l'Ajuntament vol posar unes bases sòlides en els principis democràtics i honorar la memòria de les persones que lluitaren per les llibertats i els drets socials.

En destaquen l'edició del llibre Silencis. República, Guerra Civil i repressió franquista a Navàs 1931-1945 i la col·locació de 5 plaques Stolpersteine en record a cinc navassencs deportats a Mauthausen: Antoni Barberà, Esteve Flotats, Ramon Sala, Josep Soler i Jaume Obradors.

Les plaques Stolpersteine són llambordins de formigó de 10 cm per 10 cm coberts d'una fulla de llautó. Es tracta de petits monuments creats per l'artista alemany Gunter Demning en memòria de víctimes del nazisme on es graven les dades essencials de la persona. Les plaques en record dels navassencs morts a camps de concentració nazis són les primeres que es col·loquen a l'Estat espanyol.