El dilema de la CUP: condicionar el govern o liderar l'oposició

La formació celebra aquest dilluns una assemblea oberta per definir un "document de mínims" per asseure's a negociar amb CiU i ERC la composició del govern manresà per als propers quatre anys

Pere Fontanals
31 de maig del 2015
Actualitzat el 01 de juny a la 13:26h
Gemma Tomàs, Jordi Garcés i Jordi Masdeu, els tres regidors electes de la CUP.
Gemma Tomàs, Jordi Garcés i Jordi Masdeu, els tres regidors electes de la CUP. | Àlex Gómez Ribera

Els tres regidors electes de la CUP a Manresa. Foto: Àlex Gómez Ribera


Després que ERC descartés la possibilitat de definir un pacte d'esquerres a Manresa en que hi formés part el PSC, l'única fórmula que es preveu possible per definir el proper govern municipal passa, només, per un acord entre les forces independentistes. CiU, ERC i la CUP, com proposaven els republicans divendres a la nit; CiU i ERC, si els cupaires es despengen, o CiU sola, amb els vots d'ERC o la seva abstenció.

Amb aquest panorama, la CUP celebra aquest dilluns una assemblea oberta, a les 8 del vespre, al Batzac, per definir un "document de mínims" que posar sobre la taula quan es reuneixin amb nacionalistes i republicans a partir de dimarts. Com sempre, la formació de l'esquerra trencadora, s'ha pres el seu temps per pair la nova situació, i debatrà quin paper juga en la composició del proper ple, quan ja ha passat més d'una setmana de les eleccions. Això no vol dir que durant aquest temps no hi hagi hagut cafès o trucades del seu portaveu Jordi Masdeu amb els reponsables de les altres formacions, però sempre que li han donat presses ha respost amb un "ho decidirem dilluns".

I malgrat que la primera convocatòria per a l'assemblea de la CUP es parlava d'un "document de mínims", ara ningú no dubte que, després que ERC hagi descartat un pacte en que hi consti el PSC, la reunió al Batzac definirà el "document de mínims", però sobretot quin és el paper que vol jugar durant el proper mandat. "Condicionem el govern? liderem l'oposició?", aquest és el dilema que proposen des del partit en la convocatòria que circula per les xarxes socials.

Negociar el suport o una abstenció a la investidura de Valentí Junyent per als propers quatre anys a partir de les condicions que decideixi l'assemblea, o liderar l'oposició si aquestes condicions no són acceptades per CiU i ERC. El document de mínims recollirà, com a mínim, els quatre eixos que la CUP va abanderar durant la campanya: reforçament dels serveis socials, unes polítiques d'habitatge més atrevides, la municipalització de serveis i una auditoria del deute.