Cardona celebra els 75 anys del retorn de la Mare de Déu del Patrocini

Una processó amb la imatge restaurada de la Mare de Déu recorrerà els carrers del nucli antic de la vila ducal

Redacció
28 de maig del 2015
Actualitzat a les 15:34h
Cardona viurà diumenge la processó de la Mare de Déu del Patrocini.
Cardona viurà diumenge la processó de la Mare de Déu del Patrocini. | AjCDN

La vila de Cardona viurà un cap de setmana especial amb la celebració dels actes commemoratius del 75 aniversari del retorn de la imatge de la Mare de Déu del Patrocini. Per festejar l'efemèride s'han organitzat diversos actes que culminaran amb una solemne processó pels carrers del centre històric de la vila ducal el diumenge a la tarda.

Serà el primer cop que Cardona podrà veure la imatge restaurada de la seva patrona, després que la figura hagi estat sotmesa a un procés de restauració que ha permès recuperar els colors, més blancs i daurats, de la imatge original.

A la processó hi assistiran l'alcalde en funcions de Cardona, Ferran Estruch, i la corporació municipal, acompanyats del bisbe de Solsona, Mons. Xavier Novell, el rector de Cardona, Mn. Antoni Guixé, i el president de la Confraria de la Mare de Déu del Patrocini, Manuel Sala.

El temple parroquial de Sant Miquel serà el punt de sortida de la processó que començarà a les 6 de la tarda i que es dirigirà cap al carrer Mercat i el carrer de la Fira, arribarà a la plaça de la Fira -on ballaran els nens del Ball de bastons- i prosseguirà cap als carrers Cambres, Creu, Sant Miquel i Major. Un cop a la plaça Mercat, l'Àliga de Cardona farà el seu ball en honor a la Mare de Déu i, a continuació, se celebrarà la missa solemne presidida pel bisbe de Solsona Xavier Novell. 

Durant la processó, la imatge de la Mare de Déu del Patrocini anirà acompanyada per altres elements destacats del patrimoni cultural de la vila com els gegants, els nens del Ball de bastons i la creu processional dels Sants Màrtirs. Completaran el seguici els estendards dels barris i les parròquies de Cardona, la Coral Cardonina, l'Escolania de Sant Miquel, els Trabucaires de Sant Ramon i la Banda de Música de Cardona.

Per portar la figura de la Mare de Déu -una talla d'alabastre de 215 quilos de pes i 1,44m d'alçària- es compta amb la col·laboració d'una seixantena de portadors que s'aniran rellevant per portar el pedestal amb la imatge i suportar els més de 300 quilos que pesa tot el conjunt.

Actes previs
La celebració és una iniciativa de la parròquia de Cardona i la Confraria de la Mare de Déu del Patrocini en l'any que es compleix el 75è aniversari de la tornada de la imatge de la patrona de Cardona després de la Guerra Civil. Els actes commemoratius del 75è aniversari del retorn de la Mare de Déu del Patrocini començaran dissabte amb un dia de germanor a la plaça Mercat, organitzat per la Confraria de la Mare de Déu del Patrocini. Després es podrà veure la imatge restaurada de la verge que estarà exposada a l'interior del temple parroquial.

Una restauració a fons de la imatge
La restauració de la imatge de la Mare de Déu del Patrocini s'ha realitzat al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat i ha permès conèixer amb més detall les característiques constructives i els materials dels quals està feta la figura. El procés ha deixat al descobert els colors originals de l'escultura, més blanca, nítida i daurada del que mostrava fins ara i ha servit per confirmar que la peça està feta de pedra i no de marbre com s'havia pensat. La restauració ha comptat amb la col·laboració de la Confraria que hi destinarà 12.000 euros sufragats a través de donatius. La Confraria va impulsar una campanya de micromecenatge a Verkami que va recaptar 1.800 euros. Els donatius també es poden fer directament a la Confraria i en algunes botigues del poble i ja porta recaptats més de 8.000 euros.

Una obra d'art italià del segle XIV
L'origen de la imatge de la Mare de Déu del Patrocini de Cardona se situa al segle XIV, està feta en alabastre i pertany a l'escola italiana. Venerada a la ciutat de Marsella, l'any 1423, Joan Ramon Folc I, comte de Cardona, després d'assetjar la ciutat i entrar-hi triomfant, va prendre la imatge com a botí i la va entronitzar al castell de Cardona. Allà va restar molts anys fins que, a petició de la població de Cardona, va ser portada a la parròquia i proclamada Patrona de la vila, amb el nom de Mare de Déu del Patrocini. El 1936 va ser destruïda arran de la Guerra Civil però la major part dels trossos es van poder recuperar d'un terraplè del castell. Gràcies a això, la imatge va ser reconstruïda al Museu Arqueològic de Barcelona i, finalment, el 26 de maig de 1940 la imatge va tornar a Cardona.
Arxivat a