Anàlisi: El nord del Bages, terra de canvis i consolidacions

La CUP dona un cop de puny a la taula a Navàs i a Balsareny el poble es revoluciona sense Jaume Rabeya

Els municipis del nord del Bages.
Els municipis del nord del Bages. | Pere Fontanals
Pere Fontanals
26 de maig del 2015
Actualitzat a les 14:15h

Els municipis del nord del Bages. Foto: Pere Fontanals


Després de la jornada electoral de diumenge, els pobles del nord del Bages viuen el cop d'autoritat d'ERC a Avinyó i, sobretot, de la CUP a Navàs, i la trencadissa a Balsareny després que plegués Jaume Rabeya. També Gaià canvia de majoria i ERC assumeix el timó. A Sant Feliu Sasserra només es presentava una llista i, tot i així, registren més d'un 70% de participació.

Avinyó

El republicà Eudald Vilaseca amplia la majoria absoluta a Avinyó i fins i tot li pispa un regidor als convergents. Cap misteri en aquest municipi, que continuarà governar per ERC després de la primera experiència de 2011.
 


Balsareny

Renovació total al ple de l'Ajuntament de Balsareny després que l'històric alcalde nacionalista Jaume Rabeya anunciés que no continuaria encapçalant la llista de CiU. Una llista nova, associada a ICV guanya les eleccions per només dos vots sobre ERC. Tots dos obtenen quatre regidors. CiU passa de tenir una folgada majoria absoluta aconseguida quatre anys enrere, a ser l'opció menys votada. Caldrà veure quins pactes es tanquen.
 


Gaià

Atenció, gràfica i dades actualitzades automàticament del Ministerio del Interior. no són correctes. A Gaià CiU ha mantingut la majoria absoluta tot i perdre un regidor (passa de 4 a 3), i ERC guanya aquest regidor (passa d'1 a 2)
 


Navàs

Cop de puny a la taula de l'alcalde Jaume Casals en l'únic municipi del Bages amb batlle de la CUP. Els de l'esquerra rupturista passen de ser la segona força a doblar les seves regidories i aconseguir una ampla majoria absoluta que el permet governar sol. Darrera seu, ERC repeteix els mateixos resultats i regidors que va obtenir el 2011. I CiU passa d'haver governat amb solvència fa dos mandats a quedar-se amb només un regidor. El PSC, per la seva part, continua amb un regidor.
 


Sant Feliu Sasserra

Sense secrets a Sant Feliu Sasserra on només es presentava una llista associada a ERC després que fa quatre anys també hi participés CiU. Destacar que tot i la falta de motivació que podia suposar aquest fet, més d'un 70% dels electors van passar pel col·legi electoral, amb el 6,13% de vots en blanc, per allò de buscar-hi una mica de salsa.