Anàlisi: Escenari ideal per reeditar pactes al Pla de Bages

Només ERC a Santpedor ha aconseguit majoria absoluta al cor de la comarca. Les forces de la resta de municipis hauran de negociar, però tots els nous ajuntaments dibuixen la possibilitat de repetir els acords existents

Municipis del Pla de Bages.
Municipis del Pla de Bages. | Pere Fontanals
Pere Fontanals
25 de maig del 2015
Actualitzat el 26 de maig a les 17:35h

Municipis del Pla de Bages. Foto: Pere Fontanals


Després de la jornada electoral de diumenge, els pobles del Pla de Bages es mantindran com estaven si no hi ha cap sorpresa. La situació de difícil governabilitat a Artés continua existint, la macedònia de Sant Fruitós de Bages també. La pujada d'ERC a Manresa obre la possibilitat d'altres pactes, i la situació és molt similar a fa quatre anys a la resta de municipis, excepte a Santpedor, on ERC aconsegueix una sobrada majoria absoluta.

Artés

Caixa o faixa de republicans i cupaires a Artés després dels resultats d'aquest 24-M. El nacionalista Roger Genescà ha aconseguit millorar els resultats de 2011 quedant-se a un sol regidor de la majoria absoluta. A la CUP no li serà tant fàcil jugar amb l'ambigüitat com ha fet aquest mandat i haurà de mullar-se més amb ERC si no vol veure CiU governant, encara que sigui en minoria. El PSC perd els dos regidors que tenia, que capitalitzen nacionalistes i republicans.
 


Manresa

No per ser la capital de la comarca, Manresa és la que té la situació més oberta de totes. Com en les darreres legislatures, sis formacions diferents seran al consistori. CiU continua essent la llista més votada, però perd dos regidors. Davant seu té els republicans que passen de tres a set regidors i que es converteixen en una alternativa real als nacionalistes. Tot i així, l'única possibilitat que existeix que Valentí Junyent deixi de ser alcalde passaria per un hipotètic pacte d'esquerres entre ERC, la CUP i PSC, que sumen majoria absoluta i encara tindrien el regidor de Democràcia Municipal (Podem) per completar el ventall. Per la seva part, els nacionalistes podrien pactar amb ERC, tot i que la falta de química entre les dues formacions ho fan difícil de veure. O també podria pactar amb el PSC i governar en minoria, o fins i tot es podria veure un govern de CiU sola arribant a acorda puntuals amb la resta de formacions. A banda de totes aquestes formacions, Ciutadans entra amb dos regidors.
 


Navarcles

L'alcalde Llorenç Ferrer, vinculat encara durant aquest mandat al PSC, s'ha estrenat amb una llista independent prenent el relleu dels socialistes, i només ha perdut un regidor pel trajecte. CiU, l'etern adversari dels socialistes en el bipartidisme existent a Navarcles, també ha perdut una ploma pel camí. Aquestes cadires les recullen la CUP que passa d'un a dos regidors, i ICV que torna a l'Ajuntament. Entremig ERC, manté el regidor que tenia. Tot i que matemàticament sumarien, és molt difícil que es faci un pacte sobiranista. Cal creure que els exsocialistes trobaran entre la CUP, ERC i ICV els dos regidors que els falten, o que facin l'aventura en solitari o amb un pacte de mínims.
 


Sallent

L'actual alcalde nacionalista David Saldoni continuarà al capdavant de l'Ajuntament de Sallent per poc que reediti el pacte amb els socialistes d'aquest mandat. De fet, CiU puja un regidor i el PSC en perd un, de manera que la suma és la mateixa. ERC manté els regidors que tenia, i la CUP en guanya un respecte de 2011 que prové d'ICV, que no s'ha presentat en aquests comicis.
 


Sant Fruitós de Bages

El grup independent Gent fent Poble, de l'actual alcalde Joan Carles Batanés, passa a ser primera força de Sant Fruitós de Bages, en detriment de CiU. El regidor que guanya un el perd l'altre. La resta de forces del municipi continuen igual, ERC recull el testimoni d'Imagina't Sant Fruitós en que es presentava amb altres forces, i el PSC també repeteix resultats. Ni PP, ni ICV, ni PxC, que presentaven llista, no entren. La lògica indica que el pacte que ha estat bo aquest mandat entre Gent fent Poble, ERC i PSC, es mantindrà.
 


Santpedor

L'entrada de Xavier Codina per Laura Vilagrà al capdavant d'ERC no ha pogut tenir més bona estrena a Santpedor. Els republicans pugen 10 punts percentuals de suport i aconsegueixen una sobrada majoria absoluta que els permetrà governar sols. CiU perd un regidor dels que va aconseguir fa quatre anys, el PSC es manté, i Solidaritat Catalana per la Independència perd un dels dos regidors que tenia a tota la comarca. L'altre l'ha perdut a Talamanca. PP i PxC no entren.