Anàlisi: El Cardener només viurà canvis a Callús i Fonollosa

Els alcaldes de Cardona, Castellnou i Sant Salvador de Guardiola veuen reforçada la seva majoria, mentre que a la resta els canvis no afectaran a la composició dels governs

Municipis de l'eix del Cardener.
Municipis de l'eix del Cardener. | Pere Fontanals
Pere Fontanals
25 de maig del 2015
Actualitzat el 26 de maig a les 12:02h

Municipis de l'eix del Cardener. Foto: Pere Fontanals


Després de la jornada electoral de diumenge, els municipis de l'àrea del Cardener canviaran poc. Només Callús i Fonollosa han registrat un canvi de majoria absoluta, en tots dos casos de CiU cap a ERC. Per la seva part, els partits dels alcaldes de Cardona, Castellnou de Bages i Sant Salvador de Guardiola veuen ampliada la seva majoria absoluta, i altres municipis amb la distribució de cadires més dispersa, com Sant Joan de Vilatorrada i Súria, dibuixen uns acords més definits que no pas fa quatre anys.

Aguilar de Segarra

El longeu alcalde convergent, Valentí Riera, amb diferència el més veterà de la comarca, amb 36 anys a l'esquena, continuarà quatre anys més al capdavant del consistori gràcies a la nul·la competència que té comtessa rere comtessa al municipi més a ponent de la comarca. Tots els regidors escollits en llistes obertes per a CiU
 


Callús

El republicà Joan Badia serà el nou alcalde de Callús després que el partit que lidera hagi passat de no obtenir representació en les eleccions de 2011 a aconseguir la majoria absoluta enguany. CiU, que ha incrementat en 3 punts els seus resultats de fa quatre anys quan es va fer amb les regnes de l'ajuntament, ha vist que aquest creixement no els servia de res davant l'empenta d'ERC. PSC, que tenia 4 regidors, i PP, que es van presentar el 2011, no van poder articular una llista per al 24 de maig.
 


Cardona

L'equip de l'alcalde republicà, Ferran Estruch, no només no ha notat la pèrdua de dues regidories del consistori degut a la baixada de la població, sinó que a més a més, ha guanyat un regidor respecte de 2011, aconseguint un suport del 62,6% dels vots vàlids, un dels percentatges més alts entre els municipis mitjans del Bages. La caiguda sí que l'ha notat CiU, que ha perdut 15 punts de suport respecte de fa quatre anys, i dos regidors, i el PSC, que ha perdut un regidor. ERC passa a de majoria simple a majoria absoluta.
 


Castellfollit del Boix

Els independents de Castellfollit del Boix continuaran quatre anys més amb una majoria aclaparadora al municipi del sud-est del Bages. Pel que fa a regidors, l'equip de Celestí Rius continuarà amb els seus sis regidors, i CiU en tornarà a tenir 1, malgrat que els independents han tingut un increment de suport dels votants i els nacionalistes han vist com el percentatge els baixava respecte de 2011.
 


Castellnou de Bages

El socialista Francesc Martínez ha repetit majoria absoluta a Castellnou de Bages, tot i perdre un regidor respecte de 2011. ERC, que es tornava a presentar al municipi després de l'aventura  de coalició d'UxC de fa quatre anys, ha entrat amb tres regidors que seran insuficients per buscar una alternativa al govern del PSC. Finalment, CiU, es queda amb un regidor, dels dos que tenia, i la CUP i Podem no entren al consistori.
 


Fonollosa

Canvi de majories absolutes a Fonollosa entre CiU i ERC. El republicà Eloi Hernàndez serà el nou alcalde del municipi després que el seu partit hagi crescut en 24 punts percentuals el seu suport popular. CiU ha notat la decisió de l'actual alcalde, Jaume Serarols, de no repetir com a cap de llista i tot i només perdre un regidor, n'hi ha hagut prou perquè perdés la majoria absoluta que tenia. Com en altres municipis, el PSC, que tenia un regidor a l'Ajuntament, no va poder lligar una llista per presentar-se a aquestes eleccions.
 


Rajadell

El convergent Joan Costa continuarà com a alcalde de Rajadell tot i haver perdut suport dels seus veïns i dos regidors respecte de 2011. La nova formació independent Units per Rajadell s'ha quedat aquests dos regidors, i el PSC ha repetit els resultats de fa quatre anys, amb un regidor. En tot cas, són insuficients per treure els nacionalistes de l'alcaldia.
 


Sant Joan de Vilatorrada

Com fa quatre anys, les eleccions municipals a Sant Joan de Vilatorrada han dibuixat un mosaic de partits amb les forces molt equilibrades. En aquesta ocasió, però, el creixement d'ERC, que guanya un regidor, i la resistència de CiU igualant resultats, fa que el pacte en minoria entre nacionalistes i republicans del darrer mandat arribi a ser absoluta, de manera que és fàcil preveure'n una reedició, tot i que les esquerres també sumarien.  ICV, que es presentava amb MES, guanya un regidor, que perd el PSC. El PP repeteix el regidor que ja tenia i PxC, com a tot arreu, desapareix del mapa.
 


Sant Mateu de Bages

L'actual alcalde d'Unió, dins de la coalició de CiU, Pere Ribera, repetirà com a alcalde a Sant Mateu de Bages després d'haver aconseguit la majoria absoluta el passat 24-M. Així i tot, en aquesta ocasió els nacionalistes han hagut de treballar-se la campanya, acostumats com estaven a ser l'única candidatura de les municipals. L'entrada d'ERC, amb més d'un 40% dels vota és notable, però insuficient per fer fora CiU del govern.
 


Sant Salvador de Guardiola

Albert Miralda serà alcalde per tercer mandat consecutiu, en aquesta ocasió encapçalant les files convergents amb una sobrada majoria absoluta, la que sumen els regidors que va obtenir anant d'independent i els que va obtenir CiU, ara fa quatre anys. La CUP, ERC, i dos grups independents completen la composició del consistori amb un regidor cadascun.
 


Súria

No tindrà problemes Josep Maria Canudas per a que CiU continuï tenint el govern del municipi salí després que els nacionalistes hagin crescut en dos regidors i s'hagin quedat només a un de la majoria absoluta. Els independents del GIIS i ERC han conservat els regidors que tenien des de 2011, i el PSC i els altres independents de l'aiS han perdut un regidor cadascú.