Anàlisi: Res no canvia al Bages Sud

Ni un canvi en les majories dels vuit municipis meridionals de la comarca, on els socialistes mantenen les seves baronies comarcals

Municipis del Bages Sud.
Municipis del Bages Sud. | Pere Fontanals
Pere Fontanals
25 de maig del 2015
Actualitzat el 26 de maig a les 12:02h

Municipis del Bages Sud. Foto: Pere Fontanals


Després de la jornada electoral de diumenge, si hi ha una zona de la comarca on la distribució de regidories ha canviat menys respecte de 2011, aquesta és la del Bages Sud. De fet, tots vuit municipis repeteixen la mateixa majoria que fa quatre anys, i converteixen l'àrea en la gran reserva socialista de la comarca, amb quatre alcaldies segures gràcies a les seves respectives majories absolutes.

Castellbell i el Vilar

La socialista Montserrat Badia mantindrà l'alcaldia de Castellbell i el Vilar després de repetir majoria absoluta amb el PSC. Respecte de 2011 perd 1,5 punts de suport que signifiquen un regidor menys. CiU i ERC creixen un regidor cadascú, i ICV no aconsegueix representació. Majoria absoluta socialista que podrà continuar governant sense maldecaps.
 


Castellgalí

La llista socialista de Cristòfol Gimeno ha absorbit, ella sola, l'increment de regidories del municipi degut al creixement de la població, que ha passat de 9 a 11. Amb un percentatge de vots 6 punts superior a fa quatre anys, el PSC escombra cap a casa les dues cadires noves del ple municipal. Amb els altres quatre regidors ERC n'hi pispa dos a CiU respecte de 2011. Una altra majoria absoluta socialista al Bages Sud.
 


El Pont de Vilomara i Rocafort

El PSC de Cecílio Rodríguez ha cedit en aquestes eleccions dos regidors seus en favor d'ERC, que han entrat amb força després que fa quatre anys només aconseguissin convèncer l'1,78% dels votants. La llista associada a ICV i CiU repeteixen els resultats de 2011. Malgrat la pèrdua de dues regidories, els socialistes mantenen la seva històrica majoria absoluta.
 


Marganell

El municipi montserratí veu com CiU i ERC perden un regidor, tot i que amb diferent resultat. Els nacionalistes mantenen la majoria absoluta i els republicans desapareixen de l'Ajuntament. El grup independent de l'escindida convergent Isabel Molins entra amb dues regidories i ICV manté la que ja tenia, però en aquesta ocasió amb la fórmula Junts pel Progrés de Marganell. Cap problema per a que Anna Garcia sigui nova alcaldessa.
 


Monistrol de Montserrat

Els republicans de l'alcalde Joan Miguel passen a ser la força més votada superant CiU, a qui li 'roben' un regidor, però segurament necessitaran repetir pacte amb el PSC, que es queda amb un sol regidor, per governar amb estabilitat. La cadira que perden els socialistes va a parar al PP en un dels dos únics municipis de tota la comarca on han aconseguit un regidor. Els republicans, fins i tot, es poden permetre governar en minoria tot i que els falti un regidor per a la majoria absoluta.
 


Mura

El socialista Martí Perich continuarà amb la seva majoria absoluta al municipi de les Valls del Moncau després que les eleccions per llistes obertes li atorguessin, de nou, tres regidories. ERC consolida la seva presència al consistori sumant un nou regidor respecte de 2011, però que és insuficient per obtenir l'alcaldia.
 


Sant Vicenç de Castellet

El municipi més gran del Bages Sud ha estat l'únic d'aquesta zona que ha viscut un canvi substancial en la composició del plenari del seu ajuntament. CiU, amb l'alcalde Joan Torres al capdavant, ha convertit la majoria simple que tenia en una majoria absoluta, gràcies a un creixement de 18 punts que li han reportat tres regidors més. ERC ha mantingut els tres regidors que ja tenia, i els socialistes s'han quedat amb un únic representant. ICV s'estrena amb, també, un regidor i PxC desapareix del mapa.
 


Talamanca

El convergent Josep Tarín continuarà liderant l'Ajuntament del municipi amb menys habitants del Bages i encara amb més comoditat que els darrers quatre anys. CiU es fa seus els regidors de Solidaritat i del PSC que aquest 2015 no s'han presentat, i ERC manté el representant que ja tenia. Majoria absolutíssima dels nacionalistes.