La Junta Electoral aplica diferent criteri amb PxC de Manresa i el PP de Berga

La Junta Electoral Provincial també desestima el recurs de la CUP i DM que demanava la nul·litat de la llista manresana amb uns arguments que no va aplicar a l'hora de suspendre la llista popular a la capital del Berguedà

Pere Fontanals
21 de maig del 2015
Actualitzat a les 23:27h
Sebastià Llort i Joan A. López, el mateix camí, diferents situacions.
Sebastià Llort i Joan A. López, el mateix camí, diferents situacions. | Manresainfo.cat

Sebastià Llort i Joan A. López, el mateix camí, diferents situacions. Foto: Manresainfo.cat


La Junta Electoral Provincial ha ratificat aquest dijous al matí la decisió presa per la Junta Electoral de Manresa de no anul·lar la candidatura de PxC a Manresa, tal i com demanaven la CUP i Democràcia Municipal (DM), malgrat que només té 23 candidats dels 25 que són necessaris per a la circumscripció de la capital del Bages. Els arguments de la JEP per desestimar el recurs presentat la CUP i DM són els mateixos que va argüir la Junta Electoral de Manresa el divendres de la passada setmana quan deia que "la declaració unilateral d'algun candidat realitzada abans de la celebració de les eleccions podria produir l'exclusió de tots aquells candidats no afectats per la irregularitat, deixant en les seves mans la possibilitat de provocar la nul·litat de la candidatura completa, sense temps per a poder obtenir cap garantia jurisdiccional", conculcant d'aquesta manera "el dret fonamental a la participació política consagrat a l'article 23 de la Constitució de la resta de candidats no afectats per la irregularitat".

Curiosament, en aquest cas la Junta Electoral Central, no va tenir en compte aquest "dret fonamental" en el cas de la llista que havia presentat el PP a Berga, quan la suspensió d'un dels seus candidats per tenir duplicitat amb la llista d'UpyD al Ferrol deixava la llista popular amb un integrant menys del mínim necessari, i la junta declarava "nul·la" la totalitat de la llista.

Fins a 5 candidats enganyats a la llista de PxC a Manresa
Tal i com informavaManresainfo.cat la passada setmana, fins a cinc membres de la llista que PxC va presentar a Manresa van denunciar públicament haver estat enganyats ja que ells no havien donat cap consentiment per pertànyer a la candidatura. Fins i tot dues d'elles van presentar una denúncia en els Mossos d'Esquadra de Lleida acusant a la formació xenòfoba de "falsificació de document públic" pels formularis d'acceptació que asseguren que no van signar.

Un cop destapat el cas, la CUP i DM van presentar una sol·licitud a la Junta Electoral de Manresa per a que atengués la petició de les dues noies de no formar part de la candidatura, i que declarés "nul·la" la llista de PxC a Manresa entenent que només comptava amb 23 dels 25 candidats necessaris. La JEZ va desestimar el recurs, la CUP i DM el van elevar a la Junta Electoral Provincial, que aquest dijous al matí ha respost en el mateix sentit.

La candidatura del PP a Berga, tombada per una causa similar
Es dóna la circumstància que a Berga ha passat una situació similar amb la llista del PP, però en aquella ocasió, la Junta Electoral Central va decidir anul·lar la llista per no cobrir totes les places a les que optava a la capital de la comarca del Berguedà.

La cronologia del cas, tal i com informavaNacióBerguedà.cat, és que dins del termini establert, el PP va presentar una llista sense suplents per concórrer a les eleccions de Berga, i la Junta Electoral de Zona els va advertir que un dels candidats no era vàlid per "falta de cens". Davant d'aquest advertiment, el PP de Berga va presentar la documentació d'un nou candidat. En fer-se pública la llista definitiva de candidatures que concorrerien a les eleccions, a Berga no hi apareixia el PP, perquè el nou candidat aportat pel partit també es presentava com a candidat a la llista d'UpyD al Ferrol (Galícia), i per tant no s'havia acceptat la seva inscripció.

A partir d'aquí l'argument de la Junta Electoral va ser que com que la llista no comptava amb cap substitut per cobrir una baixa, i s'havia produït la suspensió d'aquest candidat, la llista no cobria totes les places a les que optava i havia de ser declarada "nul·la". En aquest cas, la Junta Electoral no va tenir en compte "el dret fonamental a la participació política consagrat a l'article 23 de la Constitució de la resta de candidats no afectats per la irregularitat".