CiU i ERC s'ensenyen les dents en l'últim debat de campanya

Acusacions mútues de "mentir" entre Junyeny i Culell, i ironies i dards enverinats marquen un debat que s'encalla en el nucli antic i Forum, i s'obre a municipalitzar concessions

Pere Fontanals / Jordi Torras / Carles Claret
21 de maig del 2015
Actualitzat a les 17:04h
La mesa amb els nou candidats i els dos moderadors.
La mesa amb els nou candidats i els dos moderadors. | Pere Fontanals

La mesa amb els nou candidats i els dos moderadors. Foto: Pere Fontanals


Feia massa temps que durava, i tot i que només s'havia vist en detalls. Entre Valentí Junyent (CiU) i Pere Culell (ERC) no hi ha "química", segons entén el republicà. "El problema és que vostès han demostrat no tenir sentit de ciutat", és la versió del nacionalista. "No com sí que han tingut en moments puntuals del mandat el PSC, PP o la CUP", ha sentenciat. L'últim debat de la campanya, que aquest dimecres organitzaven el Col·legi de Periodistes i Regió7, no s'ha animat fins a l'equador quan s'ha obert a les interpel·lacions entre candidats. Abans, les preguntes que s'han fet des de l'organització, o les respostes que han ofert els candidats, no han aportat pràcticament res que no s'hagi repetit en campanya. Capítol apart mereix la plantada que ha proposat Felip Gonzàlez (PSC) contra la presència de PxC en el debat, que ha tingut el recolzament de tothom, menys de Ciutadans.

CiU i ERC i l'ironia de l'enfrontament
A diferència d'altres debats anteriors en que es veia a l'alcalde amb cara d'enfadat, aquest dimecres el candidat convergent ha tirat d'ironia en l'enfrontament dur, malgrat els somriures que feien tots dos, que ha mantingut amb el republicà Culell. Junyent ha retret a Culell que durant tot el mandat "no han tingut esperit d'ajut al govern i només ho han fet veure quan savien que teníem el suport d'altres grups per no quedar-se apartats", fins i tot ha assegurat que en algunes coses "han dit una cosa i s'han desdit al cap de 48 hores". Un altre moment en que s'han ensenyat les dents ha estat quan Culell ha afirmat que "amb els 3 milions que la Generalitat deu a Forum es podria arreglar la seva situació", que Junyent ha replicat assegurant que "amb aquests 3 milions no es cobreixen els balanços" de l'empresa municipal. La darrera enganxada, a banda de petits dards en altres moments del debat, ha estat quan s'ha parlat del deute que tenia l'Ajuntament quan el va deixar Sanclimens el 1994 i el que va deixar el tripartit el 2011. Sabedor que aquest punt sortiria en el debat, Junyent ha acusat Culell de "mentir" i ha ensenyat una xuleta que deia que el deute de 1994 era de 6 milions (74%), i a 211 era de 9 milions (118%). "I si algú té algun dubte pot pujar el senyor Sala a explicar-ho", ha amenaçat l'alcalde referint-se a l'actual regidor d'Hisenda.

ICV i CUP, l'altra enganxada
En els altres punts del debat també ha tingut la seva salsa l'enfrontament de Lluís Cano (ICV) contra Jordi Masdeu (CUP) respecte a la feina que ha fet Forum. Cano ha defensat la seva funció durant tots els anys abans de la crisi i Masdeu ha assegurant que la feina feta per Forum ha estat "dolenta", i que només cal passat pel "Barri Antic per corroborar-ho". En aquest punt l'ecosocialista l'ha titllat d'incoherent per voler municipalitzar empreses i "en canvi criticar Forum", al que l'independentista ha respost que Forum es va enfonsar durant la crisi perquè "va jugar a ser una immobiliària quan el que hauria d'haver fet és rehabilitar habitatges".

Manresa 2022
Jordi Masdéu, creu que el projecte 2022 és una oportunitat "molt important" per a la ciutat però que "és un error plantejar-lo com una projecte de turisme religiós" ja que, segons ell, "limitaria molt la projecció de Manresa". El candidat de CiU i actual alcalde, Valentí Junyent, ha replicat a Masdéu dient que "mai hem parlat de turisme religiós" i ha manifestat que el projecte té l'objectiu de "deixar la ciutat en millors condicions" explotant el seu potencial turístic sense que aquest sigui exclusivament religiós. 

Municipalitzar concessions
El punt fort del programa electoral de la CUP, la municipalització de concessions, sembla que va prenent adeptes entre els altres candidats. El candidat Felip González proposa dues auditories per "agilitzar tràmits i veure quin tipus de concessions es poden municipalitzar", mentre que Pere Culell està d'acord en que "s'hauria de municipalitzar una sèrie de serveis" però que s'ha de veure si "és més econòmic". D'altra banda Jordi Masdéu "no entén els dubtes" quan es parla de municipalitzar altres serveis quan, segons ell, Aigües de Manresa "demostra que és factible". El candidat del PSC, Felip González, davant la concessió de la zona blava ha manifestat que "els parquímetres han de ser cars per aconseguir un mobilitat efectiva" i que "l'única solució és la T10 per reduir els cotxes que actualment té la ciutat". 


L'1x1 del debat dels candidats, per Carles Claret


Cano, Lluís (ICV). NOSTÀLGIC. En mirar pel retrovisor, va pensar en veu alta: "en quatre anys, el seu partit no ha estat capaç d'aglutinar cap més sigla". Va recordar amb enyorança el viver d'empreses de la carretera de Cardona i la bona obra de Forum al centre històric. Molts li van recordar que els temps han canviat i això el va fer despertar de cop del seu idíl·lic somni ecosocialista. Els primers badalls després de la becaina van tenir força mala llet: especialment contra Junyent i Masdeu.

Culell, Pere (ERC). CRÍTIC. Va començar amb l'autoflagel·lació: "els polítics no en sabem prou i s'ha de fer participar la gent" i "el centre històric és la nostra identitat però aviat no hi viurà ningú". Acte seguit, va posar-se els guants de boxa i, robant estones de micròfon a uns i altres, va etzibar alguns castanyots a Junyent amb qui va acabar admetent que "no hi ha química". Li va faltar temps per matisar-ho tot i fer-se a sobre el programa. Després d'un primer debat en què competia tocat físicament, com el Barça, acaba la campanya en plena forma. 

Escolà, Dídac (Democràcia Municipal). RADICAL. Amb un accent nord-occidental "exòtic" a les nostres contrades, va pitjar el botó vermell de l'emergència social a Manresa i va condemnar la caritat cristiana d'ajuda els pobres per imposar la solidaritat i la justícia social en els "barris perifèrics". Se li va recriminar que el seu programa era massa generalista, poc centrat en Manresa i no se citava en cap moment el Barri Antic. Precís i contundent en les intervencions, va acusar la manca d'arrelament i el coneixement rigorós de bona part de la ciutat. Propostes coherents, però GPS mal calibrat.  

Espinosa, Antonio (C's). FATXENDA. En la primera intervenció, i sense que ningú li ho demanés, ja va dir que s'asseurien al Ple sense baixar de l'autocar. És ben probable per la conjuntura, però no cal treure tant pit. Especialment, perquè, en pràcticament dues hores de debat, no va posar sobre la taula ni una sola proposta de futur per a Manresa. Diu que fa un any que treballen idees per a la ciutat. Amb preguntes generals i d'àmbit extramanresà, els moderadors li van posar fàcil perquè no n'hagués de citar ni una.

González, Felip (PSC). NOTARI. Moderador encobert (potser pel seu jo periodista) i posseïdor d'un sentit comú sempre necessari, es va dedicar, essencialment, a protegir l'obra del tripartit (per ell govern de progrés) encetada pel seu amic Jordi Valls i dilapidada per un tal Camprubí ("de cuyo nombre no querría acordarse"). Vol que al nucli històric s'hi vagi a passejar agradablement i, de passada, s'hi compri alguna cosa en comptes d'anar al Carrefour. Canvia la T-10 de transport públic per un centre col·lapsat de vehicles. De fet, l'home fa temps que no treu el seu del garatge. 

Hernández, Rosa Maria (Millor Manresa). PERDUDA. Fa patir. No porta bé això del cos a cos amb la resta de partits i, sobretot, les preguntes sobtades que requereixen un posicionament ràpid. Dos titulars no massa impactants: “hi ha gent que regira els contenidors” i “la ciutat ha viscut d'esquena al riu i hi podríem fer un parc amb pícnics i tot.” Duia preparada una pregunta sobre el pàrquing de la Via de Sant Ignasi que se sostenia sobre els criteris d'un l'exalcalde socialista però s'adreçava al candidat d'ERC. Potser per marcar distàncies amb la llista que encapçala Culell.

Junyent, Valentí (CiU). ACOMPLEXAT. Sort que s'acaba la campanya i diumenge ja es vota. S'ha erigit (de vegades autoinduïdament) en l'aneguet lleig del debat polític. Al Conservatori, va sofrir i es va sentir engabiat. Tant, que fins i tot va fer algun cop de bec per defensar l'autoritat del gran cigne (l'aneguet lleig en edat adulta s'entén). Gestió, gestió i gestió és el credo i apel·lar al manresanisme d'Oleguer Bisbal quan cal fer el cor fort. Diu que estirarà del planter per trobar un regidor d'Urbanisme i que farà consultes a la ciutadania quan a la Casa Gran no hi hagi consens. Preparem les apostes i les urnes. 

Masdeu, Jordi (CUP). AGNÒSTIC. Aposta per la cultura, el senderisme, el running (s'ha quedat com un filferro de tant córrer), la gastronomia i la birra de cara a l'any ignasià de 2022. Tot plegat, abans d'haver de flectar els genolls davant de la figura del sant. Això sí, com tots els càrrecs de la CUP, fa vots de pobresa jesuítica per cobrar dignament com a regidor d'acord amb un salari mínim interprofessional indigne a casa nostra. Continuant amb la religió i vista la tasca dels últims anys, no té clar si fer ressuscitar Forum o enterrar-la pels segles dels segles. 

Llort, Sebastià (PxC). ABSENT. L'epítet es podria referir ben bé al seu paper en el debat, però, en aquest cas, no és pas figurat. Va ser expulsat de l'acte per la resta de candidats per vuit vots a un. L'únic contrari, el d'Espinosa.

Sevilla, Ester (PP). PROMETEDORA. Estudiant i filla de la immersió lingüística (el seu català és de matrícula d'honor comparat amb el de Sánchez Camacho) va mostrar-se com una oradora de vèrbola àgil. Va pecar de novella corregint el cap de llista en unes declaracions pretèrites sobre la llengua catalana i el fracàs escolar i va esquivar bé els atacs i repreguntes del moderador. Tot i així, les ganes de fer gol van fer-la caure algun cop en fora de joc. Va interpel·lar l'Alcalde sobre la Policia Local i, als assistents, no ens va quedar clar si les denúncies a la Florinda les feien els ciutadans o els agents mateix.

Moderadors
 
Mazcuñán, Gonçal (president del Col·legi de Periodistes). VETERÀ. Va voler exercir de xaman de la tribu amb bonhomia, però se li va esvalotar el galliner i va acabar perdent una mica els papers. A l'última tanda del debat, a ningú li va quedar massa clar si els candidats feien postil·les, responien preguntes o aprofitaven que els micros estaven oberts per anar torpedinant els contrincants. En tot cas, el seu to i esperit zen van ajudar a que la sang no arribés al riu.

Marcè, Marc (director de Regió7). PARCIAL. Va repreguntar i interrompre als candidats que no eren de la seva corda. Ahir representava la professió i el codi deontològic que s'ha postulat en contra del racisme i la xenofòbia. Malgrat vetar Plataforma per Catalunya en el debat, dilluns, el rotatiu que dirigeix publicava una entrevista al cap de llista, Sebastià Llort, amb difamacions i dades enganyoses i no contrastades sobre la immigració.