Sor Lucía dóna explicacions al Vaticà per la seva exposició mediàtica

La monja manresana denuncia a través de Manresainfo.cat que "el Govern espanyol està pressionant molt fort" l'Església perquè "em facin callar", sobretot "després d'haver estat nomenada 'Català de l'Any'" i d'haver-se pronunciat públicament "a favor de la independència de Catalunya"

Sor Lucía Caram, després de rebre el premi Català de l'Any 2014.
Sor Lucía Caram, després de rebre el premi Català de l'Any 2014. | ACN
Pere Fontanals
19 de maig del 2015
Actualitzat a les 11:21h

Sor Lucía Caram es va reunir el passat divendres al Vaticà amb José Rodríguez Carballo, Secretari per a la Congregació per als Instituts de Vida Consagrada, que és el dicasteri que supervisa les ordes religioses, per donar-li explicacions sobre la seva exposició mediàtica, sobretot a televisió, després que fa uns mesos rebés un "advertiment" en forma de carta de la nunciatura -l'equivalent a una ambaixada- de la Santa Seu a Espanya, segons ha confirmat a Manresainfo.cat la monja manresana.

Sor Lucía desmenteix que "hagi estat cridada a capítol", com informa l'edició en paper d'aquest dimarts de La Vanguardia, i afirma que va demanar la reunió a Roma després de rebre "l'advertiment" del nunci del Vaticà a Espanya, i una "allau de crítiques, opinions, trucades i avisos" de totes parts "després d'haver estat nomenada 'Català de l'Any'" pel diari El Periódico. Fins i tot Sor Lucía assegura que al convent de Santa Clara han rebut trucades "fent-se passar pel Vaticà per fer-me callar". "Trucades que, quan m'he reunit amb José Rodríguez, m'ha confirmat que no havien sortit mai des de Roma", ha asseverat.

Sor Lucía apunta directament al "govern espanyol" i a la "dreta més radical de l'Església de l'estat" que, segons ella no suporten que hagi estat guardonada com a Català de l'Any després "d'haver-me pronunciat obertament a favor de la independència de Catalunya" i "d'haver criticat la corrupció i les polítiques del PP i el Govern espanyol".

Anant més enllà, la monja dominica apunta directament a "Fernández Díaz, Floriano, Hernando i el cardenal Blázquez" que s'han dedicat a "visitar congregacions per posar-les en contra meva", a "fer trucades amenaçadores i per "fer pressió" per fer-la callar i obligar-la a mantenir-se tancada al claustre.

S'ha de tenir en compte, a més a més, que la manera de fer de Sor Lucía Caram no és de la simpatia del bisbe de Vic, Romà Casanova, un dels més conservadors de Catalunya, que és al bisbat on pertany el convent de Santa Clara, on està ella destinada.

Tot i amb tot, Caram es mostra a Manresainfo.cat "molt tranquil·la" ja que la seva acció està "en sintonia amb l'Evangeli" i per tant, "no penso callar ni demanar perdó".

Una acció molt exposada
Sor Lucía Caram, que enguany ha rebut el premi del Periódico com a 'Català de l'Any', és la creadora i ànima de la Fundació Rosa Oriol, que a Manresa gestiona el Banc d'Aliments i altres projectes solidaris. En els darrers anys la monja manresana s'ha popularitzat a tot l'estat gràcies a la seva participació en nombrosos programes i tertúlies de caire polític en les que sempre ha defensat el dret a decidir de Catalunya i s'ha mostrat molt crítica amb el govern del PP a Madrid.