PxC embústia propaganda amb xifres sobreinflades d'ajuts a la immigració

La formació xenòfoba li atribueix als extracomunitaris el 77% de les ajudes al llogues d'habitatge, quan el suport a les persones immigrades, en total, és del 38%, incloent acollida i integració d'infants i joves

Pere Fontanals
15 de maig del 2015
Actualitzat el 17 de maig a la 1:11h
Publicitat amb informació falsa repartida per PxC a les bústies de Manresa.
Publicitat amb informació falsa repartida per PxC a les bústies de Manresa. | PxC

En els debats de precampanya i campanya en els que ha participat fins ara, el cap de llista de PxC, Sebastià Llort, al que algun dels altres candidats han arribat a catalogar com a "bon jan" pel seu estil beneitó, no s'ha cansat de repetir que la formació que ell lidera no és racista, i fins i tot ha arribat al punt de tenir un enfrontament directe amb el cap de llista de CiU, l'alcalde Junyent, en un debat recent per televisió.

Però res més lluny de la veritat. La formació que durant tota la setmana ha estat portada del diari per enganyar, estafar i falsificar la signatura de, com a mínim, cinc persones de la seva llista per poder-la completar i concórrer a les eleccions municipals, ha omplert aquest dijous i divendres les bústies de Manresa de fulletons de propaganda en els que afirma que el 77% dels ajuts al lloguer van a parar a mans de persones immigrades, quan, el realitat, els immigrants suposen el 38% dels beneficiaris del suport de serveis socials de l'Ajuntament, i de només el 25,65%, quan parlem d'aliments i productes d'higiene.

El 25,65% dels perceptors d'ajudes bàsiques són persones immigrades
Manresainfo.cat ha contactat amb els responsables de les dues entitats del tercer sector de la ciutat que es dediquen a ajudar els més necessitats i a vehicular els ajuts que marquen els serveis socials de l'Ajuntament de Manresa. Fundació Rosa Oriol i Càritas reparteixen, entre les dues, ajuts en forma d'aliments, higiene acollida i inserció, a més de 4.000 persones, de les que un 25,65% són originàries de països de fora d'Espanya.

La memòria de serveis socials ho deixa clar
La xifra de persones immigrades que reben suport de l'administració a través de serveis socials creix una mica respecte la de serveis bàsics, fins al 38%, si es compta tot el ventall de serveis, segons la memòria 2014 de serveis socials de l'Ajuntament de Manresa. En aquesta xifra, a més a més dels serveis socials que ofereixen Càritas i Fundació Rosa Oriol, s'hi han de sumar serveis d'acollida i de foment de la integració d'infants i joves, on els immigrants, per qüestions obvies, són els que més requereixen d'aquests serveis fins fer pujar la xifra total a aquest 38%.

Com es repeteix des dels serveis socials de l'Ajuntament, per adjudicar ajuts de caire social es tenen en compte barems totalment objectivables que, en cap cas, inclouen el fet de ser immigrant o tenir passaport espanyol. El nivell d'ingressos, la situació familiar, la situació sanitària o de dependència, la necessitat d'adaptació,... són els valors que es tenen en compte a l'hora d'atorgar o no una ajuda concreta.

Ser racista i fomentar el racisme
PxC no només té un discurs racista, sinó que fomenta el racisme fent apologia dels prejudicis contra les persones immigrades, amb dades exageradament inflades per promoure, sobretot entre les classes populars, un sentiment de greuge que, de conèixer les dades reals no seria tant acusat. Per això cal tenir molt clar que, segons dades de Càritas i de la Fundació Rosa Oriol, les persones immigrades que es beneficien de les ajudes d'alimentació i productes higiènics a Manresa són el 25,65% del total, percentatge que creix fins al 38% si s'inclouen altres serveis socials com la integració d'infants i joves, i no existeix cap barem que creixi fins al 77%, com pretenen fer creure des de PxC.