Hisenda aprova el pla d'ajustament de Moià

El govern central ha concedit un préstec a l'Ajuntament moianès de 7'3 milions d'euros

Redacció
14 de maig del 2015
Actualitzat a les 10:45h
Dionís Guiteras.
Dionís Guiteras. | Adrià Costa

Dionís Guiteras. Foto: Adrià Costa


El ministeri d'Hisenda ha validat el pla d'ajustament econòmic que l'Ajuntament de Moià va presentar-li fa aproximadament tres setmanes per poder liquidar, abans de deu anys, el deute que té amb el govern de Madrid per al pagament de proveïdors. Un deute que es va intentar afrontar l'any 2012, quan el consistori també va fer una proposta al ministeri d'un pla d'ajustament, però que aquest darrer va rebutjar perquè no oferia prou garanties. El que sí que va fer el departament del govern va ser optar per assegurar el pagament a proveïdors retenint a l'Ajuntament el 50% dels diners que li corresponien de la Participació en els Pressupostos de l'Estat (PIE).

Ara, però, sembla que l'òrgan municipal, encapçalat per Dionís Guiteras, té l'oportunitat d'endreçar els comptes a través d'un préstec de 7,3 milions d'euros a càrrec del Fons de finançament a Entitats Locals. Aquesta ajuda econòmica suposarà l'anul·lació de la retenció d'una part de la participació en els ingressos de l'Estat. I és que el consistori, a part d'intentar cobrir la despesa corrent amb els 7,3 milions d'euros, també haurà de tenir en compte el pagament del crèdit que li ha fet Hisenda. 

Blanc sobre negre amb la finalització del deute
"Ara ja tenim una data de caducitat, el 2025", explica Guiteras, que es lamenta que "fins ara no sabíem que s'acabaria tot això". I és que pel consistori és primordial tenir concretat un pla de retorn per poder planificar la gestió econòmica del govern municipal. "Aquest pla d'ajust no canvia res pel que fa a l'estalvi", diu l'alcalde de Moià, que afegeix que "el que fa [el pla d'ajust] és posar blanc sobre negre amb la finalització del deute".

"Hem reorganitzat l'ajuntament i hem replantejat els serveis per fer-los més eficaços"
Dintre la voluntat d'anar reduint progressivament la despesa, l'Ajuntament de Moià, des que va començar la legislatura Guiteras, "ja hem anat fent els deures", afirma l'alcalde, posant èmfasi en la "mesura primordial que hem anat prenent de reorganitzar l'ajuntament i de replantejar els serveis per fer-los més eficaços".

Amb aquesta premissa, doncs, Moià s'ha estalviat 933.929 euros de despesa en quatre anys gràcies a la reorganització administrativa i de personal que s'ha esdevingut del mandat de Guiteras. El pla d'estalvi ha afectat la totalitat dels serveis municipals amb l'objectiu de maximitzar l'eficiència en l'assignació de recursos i reduir la despesa.

Més mesures
En costos de personal el consistori preveu estalviar de cara el 2015, 82.484 euros. Així mateix, i més allarg termini, hi haurà un estalvi anual de 2.625 euros a partir del 2016 en consum energètic de la biblioteca i altre equipaments municipals, on s'hi duran a terme canvis més sostenibles, com el de la substitució de la il·luminació de la llar d'infants municipal per bombetes led o la reducció del consum de l'enllumenat públic de prop de 33.000 euros anuals. El fet de traslladar l'escola municipal de dansa a l'edifici de les Faixes suposarà un estalvi d'uns 10.000 euros anuals a partir del 2018.
Arxivat a