Les noies de Bellcaire denuncien PxC per falsificació documental

Van presentar la denúncia dimarts a la nit a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Lleida |Qui hagi falsificat les firmes s'enfronta a condemnes que poden anar dels 6 mesos als 3 anys de presó

Pere Fontanals
13 de maig del 2015
Actualitzat el 14 de maig a les 14:47h
Comissaria dels Mossos d'Esquadra a Lleida.
Comissaria dels Mossos d'Esquadra a Lleida. | Interior

Comissaria dels Mossos d'Esquadra a Lleida. Foto: Interior


Carla Hinojosa i Gemma Domenjó, les universitàries de Bellcaire d'Urgell que, encara hores d'ara, consten a les posicions 12 i 25 de la llista electoral de PXC a Manresa, van denunciar dimarts a la nit la formació racista davant dels Mossos d'Esquadra de Lleida, que és on estudien, per falsificació en document públic que, segins l'article 141 de la Llei Orgànica 5/85 del Règim Electoral General, podria comportar penes de presó de 6 mesos a 5 anys, ja que és una acusació que es resol per procediment penal.

Segons han explicat en exclusiva a Manresainfo.cat, la nit del dimarts, quan totes dues havien acabat les classes a la Universitat de Lleida on estudien, es van presentar a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Lleida per denunciar que algú havia firmat per elles uns documents per incloure-les a la llista de PxC de Manresa. Com reconeixen les noies, la decisió final la van prendre en comprovar que Thais Vázquez, la número 2 de PxC a Manresa, lluny de rectificar, les acusava de "mentir", i que Llort, el cap de llista, afirmés que s'havien "espantat".

Segons el relat que van presentar a Mossos, el 4 de maig mentre feien una cerca per Google, les noies van veure que estaven inscrites en el número 12 i 25 de la llista electoral de PxC a Manresa sense que haguessin donat cap consentiment ni haguessin signat cap tipus de paper. Dues setmanes abans, el 21 de març, havien confiat en una amiga, Thais Vázquez, que els va demanar una còpia del seu DNI per "ajudar-la a entrar a la llista i a promocionar-se en ella". Les dues noies, que coneixen a Vázquez des de petites, van passar-li una còpia del DNI a través del Whatsapp. Per a que una persona formi part d'una llista electoral es necessita, a banda de la còpia del DNI, que signi expressament un document públic per donar el seu consentiment. Com que les noies no han signat cap document, entenen que algú va falsificar les seves signatures per incloure-les a la llista.

Malgrat que la denúncia d'Hinojosa i Domenjó es limita a descriure els fets sense establir un objecte de l'acusació concret, Mossos d'Esquadra ha derivat el cas al Jujat de Guàrdia de Lleida que, previsiblement, el traslladarà als jutjats de Manresa que és on s'ha comès el pressumpte delicte, de manera que en les properes hores o dies podrà citar a declarar a Thais Vázquez com a persona que va sol·licitar els DNI a les noies, i a Sebastià Llort com a màxim responsable de la llista electoral.

Cal recordar que a banda d'aquests dos casos, hi ha tres membres més de la llista que varen reconèixer a Manresainfo.cat que havien estat enganyats fent servir una tàctica similar.

Referència explícita a la falsificació en el fax que van enviar a la Junta Electoral
Per una altra banda, desmentint alguna informació que ha vist la llum en les darreres hores, en els faxs que Carla Hinojosa i Gemma Domenjó van enviar a la Junta Electoral de Manresa en el que renunciaven a formar part de la llista de PxC a Manresa, als que ha tingut accés Manresainfo.cat, les noies escriuen literalment que volen renunciar a formar part de la llista "ja que mi han afegit sense el meu consentiment sense haver firmat res, ni tenir-ne coneixement" fins que casualment es van trobar en una cerca de Google. De manera que la referència a una possible falsificació de firmes és explícita en el mateix document de denúncia.