El racisme institucional ha mort a Manresa

Pere Fontanals
13 de maig del 2015
Actualitzat a les 0:05h
Pere Fontanals: Quan encara em guardava els segons tres casos de falsificació de signatures per a més endavant, la número 2 de la llista de PxC, Thais Vázquez, em repetia impertèrrita que les dues amigues seves "de tota la vida" de Bellcaire d'Urgell "mentien" dient que elles mai no havien autoritzat la seva inscripció a la llista dels racistes a Manresa. Ho feia amb aquell to de veu angladanià de fortalesa immutable, de veterania en l'adversitat quan si passa, no passa de gaire els 20 anys.

Els posteriors tres casos més de falsificació de firmes que hem publicat al vespre, suposo que ja fa impossible qualsevol desmentiment. Ja no els he tornat a trucar, ni a ella, ni a Llort. He preferit deixar el seu engany al descobert al diari per a qui tingui voluntat de llegir-se la trilogia d'articles que ha recollit aquest dimarts el Manresainfo.cat.

Es que més m'ha estripat, però, és que cap dels cinc joves a qui han falsificat la signatura per incloure'ls en una llista de racistes, no ha volgut dir que la persona que els havia enganyat era la seva amiga Thais Vázquez. Han estat els dubtes a l'hora de respondre les meves preguntes directes els que m'han donat el nom. Els cinc nois, en tots els casos, han valorat més l'amistat que la traició de la número 2. En canvi ella, enganxada amb els pixats al ventre ha torejat, o ha volgut torejar, la situació prioritzant les seves ambicions personals per ser regidora i acusant els seus amics de "mentir" i de "decepcionar-la".

És qüestió de temps, tot i que no en queda gaire, que algú prengui cartes en l'assumpte. La Junta Electoral, de Manresa o Central, la justícia ordinària, o fins i tot fiscalia, d'ofici, poden actuar i suspendre cautelarment (que voldira dir definitiva) la candidatura de PXC a Manresa. Tampoc no estarà de més que els altres partits, entitats o particulars presentin una queixa.

Perquè sinó resultarà que el mateix dia que no deixaven que els de Canviem Manresa es presentessin a les eleccions perquè no portaven 1.800 fotocòpies dels DNI dels 1.800 signants que els havien donat suport, la Junta Electoral de Manresa donava per bona una llista amb 25 fotocòpies dels DNI i 25 signatures, que ves a saber tu qui les va fer.