Antonio Espinosa: «L'Ajuntament està segrestat per l'independentisme»

El cap de llista de Ciutadans assegura que les associacions de Manresa "no se senten prou tingudes en compte a l'hora d'establir la política municipal"

Ignasi Mata
12 de maig del 2015
Actualitzat a la 13:02h
El cap de llista de Ciutadans, Antonio Espinosa, acompanyat del seu número 2, Andrés Rojo.
El cap de llista de Ciutadans, Antonio Espinosa, acompanyat del seu número 2, Andrés Rojo. | Pere Fontanals

El cap de llista de Ciutadans, Antonio Espinosa, acompanyat del seu número 2, Andrés Rojo. Foto: Pere Fontanals


Antonio Espinosa Cerrato, natural de Villamayor de Calatrava (Ciudad Real), viu a Manresa des de 1971, actualment al barri de la Carretera de Santpedor. De 56 anys, està casat i té dues filles, i el seu espai preferit de la ciutat és la Seu i el seu entorn.

Afiliat a Ciutadans des del 2006, n'és el coordinador i portaveu a l'Agrupació de la Catalunya Central, membre del Consell General i, des del 2008, pertany al Comitè Executiu del partit, com a responsable de la secretaria d'Estudis i Programes.

- Creu que els casos de corrupció estatal o nacional poden afectar les eleccions municipals i, en cas afirmatiu, com?
- Hi ha circumstàncies que afecten a les eleccions municipals, com la corrupció. Es vota en termes de renovació. Es tindrà en compte.

- Quins 3 punts destacaria del seu programa electoral?
- Primer, implantar un sistema en que els polítics no formin part de les adjudicacions en els contractes d'obres i de compres, només en els criteris. El polític fixa les condicions, però qui haurà de contractar serà l'interventor o el secretari, i fer-ho electrònicament, per saber si s'han seguit els criteris, establir una base de dades. Així, sempre quedarà el registre, que es bolcarà al portal de transparència de l'Ajuntament, assolint així la fi del clientelisme polític.

El finançament no pot ser exclusivament mitjançant l'IBI. S'ha de fer amb participació de l'IRPF; sabem que no depèn de la legislació local.

Des de l'Ajuntament s'ha de garantir la dignitat per a tots. Calen uns serveis socials que evitin l'exclusió i que atenguin les moltes situacions de pobresa energètica i social.

- Quines serien les primeres mesures que prendria en cas de ser investit alcalde?
- Auditoria per saber com està realment la situació financera. Contacte amb diferents associacions. Establir una millor relació, ja que ens diuen que l'Ajuntament parla poc, i, sobretot, escolta poc. No se senten prou tingudes en compte a l'hora d'establir la política municipal. Per exemple, el POUM hauria estat una gran oportunitat de participació; no convenç a la gent. No només s'ha de demanar l'opinió de la gent sobre la independència.

- Perquè cal votar el seu partit? Què aporta de diferent al govern actual?
- Perquè cal un canvi a Manresa, que la gent demana. L'Ajuntament ha de ser una institució oberta i plural. Actualment, l'Ajuntament està segrestat per l'independentisme, també els carrers i les places, com, per exemple, la 'bandera de les astes', que no és la senyera. S'ha de corregir perquè suposa l'exclusió d'una gent que te ideologies diferents. La resta ens sentim exclosos, i cada cop més gent ens ho diu. Nosaltres aportaríem aquests canvis que la gent demana.

- Què ha canviat del partit que, amb Sandalío del Río al capdavant, va treure 390 vots el 2007 i que no es va presentar el 2011? 
- Ha canviat tot, l'organització, tant a nivell de Manresa i de Catalunya, com la gent a nivell local. El punt de vista ideològic, i les idees originaries de Ciutadans, però, es mantenen.

- Dins l'eix esquerra-dreta, com es definiria?
- L'eix esquerra-dreta no és un eix que ens digui massa. Un partit que defensa que es parin les obres de l'AVE i que s'inverteixi en innovació és d'esquerra o de dreta? Igualment en política social...

Últimament, la gent es situa en el centre polític, però per a nosaltres és una qüestió secundària. L'important són les mesures a prendre.