Uns exitosos Matiners clouen l'edició amb un emocionant combat

Enguany els visitants a la fira s'han incrementat gràcies a la publicitat que se'n va fer als programes "Divendres" i "Espai Terra" de TV3

Aina Font Torra
10 de maig del 2015
Actualitzat el 11 de maig a les 9:55h
El darrer combat de la Fira ha donat la victòria a l'exèrcit carlí.
El darrer combat de la Fira ha donat la victòria a l'exèrcit carlí. | AFT.

El darrer combat de la Fira ha donat la victòria a l'exèrcit carlí. Foto: AFT.


Un dia radiant és el que ha acompanyat la quarta edició de la Fira dels Matiners d'Avinyó, una jornada que ha començat a les deu del matí i que ha finalitzat ben entrades les vuit del vespre.

Aquest diumenge el municipi bagenc ha retrocedit en el temps, concretament als dies 15 i 16 de novembre de l'any 1848, que va ser quan va tenir lloc l'anomenat Combat d'Avinyó, un enfrontament armat entre les tropes del general carlí Rafel Tristany i les forces isabelines del brigadier Manzano i que s'inscriu dins de la Guerra dels Matiners, la segona de les tres guerres carlines que van trasbalsar Catalunya i tot l'Estat espanyol al llarg del segle XIX.

Amb un ordre cronològic dels fets, al llarg del dia s'han anat succeint escenes relacionades amb els dos exèrcits enfrontats -arribada dels carlins al poble, preparatius dels isabelins per lluitar contra el seu enemic i el combat final, on els isabelins són derrotats- i quadres quotidians que han mostrat com era la vida en aquella època. Barrejat amb tot això també hi havia, a la Plaça Major de la vila, parades d'artesania i gastronomia, així com també una taverna pels visitants que volguessin menjar alguna cosa o refrigerar-se, tenint en compte el dia de sol constant que ha fet.

Més visitants que en els anys anteriors
Són prop de dos-cents avinyonencs els que dins de la Comissió de la Fira dels Matiners han organitzat l'edició d'enguany. Una edició, com ha passat en totes les que l'han precedit, on les escenificacions teatrals han tingut el pes central de la totalitat de la fira. I és que els actors i les actrius han demostrat les seves habilitats artístiques durant tota la jornada, unes destreses que han acabat de palesar amb el combat final que s'ha dut a terme a les set de la tarda. Entre trets de trabuc i crits de guerra, la Plaça Major s'ha convertit per uns instants en un camp de batalla més que real, on el públic assistent ha acabat esdevenint part activa del conflicte bèl·lic.

Segons han explicat a Manresainfo les coordinadores teatrals de la fira Queralt Casals i Clara Gavaldà, "aquest any hi ha hagut més visitants que l'any passat". L'increment s'explica amb la publicitat que TV3 va fer de l'esdeveniment en els programes "Divendres" i "Espai Terra". "Aquest fet que ens ha jugat tan a favor", explica Casals, "ha fet que no només vingués gent de la comarca a visitar la fira, sinó que ha vingut gent d'arreu del territori, com Barcelona, Girona o Ulldecona".