Ningú no troba a faltar ni a PxC... ni a Ciutadans en el debat sobre racisme

UCFR organitza el debat de candidats de Manresa sobre feixisme i racisme sense comptar amb el partit xenòfob i sense que l'espanyolista disculpés la seva absència |Els comentaris a Facebook del regidor del PP a Sant Joan denunciats per Manresainfo.cat, al centre del debat

Pere Fontanals
04 de maig del 2015
Actualitzat el 05 de maig a la 13:53h
Mercè Rosich, Jordi Garcés, Dídac Escolà, Pere Culell, Maribel Luzón, Oriol Gés, Francesco Díaz i Felip González.
Mercè Rosich, Jordi Garcés, Dídac Escolà, Pere Culell, Maribel Luzón, Oriol Gés, Francesco Díaz i Felip González. | Pere Fontanals

Mercè Rosich, Jordi Garcés, Dídac Escolà, Pere Culell, Maribel Luzón, Oriol Gés, Francesco Díaz i Felip González. Foto: Pere Fontanals


Tots d'acord en arraconar les actituds xenòfobes i racistes de PXC. Però el representant del PP al debat, Francesco Díaz, ha caigut d'un núvol quan li recordaven els missatges islamofòbics que el regidor del PP a Sant Joan de Vilatorrada ha penjat al seu mur de Facebook. Bé, i tampoc tothom, ja que cap representant de Ciutadans no s'ha presentat ni ha disculpat la seva absència a la taula rodona sobre racisme i feixisme que aquest dilluns ha organitzat la plataforma UCFR Bages. Perquè tothom es quedi tranquil, el debat ha estat més treballat que el de fa quatre dies.

En uns fórmula que tot i ser encara de precampanya, comença a ser farragosa per la gran quantitat de candidatures que es presenten a Manresa i que volen marcar el seu punt de diferència, el fet que PxC no hagi estat convidada per l'organització i Ciutadans no hagi fet acte de presència, ha alleugerit, encara que no massa, el debat.

Plataforma per Catalunya
Com s'ha de tractar el tema de la immigració i quin ha de ser el paper dels partits amb PxC. Aquest ha estat l'arranque. Per a Díaz, del PP, la base està en que la immigració sigui legal i ordenada, vertebrant-la des de les entitats i associacions de veïns i "evitant la creació de guetos". Tot i això, més endavant s'ha contradit en la pregunta sobre la zonificació escolar quan ha advocat per la total llibertat a l'hora de portar el fill a l'escola que es vulgui.

El socialista Felip González ha apostat per traslladar el model escolar a la societat. Per a ell "entre els nens no hi ha problemes d'origen, els nens es veuen com a iguals, i això és el que hauríem d'aconseguir que passés amb la gent adulta". Sobre PxC ha reconegut que si bé abans creia que la millor forma de combatre'ls era ignorant-los, ara és partidari de denunciar-los cada vegada que sigui necessari".

Mercè Rosich, des del govern de CiU, ha destacat la importància d'una bona acollida i un acompanyament des del primer moment. També ha destacat la importància de portar a terme accions que fomentin la interculturalitat. Rosich ha recordat que durant tota la legislatura han votat en contra de totes les propostes de PxC.

Des de la CUP, Jordi Garcés ha recordat que totes les persones són ciutadans i que s'ha de denunciar l'ordenança de civisme "que estigmatitza la pobresa i, de retruc, la immigració". Per a la CUP, la PxC s'ha de combatre al carrer i ignorar a les institucions.

Per a Dídac Escolà, de Democràcia Municipal (PODEM) les polítiques d'immigració s'han de tractar transversalment des de totes les regidories. "No cal oblidar que Manresa i altres ciutats també van rebre onades migratòries a mitjans del segle passat. S'han d'estudiar i aprendre com fer-ho millor".

Pere Culell, d'ERC, ha insistit en que és "molt important combatre els falsos rumors amb una política comunicativa adequada". I ja en clau nacional ha recordar que "qualsevol ciutadà que ara viu aquí pot ser fundador d'un nou país", referint-se a Catalunya.

Per part d'ICV, Maribel Luzón, ha posat èmfasi en que el més important "és el respecte dels drets civils i una formació orientada a ensenyar en la diversitat". Luzón també s'ha mostrat convençuda de la necessitat de sancionar "les expressions xenòfobes, homòfobes,...".

Per finalitzar l'entradeta, Oriol Gés, de Millor Manresa ha destacat la necessitat d'un "respecte mutu" i de fer "programes d'integració". A l'igual que la resta de forces ha apostat per aïllar institucionalment PxC.

Zonificació escolar, dret a vot o batudes policials
A partir d'aquí, el debat ha entrat en gestió de la diversitat a partir de les escoles, en drets fonamentals o en el tracte a les persones immigrades per part de la Policia Local.

Com és lògic, Mercè Rosich ha defensat la zonificació escolar actual que permet als pares i les mares triar entre els vuit centres més propers al seu domicili. A la mateixa banda, però encara més a l'extrem, s'ha situat Díaz, del PP, quan ha exigit "llibertat total" per portar el fill allà on es vulgui. Entremig, Garcés de la CUP ha afirmat que "s'ha accentuat la segregació" i que a Manresa hi ha una apartheid escolar". Per evitar-ho ha apostat per una "finestreta única".

De la mateixa manera s'han mostrat Culell i Luzón al titllar de "fracàs" l'actual zonificació escolar. Per al candidat d'ERC cal un reforç del sistema de busos per fer una millor distribució dels alumnes. I la candidata d'ICV ha recordat que a Manresa 7 de les 11 escoles públiques tenen complicacions per una mala distribució dels alumnes.

Dídac Escolà, de Democràcia Municipal, ha insistit en que el tema és més de fons i que "amb un major equilibri a l'hora de tenir accés a l'habitatge la situació a les escoles es normalitzaria". Per a Oriol Gés, de Millor Manresa, l'índex de alumnes d'origen estranger a les aules hauria d'estar entre el 9 i el 23%, però que les polítiques d'immigració "depenen d'Espanya".

La formació de la Policia Local quant a tractament de la diversitat també ha estat un punt d'un cert consens entre tots els polítics, si bé ha estat una altra vegada Rosich, de CiU, qui ha defensat l'escrupolositat de la policia manresana a l'hora de fer la seva feina "i si en algun moment hi ha alguna actitud incorrecte, s'ha de corregir i actuar". En les intervencions han anat sortint diversos capítols de la història recent com a la Renfe o a la Baixada dels Drets, però la palma se l'ha endut Oriol Gés que, com en totes les seves exposicions, ha carregat contra Espanya. En aquests cas contra la policia fronterera de Ceuta i Melilla, en un moment en que es debatia sobre la Policia Local de Manresa. Petita enganxada amb el del PP, que no ha anat a més.

Finalment, sobre el dret a vot de les persones immigrants, gairebé hi ha tornat a haver unanimitat amb algun matís. Pere Culell d'ERC ha recordat que la recent creada llei de consultes ja contempla que tothom pugui votar, Maribel Luzón, d'ICV, ha exigit la "plena ciutadania" més enllà del simple dret a vot, i fins i tot Francesco Díaz, del PP, ha afirmat que hauria de poder votar qui viu "i treblla" aquí.

El torn de preguntes del públic ha servit per parlar, també, de l'ordenança de civisme, de la possibilitat de sancionar les expressions racistes, i per a que Oriol Gés, de Millor Manresa, insistís una vegada rere una altra, que tot el que és dolent ho és per culpa de l'Estat espanyol, fins a arribar a cansar als propis independentistes.