Sant'Egidio s'encomana de la «pau preventiva» de Vándor

Redacció
22 d'abril del 2015
Actualitzat a les 16:56h
Presentació del llibre sobre Vándor a la Casa de la Pau de Manresa.
Presentació del llibre sobre Vándor a la Casa de la Pau de Manresa. | Sant'Egidio

Dimarts es va presentar de la Casa de la Pau de la Comunitat de Sant'Egidio el llibre 'Jaime Vándor. Una vida al caire de l'holocaust', escrit per Jaume Castro. 

Després de recordar les víctimes dels naufragis al Mediterrani i els fets tràgics que van acabar amb la mort d'un professor a Barcelona, el públic que omplia la Sala Gran va escoltar les paraules de Josep Alert, membre de l'Associació Memòria i Història, que va recordar les seves vivències personals amb en Vándor, del qual va destacar que "ens ajuda a mirar el futur des de la perspectiva que dóna el passat, bo i sent capaç de transformar experiències negatives en positives".

Per la seva banda, Jaume Castro va posar de relleu com les paraules de Vándor contribueixen a construir "pau preventiva", ja que la pau és també fer memòria. Es va recordar el que Vándor deia: "si em preguntes: què puc fer? En primer lloc, conèixer". La invitació va acabar sent per a tots els assistents a l'acte: "sentim la responsabilitat històrica de treballar per la pau, ja que un petit gest personal pot salvar una vida, tal i com va ser en el cas de Vándor, quan els gestos d'un fals diplomàtic li van permetre escapar de la violència de l'holocaust".