El Sant Jordi de Súria segueix amb literatura, música i teatre

Redacció
21 d'abril del 2015
Actualitzat a les 0:56h
Actors del Grup de Teatre del Foment Cultural interpreten una obra escrita en palíndroms.
Actors del Grup de Teatre del Foment Cultural interpreten una obra escrita en palíndroms. | AjSú

Actors del Grup de Teatre del Foment Cultural interpreten una obra escrita en palíndroms. Foto: AjSú


El cicle 'Per Sant Jordi, llibres de casa' va continuar a Súria durant el cap de setmana amb les presentacions de llibres dels autors suriencs Pere Ruiz i Laura Antolín, i amb actuacions del duet surienc Morlan River, l'Escola Municipal de Música i el Grup de Teatre del Foment Cultural. El proper acte del cicle tindrà lloc aquest dilluns 20 d'abril amb la presentació del recull poètic 'Cants d'amor a l'amor' de Ramon Gómez i Amaré, a les 20.00 h a la Biblioteca Pública.

El surienc Pere Ruiz, president del Club Palindromista Internacional, va presentar dissabte 18 d'abril els seus llibres 'Métrica simétrica', 'Verso atado' i 'La Bíblia en palíndromo', en el marc dels actes de la 10a trobada d'aquesta entitat. La trobada van reunir a Súria persones procedents de diferents països com a membres del Club i afeccionades a aquest gènere literari que consisteix en l'elaboració de frases simètriques que es poden llegir d'esquerra a dreta o viceversa.

'Métrica simétrica' és un recull de poemes palindròmics que tenen com a punt de partida coneguts versos de diferents autors. 'Verso atado' és un llibre de haikus i senryus palindròmics, seguint els temes habituals d'aquestes estrofes d'origen oriental. Pel que fa a 'La Bíblia en palíndromo', es tracta d'un insòlit exercici literari per resumir tota la Bíblia, des del Gènesi fins a l'Apocalipsi, en un únic palíndrom d'unes vuitanta pàgines.

En relació amb aquest darrer llibre, Pere Ruiz va assegurar que es tracta de la primera versió palindròmica de la Bíblia. El llibre 'La Bíblia en palíndromo' és el resultat d'anys de treball de l'autor surienc, per al qual "el de menys va ser seguir la simetria".

Segons Pere Ruiz, els palíndroms ofereixen "una altra manera" d'escriure, descobrint noves relacions entre els conceptes i les paraules. El president de l'entitat palindromista va agrair la col·laboració rebuda per a la celebració de la trobada per part de l'Ajuntament, l'Escola Municipal de Música i el Foment Cultural.

La regidora d'Educació i Cultura, Ana Pérez, va agrair al Club Palindromista Internacional la celebració d'aquesta 10a trobada a Súria. També va recordar les diferents iniciatives del seu president, Pere Ruiz, per tal d'estendre la cultura palindròmica a la vila. Algunes d'aquestes activitats han format part del programa Súria Municipi Lector.

Ana Pérez va remarcar la "dificultat" d'aquest gènere literari, simbolitzat en el "repte" d'haver resumit la Bíblia en un sol palíndrom, portat a terme per Pere Ruiz. L'acte també va comptar amb la presència de l'alcalde Josep Maria Canudas.

El Club Palindromista Internacional està format per una cinquantena de membres. La seva primera trobada també va tenir lloc a Súria l'any 2006. En l'acte celebrat dissabte passat al Casinet del Poble Vell, alguns dels seus components van oferir un recital de palíndroms, gènere que també ha estat practicat en altres modalitats artístiques com la música o les arts plàstiques.

En aquest sentit, alumnes i professors de l'Escola Municipal de Música van interpretar obres musicals palindròmiques de diferents èpoques i autors. Finalment, actors del Grup de Teatre del Foment Cultural van oferir l'obra 'Diálogo piropero y amoroso', escrita en palíndroms per María José Abia i Pere Ruiz, sota la direcció teatral de Josep Noguera.

Presentació de la novel·la "Un mono en la despensa" i concert de Morlan River
El Casinet del Poble Vell també va ser l'escenari de la presentació de la novel·la 'Un mono en la despensa' de Laura Antolín i d'un concert del duet surienc Morlan River, que van tenir lloc diumenge 19 d'abril. 'Un mono en la despensa' és la segona obra publicada per l'autora, que l'any 2012 també va presentar la seva primera novel·la, 'Callejón con salida', dins del cicle 'Per Sant Jordi, Llibres de casa'.

Segons Laura Antolín, aquesta segona novel·la, protagonitzada per un ximpanzé, tracta especialment "dels canvis i de com ens hi hem d'adaptar". L'autora surienca també va parlar sobre el procés creatiu i de les facilitats que ofereixen les noves eines d'internet per a la publicació d'obres inèdites, al marge dels canals editorials tradicionals.

Per la seva banda, la regidora d'Educació i Cultura va felicitar Laura Antolín per la publicació d'aquest nou llibre, destacant la inquietud cultural de l'autora en diferents disciplines artístiques.

Després de la presentació de la novel·la, el duet surienc Morlan River va oferir un concert de petit format amb cançons pròpies i versions d'autors com Neil Young o Bruce Springsteen, que van tenir una molt bona acollida del públic que omplia el Casinet.

Morlan River, format pels músics Marc Badia i Pablo Fernández, va guanyar recentment la primera edició del Llumplugged, una iniciativa per promocionar grups musicals de la comarca. En els propers mesos, el duet surienc té previstes actuacions a les sales manresanes Voilà!, Stroika i a la Festa Major de Manresa.

El cicle 'Per Sant Jordi, llibres de casa' forma part de les activitats organitzades per l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Súria amb motiu de la diada de Sant Jordi. El desenvolupament dels actes té el suport de la Biblioteca Pública i de la Diputació de Barcelona, i forma part del programa Súria Municipi Lector.
Arxivat a