Roger Mas donarà el tret de sortida al sisè cicle Música i Romànic

El certamen té el doble objectiu de donar a conèixer el temples romànics del Bages i gaudir de la música més espiritual

Estefania Escolà
10 d'abril del 2015
Actualitzat a les 17:03h
Roger Mas, aquest dijous al concert inaugural del Mercat de Música Viva de Vic.
Roger Mas, aquest dijous al concert inaugural del Mercat de Música Viva de Vic. | Adrià Costa

Roger Mas donarà el tret de sortida al 6è cicle de Música i Romànic. Foto: Adrià Costa


La 6a edició del Música i Romànic arriba amb un cartell original i arriscat, però mantenint l'essència del primer dia i el doble objectiu de donar a conèixer les esglésies romàniques del Bages i gaudir de la música espiritual. El seu coordinador, Albert Galbany, ha explicat que el concepte d'espiritualitat inclou una visió molt àmplia de la música i ho demostra el fet que aquest any s'ha apostat per un cantautor destacat de l'escena musical catalana, en Roger Mas, per obrir el certamen amb un concert a Santpedor el 26 d'abril. El cicle contarà de quatre cites que permetran conèixer l'església Sant Pere d'Or de Santpedor, Sant Mateu de Sant Mateu de Bages, Sant Feliu de Terrassola d'Oló i Sant Benet

El coordinador de Música i Romànic, Albert Galvany, ha destacat la diversitat de l'oferta musical d'aquest sisè cicle i ha afegit que totes les músiques tenen com a denominador comú l'espiritualitat. Com cada any, el cicle comptarà amb quatre cites que tindran lloc des d'aquest mes d'abril i fins a principis de juny. Poc abans de cada concert es farà una visita guiada amb una explicació històrica i arquitectònica de l'indret.

L'encarregat d'obrir l'edició d'enguany de Música i Romànic serà el reconegut cantautor català, Roger Mas, que oferirà un concert a les set de la tarda a l'Auditori del Convent de Sant Francesc. Mitja hora abans es farà una visita a l'església romànica de Sant Pere. 

El segon concert es farà el 10 de maig a l'església Sant Mateu de Sant Mateu de Bages, que ha estat en la seva major part refeta a principis del s.XX. En aquest cas, el conjunt l'Incantari seran els encarregats d'oferir un concert amb una música que recrea i actualitza l'ambient màgic de les cançons antigues mitjançant la veu com a element principal així com la instrumentalització de l'època. 

La tercera proposta, el 23 de maig, portarà els oients al Moianès, a Sant Feliu de Terrassola, al terme municipal de Santa Maria d'Oló. S'hi podrà escoltar OrientCat, un duet format per Albert G. Galbany -coordinador del cicle- i Joan Miró, que proposen una visió contemporània de les cançons medievals i tradicionals catalanes, amb influències orientals. La cloenda, amb La Caravaggia & Lupulus Emsembla, es farà a Sant Benet de Bages el 7 de juny. Es tracta d'una proposta inèdita que uneix el reputat conjunt de música antiga instrumental La Caravaggia, que encapçala el manresà Lluís Coll, amb la coral masculina Lupulus Emsembla, que dirigeix Oriol Vila.

L'art romànic, un atractiu turístic del Bages
El cicle està organitzat pels Amics de l'Art Romànic del Bages, una entitat cultural amb 35 anys d'història i que té com a principal finalitat la divulgació, la recerca i la conservació de tots els aspectes culturals i artístics relacionats amb l'Edat Mitjana. La comarca té un gran nombre d'ermites i esglésies lluny dels nuclis urbans i, en ocasions, difícils de visitar que conformen un fort atractiu turístic per al Bages.
 

Programa del cicle Música i Romànic